Lopovi dobrotu ne priznaju

Za zaštitu od provale stana i krađe imovine, važno je da znate koje su ključne tačke bezbednosti na koje morate da obratite pažnju. Kod lopovluka ne vredi ona izreka “Dobro se dobrim vraća”, oni se više rukovode onim opljačkaću onog ko je ostavio otključano.

Po kojim principima rade lopovi i lopovske grupe, kao i koji su najbolji načini da ih odvratite od vašeg doma često se piše u dnevnim novinama i informativnim portalima. Međutim, najbolje savete daju sami građani koji pišu na osnovu ličnog iskustva i onog što su doživeli njihovi rođaci i prijatelji, a mnogi imaju i iskustva u bezbednosnim poslovima. Evo na šta treba da obratite pažnju.

Uvek zaključajte ulazna vrata, čak i kad idete “na 5 minuta” kod komšinice jer realno to nikada nije “samo” pet minuta, uvek ima nekih zanimljivosti u zgradi koja čekaju ovakve zgode da budu ispričane. Inače, postoji grupa provalnika kojima je 5 minuta dovoljno – to su oni koji upadaju u stanove da bi se domogli bilo čega što bi mogli da prodaju po bilo kojoj ceni. Ako živite u kući s dvorištem i imate dva ulaza – prednji, glavni i zadnji, baštenski, uvek zaključajte vrata u onom delu u kojem ne boravite. Ako radite nešto bučno u kući – slušate glasnu muziku, usisavate – opet, zaključajte ulazna vrata jer nećete čuti eventualne provalnike.

Kakva je brava kod sigurnosnih vrata
Odbir brave kod sigurnosnih vrata

Investirajte u kvalitetne brave. Neka budu montirane tako da ne vire izvan ravni vrata, kako provalnici ne bi mogli da polome cilindar. I lopovi i stručnjaci za bezbednost kažu da nema brave koja se ne može obiti, ali svaka brava više je i prepreka više. Ne znači da se ne može obiti, ali znači da će najveći broj “osrednjih” provalnika produžiti do sledećih vrata na kojima – nema brave više!

Uvek zatvorite sve prozore i sva balkonska vrata pre nego što izađete iz kuće. Moj komšija policajac mi je objasnio da lopovi posmatraju roletne kojima danima nije manjan položaj i za njih je to znak da ste na putovanju i da je ovde “bezbedno” za ući. Ako živite u kući s dvorištem, uklonite baštenski nameštaj jer ga lopovi mogu iskoristiti da se popnu do prozora. Na prozorima u prizemlju i visokom prizemlju obavezno postavite rešetke.

kakva je brava i da li je dovoljno jaka
Kakva je brava
Osiguravaju vrata u šest tačaka i tri smera
Brave sa kodiranim ključevima

Nikada nemojte ostavljati ključ na opštepoznatim “tajnim” mestima – ispod otirača, u tacni saksije… naročito nemojte davati deci da nose ključ na kanapu oko vrata!

Uvek negujte dobre odnose s komšijama, pre svega zbog sopstvenog poštovanja svih ljudi u svojoj blizini, naravno! Ako vas, kao mene, nervira komšinica koja uvek zna kada imate goste i zove komunalce čak i ako deca hodaju postanu, samo je prećutno istrpite jer vam čak i ona može biti od koristi. Kako? Pa ona je ta koja zna da li ste otišli na put i sigurno će prva registrovati da ima nepoželjnih gostiju u vašem stanu. Takođe, dajte ključ najboljem komšiji kako bi mogao da provetrava stan i povremeno uključuje svetla i televizor. I da, ako se rokovodite onim “Neća baš mene”, znajte das u to mislili i oni koji su opljačkani. Obezbedite se!

Piše: Mirjana Makarin Plavšić