Poboljšanje energetske efikasnosti starih objekata u centralnim gradskim zonama

Tehnomarket TMD Ecol – kako konačno spojiti spojivo

Stalni porast cena energenata, kao i izražena svest o zaštiti životne sredine imaju sve veći uticaj u arhitekturi i građevinarstvu. Pojmovi poput smanjenja emisije CO2, energetskog pasoša, termo omotača objekta i termovizijske analize gubitaka danas zauzimaju neka od glavnih mesta prilikom projektovanja novih ili sanacije i osavremenjivanja postojećih objekata.

U sklopu toplotnih gubitaka jednog prosečnog objekta prozori i vrata učestvuju sa više od 25% tako da nije bez osnova sav rad na usavršavanju i razvoju novih proizvoda iz ove grupe i konstantno pomeranje granica mogućeg. Sa vremena na vreme, u nekom od razgovora pomene se koncept koji, i pored toga što izgleda neostvarivo poseduje onaj fini kvalitet da ostaje sa vama i ne dozvoljava da ga tek tako napustite.

Upravo kao i ideja koja je dovela do razvoja potpuno novog i originalnog proizvoda, savremenog aluminijumskog prozora Tehnomarket TMD Ecol sa spoljnom drvenom oblogom.

Ovaj sistem uspešno objedinjuje moderan i dugotrajan aluminijumski prozor, izuzetno energetski efikasan, vrhunskih termičkih i akustičnih performansi , sa rustičnim izgledom tradicionalnih prozora koji zadovoljava striktne propise o održanju autentičnog izgleda fasada u starim gradskim jezgrima i objektima pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

U radu sa jednim od najprestižnijih Pariskih arhitektonskih biroa sa kojim već dugo uspešno sarađujemo i imamo sjajan portfolio završanih projekata, pojavilo se i usputno pitanje – kako efikasno rešiti pozicije na objektu od kulturnog značaja u samom srcu Pariza, i pomiriti zahtev klijenta koji želi aluminijumske elemente iznutra, kako bi prostoru dao savremenu, poslovnu notu, sa veoma jasnim propisima koji specificiraju prozor od masivnog drveta određene profilacije.

Jedna inicijalna varnica bila je dovoljna da prepoznamo izuzetan potencijal koji bi takav prozor imao i stavimo sve kapacitete u pogon. Nakon nekoliko dana iskusni inženjerski tim kompanije Tehnomarket predstavio je prve skice i konceptualna rešenja koja će kasnije formirati osnovu TMD Ecol sistema profila.

Tog trenutka je bilo jasno da imamo priliku da razvijemo i plasiramo izuzetno zanimljiv i jedinstven proizvod u svetu i od tog trenutka pokrećemo proces detaljne tehničke razrade i patentiranja. Kako bismo osigurali vrhunske karakteristike proizvoda i primenu najnovijih tehničkih rešenja saradjivali smo sa renomiranim evropskim kompanijama, lokalnim zavodima za zaštitu spomenika kulture i uglednim srpskim arhitektama.

Italijanska kompanija Alfasolare i nemačka kompanija Technoform, svetski lideri u proizvodnji poliamidnih traka i sistema za termičke prekide i unapređenje termičkih performansi aluminijumskih profila uključuju se u razvoj TMD Ecol sistema i predlažu neka potpuno nova rešenja za ovaj tip prozora, čijom primenom se dobijaju čak do 35% bolje termičke performanse u odnosu na današnji industrijski standard.

Takođe, veoma korisne sugestije dobili smo od Arh Vladimira Lovrića – Beograd, Arh Ognjena Babića – Pariz, i stručnog tima Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu.

Ušteda energije - energetski efikasni prozori

Koncept sinergije i zajedničkog, multidisciplinarnog rada na razvoju TMD Ecol sistema profila sa pokazao kao izuzetno uspešan i ubrzo je osigurana prva referenca u Parizu, a nakon toga i prvi projekat u Srbiji na koji smo izuzetno ponosni.

Radi se o upravnoj zgradi kompanije STRABAG u Pančevu, gde smo kroz saradnju sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture dobili mogućnost da na najbolji način, u praksi, predstavimo ovaj revolucionarni proizvod domaćoj stručnoj javnosti. Izuzetno smo ponosni na činjenicu da je još jedan stepenik savladan i da više ne postoje ograničenja u primeni alumiijumskih vrata i prozora.

Rad na Tehnomarket TMD Ecol sistemu profila je još jednom potvrdio kako avangardno razmišljanje i kreativan, multidisciplinaran pristup rešavanju projektnih zadataka, uz korišćenje najsavremenijih tehnologija i međusobnu saradnju vrhunskih stručnjaka uvek daje vanserijske rezultate.
Prema našim saznanjima, ovo je za sada jedini proizvod te vrste u Evropi i kao takav je zaštićen.

www.tehnomarket.com
Dom za Vaše najsmelije ideje.