Koliko rast cena građevinskog materijala utiče na naš sektor?

Od januara ove godine počele su da rastu cene građevinskog materijala i u početku je to bilo neprimetno. Međutim, za razliku od prošle godine kada su cene građevinskog repromaterijala mirovale ili čak išle naniže, od marta i aprila beleže se značajna poskupljenja.

Milan Majkić, vlasnik kompanije Betaplast je za našu redakciju dao komentar i svoje viđenje celokupne situacije na tržištu.

Postoji nekoliko mogućih uzroka rasta cena građevinskog materijala. Poznato je da je u januaru počeo rast cena metala na svetskom tržištu, i u aprilu 2021. godine je bila viša za 112% u odnosu na april prošle godine.

Bili smo svedoci za vreme kada je otpočela epidemija koronavirusa kako su države besomučnim štampanjem novca pomagale privredu i građane. Sada to štampanje dolazi na naplatu jer je novac devalvirao (svi smo svedoci da 1000 EUR ne vredi jednako sada i pre 3 godine), a svetu preti i globalna inflacija jer se rast cena dešava na globalnom nivou i to ne samo u oblasti građevine.

Drugi i trenutno još veći problem čini nedostatak sirovina i repromaterijala na tržištu što utiče na to da se kasni sa isporukama i manjak na strani ponude (a poznato je da ako je tražnja veća od ponude to utiče na rast cena). Imamo kao faktor i veliki rast cena kontejnerskog prevoza iz Kine što takođe utiče na rast cena sirovina.

Tražnja je još uvek velika za nabavkom fasadne stolarije, a mi možemo samo da se nadamo da će se cene i isporuke stabilizovati uskoro kako bismo mogli bolje planirati proizvodnju i prodaju u narednom periodu.

www.betaplast.rs

BETAPLAST
Radnička 6, 21244 Šajkaš
M +381 64 237 88 47
info@betaplast.rs
www.betaplast.rs
FB: Betaplast PVC stolarija