Srbija i nelegalno izgrađeni objekti – dokle smo stigli?

U nedavno usvojenoj Strategiji održivog urbanog razvoja Srbije do 2030. godine, u strukturi popisanih i kategorisanih objekata u Srbiji dominiraju, očekivano, stambeni (47,6 odsto) i pomoćni (35,2 odsto), za kojima slede ekonomski (11,92 odsto) i poslovni (1,89 odsto) objekti.

Kako piše portal Nova Ekonomija, nezakonito izgrađeni stambeni objekti čine 47,24 odsto od ukupnog broja stambenih objekata, to jest, svaki drugi stambeni objekat je nelegalno izgrađen, bez obzira na to što je periodu od 1990. godine intenziviran proces masovne bespravne izgradnje.

Zaoštravanje problema dostupnosti stanova u periodu 1990–2000. godine podstaklo je zamah individualne stambene samogradnje u predgrađima, u izgrađenim centralnim urbanim zonama masovnom dogradnjom i sanacijom postojećih objekata, izgradnjom novih objekata na javnim površinama već izgrađenih urbanih zona, uzurpacijom javnog građevinskog zemljišta i javnih površina, izgradnjom u planiranim infrastrukturnim koridorima i izgradnjom podstandardnih naselja.

IZVOR: Nova ekonomija