Digitalizacija kao pomoć trgovcima

Izraz „Industrija“ gotovo se udomaćio posljednjih nekoliko godina. Njega čini digitalizacija i umrežavanje čitavog industrijskog lanca vrijednosti. Očito, digitalizacija ne čini izuzetak kada je u pitanju kvalificirana trgovina, pa i ona kao takva iziskuje preispitivanje. U nastavku predstavljeni su neki od posebnih izazova sa kojima se suočava stručna obrada stakla:. Veliki broj proizvoda postaje pametniji.

Jednostavnije rečeno, Smart Home sada „unosi“ prozore i vrata u kućnu mrežu. Čak i ako su visokotehnološki interaktivni prozori i dalje vrlo futuristička kategorija, prije ili kasnije i oni će moći predstaviti multimedijski sadržaj. Drugim riječima: u budućnosti vaš prozor će poslužiti kao kompjuter, moći ćete ga koristiti kako biste se povezali na internet ili gledali TV na njemu. Kupci očekuju od “modernih” stručnjaka stručnu podršku koju su navikli imati u tom pogledu.

Na primjer, stručnjaci za ostakljivanje su odavno odgovorili na ove izazove i formulirali nove sadržaje za stručnu obuku u svom programu „Glaser Agenda 2030“ (Glazier Agenda 2030). U budućnosti će se sve više govoriti o staklo-tron, prozor-tron, staklo u vozilu postat će tron-vozila. Majstori za staklo očigledno će se prilagoditi novim izazovima. Već nekoliko godina Savez njemačkih saveznih grupacija uspješno je surađivao sa “Koblenzovom trgovinom za vještine” kako bi svaki novi majstor uspješno mogao nastaviti poslovanje nakon Hadamar-ove obuke kao kvalificiran električar.

Proizvođači stolarije
Proizvođači stolarije

Međutim, stručno znanje je samo jedna od ključnih komponenti. Jednako važan je i jak poslovni plan i strateški um koji je u stanju izdržati konkurenciju: samo razvrstavanje po vrsti stakla za neki projekat je „stara vest“.

Danas, majstori svog zanata uveliko analiziraju svoje poslove od A do Z i očigledno moraju biti u stanju proceniti aspekte kao što su materijali, raspoređivanje radnika, proizvodni kapaciteti ili sigurnost na radu. I zbog svega ovoga sve više njih koristi software programe.

Softver za trgovce
Softver za trgovce

U trgovini staklom, tzv. pametno staklo je upravo onoliko već ustaljena fraza kao i implementacija Skilled Trades-a. Ovde je olakšano upravljanje softwareom u industriji jednako važna kao i veza sa kupcima – do kojih u budućnosti želimo doprijeti preko atraktivnog portala za proizvođače stakla“ kaže Stefan Kieckhöfel, generalni direktor Federalne asocijacije trgovine zastakljenim površinama.

Raznovrsnost softwarea za trgovce

Ranijih godina, software-ski pružatelji usluga su dizajnirali software za proizvodnju prozora prvenstveno za velike operacije obrade stakla. Za one manje kompleksne radnje, takva troškovna riješenja nisu dolazila u obzir. Međutim, kasnije su i za takve potrebe razvijena software-ska rešenja.

Danas postoje takozvana plug-and-play rešenja, naročito za malu i srednju operativu koja je obično brza i jednostavna za instalaciju i intuitivna za korištenje. Programi upravljaju glavnim podacima za oba profila, kao i za montažu. Štaviše, ovi programi pružaju podršku u raspoređivanju radnih zadataka. Također, software se može koristiti i za samo staklo i profile, ili za izradu lista za rezanje. Programi kao što su ovi nude tehničku pomoć na mnogim razinama – na primjer, cjelokupna CE oznaka može se predstaviti pomoću softwarea.

Softver za trgovce na terenu
Softver za trgovce na terenu

Međutim, optimizacija u samoj kompaniji očito utiče i na mnoge druge domene. Zato je jedna od ključnih tema i inovativno planiranje putanja kojima se kreću kupci. Dobavljač mobilnih navigacijskih uređaja nudi takozvani SAAS servis (Softvare-as-a-Service) koji je posebno dizajniran za mala poduzeća sa deset ili manje vozila.

Preko mobilnih navigacijskih uređaja ugrađenih u vozila stvorena je veza sa satelitom koja svakodnevno prenosi preciznu lokaciju na centralni kompjuter. U realnom vremenu mapa prikazuje gdje se montažeri trenutno nalaze i koji put traže. To znači da u centralnoj sobi točno znaju za koje vrijeme montažer treba stići do sledećeg kupca. U kratkom roku, oni također mogu prenijeti buduće poslove direktno u bazu i pokazati najkraći put do kupca. Software nudi i mogućnost da vozaču pošalje spisak novih poslova direktno na prikaznu jedinicu unutar vozila.

Software je dizajniran tako da omogućava integraciju cjelokupnih podataka flote preko interfacea u već postojeći kompanijski software, na primer, za platni spisak i usmeravanje vozila.

glasstec 2018 održaće se od 23. do 26. oktobra 2018. u Dizeldorf izložbenom centru. Za više informacije o sajmu posetite www.glasstec.de ili www.glasstec-online.com