Koju vrstu sigurnosnih vrata odabrati?

Načešće se smatraju sigurnosnim, svaka vrata koja imaju bravu za zatvaranje na više tačaka. Ovo razmišljanje nije pogrešno ukoliko su ispunjeni i dodatni uslovi. Kvalitet sigurnosnih vrata određen je standardom EN 1627, koji određuje maksimalnu dozvoljenu deformaciju vrata i najkraće potrebno vreme za testiranje vrata na pokušaj provale.

Vrata za stanove i vrata za kuće

Glavna razlika između vrata za stanove i kuće je u tome što vrata namenjena za kuće moraju zadovoljiti sve kriterijume otpornosti na atmosferske uticaje (sunce, kišu, sneg, vetar …).

Vrata namenjena za kuće moraju-zadovoljiti određene uslove
Slika 2 – Vrata namenjena za kuće moraju-zadovoljiti određene uslove

Ova razlika određuje vrstu materijala od kojih su vrata izrađena. Za kuće je to najčešće puno drvo, PVC ili aluminijum, a za stanove je na primer, metal sa oblogom od drveta. Što se tiče toplotne i zvučne izolacije postoje razlike u ispuni krila. Za kuće je preovlađujuća toplotna zaštita sa termo panelima, dok je na vratima za stanove akcenat na zvučnoj izolaciji. Vrata za stanove imaju veći stepen zaštite nego vrata za kuće.

Danas su sigurnosna vrata opremljena naprednim mehaničkim ili elektronskim sistemima zaključavanja.

Karakteristike luksuznih modela

Završna dekorativna obloga kod luksuznih modela vrata je od hrastovog ili nekog drugog furnira na medijapan pločama koje se toniraju i lakiraju poliuretanskim lakom, ili farbaju poliuretanskom bojom. Spoljna i unutrašnja obloga može biti različito tonirana, sa različitim oblogama  i različitim aplikacijama.

Sigurnosna vrata sa više tačaka
Slika 3 – Sigurnosna vrata sa više tačaka

Sa unutrašnje strane vratnog krila po falcu je postavljena specijalna P-zaptivka koja omogućava odlično dihtovanje, čime je eliminisana mogućnost stvaranja promaje, a i bolja zvučna izolacija.

Karakteristike standardnih  modela

Završna obrada je u vidu oplemenjenog medijapana imitira neko drvo (mahagoni, hrast, ..).

Ekonomična sigurnosna vrata

Termozvučnu izolaciju obezbeđuje mineralna vuna sa kojom su vrata ispunjena celom površinom. Završna obrada je oplemenjeni medijapan sa imitacijom nekog drveta po želji, Spoljna i unutrašnja obloga mogu biti različite.

Po policijskoj evidenciji, provalnici u 87% slučajeva vrše provalu kroz ulazna vrata. Drvena vrata se mogu obiti brzo i bez buke, dok je u suprotnom, obijanje protivprovalnih vrata u uobičajenim uslovima praktično nemoguće!

Kod običnih ulaznih vrata, dihtovanje i zvučna izolacija su često veoma loši što ide u prilog zameni za protivprovalnim-sigurnosnim vratima.