PVC prozori cena jednako kvalitet

Godinama unazad možemo se pohvaliti da sve češće gledamo u i kroz PVC prozore. Nije li tako? To naravno nije bez razloga. Naprotiv. PVC stolarija smatra se jednom od najboljih opcija jer nudi dobru toplotnu i zvučnu izolaciju, veću energetsku efikasnost, lako održavanje, odličan dizajn i bolje uslove života. A, ako na sve to dodamo dugoročnost kao i činjenicu da su kvalitet, PVC prozori, cena njihovog koštanja u odličnom međusobnom odnosu, jasno je zašto se oni masovno ugrađuju.

PVC prozori cena sa ugradnjom
Zaptivanje PVC prozora

PVC prozori cena sa ugradnjom

Na tržištu se veoma često, gotovo uvek, cena PVC prozora prikazuje bez ugradnje. Jedan od razloga je veća konkurentnost na tržištu. Međutim, da bi dali svoj maksimum PVC prozori cena bi trebala da uključi i profesionalnu ugradnju. Drugim rečima, svaka nestručna ugradnja rizikuje da da prozori dobro ne dihtuju, da se okovi nepravilno koriste, što sve dalje utiče na nepravilno funkcionisanje, manju energetsku efikasnost i kraći vek trajanja same stolarije. Stoga, kada su vaš izbor PVC prozori cena gledajte da bude formirana sa ugradnjom.

Danas se na tržištu cena PVC prozora kreće za jednokrilne prozore od 70 do 170 eur, odnosno od 185 do 280 eur za dvokrilne prozore. Cena same ugradnje je oko 3,3 eur po metru štoka, što je za jednokrilni PVC prozor cena od 15 eur.

PVC prozori cena sa roletnama

Prilikom izbora adekvatnog prozora, pravljenje kalkulacije i planiranje budžeta za ugradnju PVC stolarije, vodite računa koja vam se cena plasira. Kao što smo naglasili, veoma je bitno da, kada odlučite koji su za vaš prostor najbolji PVC prozori cena bude sa profesionalnom ugradnjom. Takođe, treba znati da cena PVC prozora ne obuhvata roletne, sem ukoliko to nije posebno naznačeno. Cena roletni kreće se od 43 eur/m2 za unutrašnje, odnosno 47 eur/m2 za spoljašnje roletne.

Kako izabrati roletne
Kako izabrati roletne? foto: Link Line d.o.o,

Ako se pitate da li izabrati PVC prozore sa roletnama, naš odgovor je: uvek. Roletne ne samo da su bitan estetski detalj na objektu, one štite prozore, povećavaju toplotnu i zvučnu izolaciju, a ako se setimo leta i velikih vrućina jasno je koliko utiču na životni komfor, stvarajući prijatniju svakodnevicu.

Polovni PVC prozori

Veliki značaj PVC stolarije, uticao je na povećanje tražnje za PVC prozorima na tržištu. Iako su PVC prozori odličan odnos cene i kvaliteta, činjenica je da je za njihovu ugradnju potrebno izdvojiti znatna sredstva. Tu su šansu videli mnogi preprodavci koji su uvozili polovnu PVC stolariju iz Nemačke ili drugih zapadnih zemalja, gde se stara PVC stolarija zamenjivala novom. Takvi, polovni PVC prozori, pronašli su svoje kupce među ljudima koji smatraju da je su polovni isto što i novi PVC prozori, a uz to i jeftiniji. Sa takvim stavom treba biti veoma obazriv.

Iako se deklarišu kao nemački, nisu svi polovni PVC prozori došli iz Nemačke, za koju se smatra da najviše poštuje standarde kvalitetne proizvodnje. Drugo, i ako jesu iz Nemačke, to su i dalje polovni PVC prozori bez garancije kvaliteta, bez šanse, da kao laik prepoznate da li postoji neko oštećenje, koje će dalje uticati na korišćenje i funkcionisanje same stolarije, a samim tim i na njenu efikasnost i dugotrajnost. Ako ste razmišljali da ugradite PVC prozore, veća isplativost će biti ako kupite nove PVC prozore jer, iako je početna cena viša, njihova efikasnost i dugoročnost je veća.

PVC stolarija
PVC stolarija

Odgovaramo na neka od najčešćih pitanja u vezi cene PVC prozora.

• Da li su PVC prozori skupi?

Nisu. PVC prozori su veoma zahvalna, kvalitetna i finansijski isplativa stolarija i investicija. Zahvaljujući PVC prozorima, toplotna i zvučna izolacija je mnogo veća, troškovi grejanja i hlađenja manji. Kada svemu tome dodate podatak da PVC prozori, ukoliko su dobro ugrađeni, traju i po nekoliko decenija, računica je definitivno u njihovu korist.

• Ko proizvodi PVC prozore kod nas?

Kada je proizvodnja PVC prozora u pitanju u našoj zemlji postoji veliki broj predstavništava stranih, renomiranih kompanija, među kojima se ističu: Gealan, Veka, dok se među domaćim poizvođačima poznati: Betaplast, Alu Pvc stolarija Dević, Aluplast proizvođač PVC profilnih sistema…

• Da li su PVC prozori skuplji od drvenih prozora?

PVC prozori, iako to na prvi pogled ne izgleda tako, nisu skuplji u odnosu na drvene prozore. PVC prozori su dugoročniji, lako se održavaju, nema šmirglanja, farbanja, kao što je to slučaj sa drvenim prozorima. Drveni prozor traži negu i održavanje da bi normalno funkcionisao, u protivnom propada i mora se menjati. Takođe, drvo kao resurs je veoma skupo za gajenje, a kasnije i preradu. Puno vremena je potrebno da bi dospelo za seču i da bi se od njega napravila sirovina za dalji rad. Sa PVC stolarijom energetska i ekonomska isplativost je bolja i veća.