Cena ugradnje stolarije

Jasno je zaključiti da su silna poskupljenja kada je stolarija u pitanju u kombinaciji sa lošijim životnim standardom uticali na to da ljudi zamenu dotrajale stolarije ostave za neka naredna, finansijski bolja vremena.

Firme koje se bave proizvodnjom, prodajom i ugradnjom stolarije imaju manje posla. Ovome svedoče i podaci koji kažu da je, u ne tako davnoj prošlosti, zamena dotrajale stolarije činila 60% poslovanja, a ugradnja nove 40%. Danas je situacija potpuno drugačija. U ukupnom poslovanju ugradnja na novim kućama iznosi 90-95%, dok zamena stare stolarije čini svega 5-10% .

Ovakva situacija nije obećavajuća budući da se potrošnja i odliv energije vrše svakodnevno tokom čitave godine, uz povećanje troškova, kao i sve veći udar na kućni budžet. I ne samo to. Neekonomični odliv energije stvara globalni problem neracionalne potrošnje, devastacije prirodnih resursa i zagađenje životne sredine.

U cilju smanjivanja navedenih negativnih uticaja, povećanju energetske efikasnosti i komfora svakodnevnog života, država je krenula sa podsticajnom politikom raspisivanjem konkursa za dodelu subvencija za zamenu dotrajale stolarije. Na ovaj način korisnici su u obavezi da obezbede polovinu sredstava, dok drugu polovinu dobijaju ukoliko ispune određene, konkursom, raspisane uslove.

Iako je cenovno, zamena stolarije postala ogromna stavka, pa čak i uz donaciju i podsticajna sredstva, činjenica je da se sva uložena sredstva za kratko vreme vrate, a život postaje mnogo ugodniji i to na duge staze.

Trenutno je situacija takva, da je zamena stolarije priličan izazov i veliki zalogaj. Međutim, kada se taj zalogaj započne, mnogo je lakše i da se svari. Dugim rečima, uložena sredstva su mnogo manji trošak u odnosu na onaj koji može stvoriti stolarija kojoj je životni vek prošao.