Savremena kuća od slame u Zagorju

Arhitektonski studio Proarh obnovio je kuću koja odaje počast tradiciji ove hrvatske regije korišćenjem lokalnog materijala.

Stara seoska kuća u Zagorju renovirana je kombinovanjem modernih arhitektonskih elemenata i originalnih karakteristika planinske kolibe, karakteristične za tradicionalnu arhitekturu ove oblasti. Tokom obnove korišćen je lokalni materijal, slama, kao i usluge majstora iz okolnih mesta koji su kuću obnovili po pravilima starih zanata.

Slama kao građevinski materijal
Zagorje, Hrvatska
Planinska koliba Zagorje Hrvatska
Planinska koliba

Vikendica koja se prostire na tri etaže (podrum, prizemlje i sprat) na južnom delu izvedena je u staklu, kroz koje se iz unutrašnjosti pruža prelep pogled na okolnu prirodu. Preko staklenih vrata izlazi se na prostranu terasu, koja se nadviija nad padinom.

Savremena kuća od slame
Preko staklenih vrata izlazi se na prostranu terasu
Savremena vikendica od slame
Specifičnost objekta je korišćenje slame

Specifičnost objekta je korišćenje slame kako na krovu, tako i na zidovima. Slama je zapravo arhaičan i pomalo zaboravljen građevinski materijal ovog kraja, koji je u prošlosti za iste namene veoma korišćen, piše Designboom.

Moderna vikendica arhitektonski studio Proarh
Stara seoska kuća u Zagorju
Vikendica modernih arhitektonskih elemenata
Unutrašnjost planinske kolibe – brodski pod

Brodski pod koji je korišćen u unutrašnjosti nastavlja se i na terasi objekta, i tako na još jedan način spaja unutrašnjost i spoljašnjost, odnosno otvara kuću ka okolnoj prirodi.

Izvor: www.gradnja.rs