Novi plan promena na Savskom jezeru

Savsko jezero je udaljeno od centra Beograda samo 4 km i pripada opštini Čukarica. Ovo jezero je napravljeno krajem šezdesetih godina prošlog veka pregrađivanjem desnog rukavca Save i građenjem veštačkih brana blizu gornjeg i donjeg špica Ade Ciganlije. Bez Savskog jezera ili Ade Ciganlije, mnogi Beograđani ne mogu da zamisle leto. Statistike kažu da se svakog dana leta tamo brčka čak 300.000 ljudi.

Najnovija vest od strane gradskih čelnika priča upravo o promenama koje će nastati na ovom mestu. Novi zabavni park za najmlađe i ski-staza, koje su čelnici Ade Ciganlije najavljivali za ovu sezonu, sačekaće još da bi se ostvarili. Trenutno se radi na izradi planske dokumentacije, a nakon toga će uslediti postavka. Ipak, ideja o izgradnji novog jezera na kom bi posetioci raftingovali, najverovatnije, neće biti ostvarena.

Projekti su u fazi izrade projektne i planske dokumentacije, kažu iz JP „Ada Ciganlija“. – Imajući u vidu da su oni od izuzetnog značaja za budući razvoj Ade Ciganlije, u saradnji sa investitorima i našim osnivačem, ništa se ne prepušta slučaju, već se studiozno radi na svim elementima koji ove projekte čine. Izgradnja mini jezera i staze za rafting i brze vode, trenutno se nalazi po strani i najverovatnije neće biti realizovana iz razloga što usklađivanja planske dokumentacije sa postojećim stanjem na terenu nije moguće – otkrivaju čelnici.

U međuvremenu je uloženo u bisciklističku stazu koja je u potpunosti obeležena i osvetljena, zatim su podloge i sportske konstrukcije zamenjene na svim terenima za fudbal i košarku. A novina je i to da je na teritoriji jezera postavljen video-nadzor, što je doprinelo većoj bezbednosti sugrađana.