ALU stolarija Pravilno provetravanje i grejanje u objektima sa aluminijumskom i PVC stolarijom

Pravilno provetravanje i grejanje u objektima sa aluminijumskom i PVC stolarijom

PVC-U stolarija

Novi prozori štede energiju i štite životnu okolinu

Moderni prozori omogućavaju maksimalnu udobnost i sigurnost. Kombinacija profila za ram i krilo, EPDM zaptivnih guma i funkcionalnog termo-stakla, čine vrhunski proizvod koji ispunjava sve uslove modernog građevinarstva. Za razliku od prozora stare gradnje koji nikada ne zaptivaju u potpunosti i u čijoj blizini uvek neprijatno duva, moderni prozori pružaju izuzetnu izolaciju. Nekada su prozori bili poznati kao rasipnici energije, dok novije generacije prozora u odlučujućoj meri mnogo više doprinose termičkoj izolaciji. Time se smanjuju troškovi grejanja i doprinosi uštedi energije, manje je zagađenje vazduha i pomažemo očuvanju prirode.

Često provetravanje pruža prijatnu klimu i sprečava štetne promene

Čak i kod najboljeg termo-stakla prinudno se može stvoriti magla, ukoliko vazduh u prostoriji sadrži veliku količinu vlage. U svakom domaćinstvu se prilikom kuvanja, kupanja ili sušenja veša stvara znatna količina vlage. Čak i sam čovek prilikom disanja ispušta značajnu količinu pare – za 8 sati sna se izdahne otprilike 1 litar pare. U jednom domaćinstvu sa četiri člana se po danu izdahne 10 l vode u vidu pare.

Zbog dodatne količine vode dolazi do preterane količine vlage u vazduhu, koja dovodi do efekta kondenzacije. Ova količina vlage bi trebalo da se provetravanjem izbaci napolje. Ukoliko ta vlaga ostane u kući, posledice su oštećenja nameštaja i građevinske strukture (nastanak buđi). Prostorije sa prevelikom količinom vlage su loše i štetne po zdravlje.

Stari prozori su nam omogućavali stalno provetravanje, jer nisu zaptivali. Novi prozori, ukoliko nemaju sposobnost samostalnog provetravanja, moraju redovno biti otvarani, kako bi se vlaga propustila izvan prostorije. Takođe, ovim putem se i u toku hladnih dana oslobađa višak vlage u prostorijama (temperatura u prostoriji ne sme da se smanji na ispod 15°C, jer topao vazduh može da prihvati više vlage od hladnog vazduha).

PVC stolarija
PVC stolarija

Pravilno provetravanje i grejanje

  • Provetravajte prostorije ujutro 20-30 minuta (ovo se posebno odnosi na kupatilo i spavaću sobu).
  • U toku dana 3-4 puta provetrite prostorije, tako što ćete napraviti promaju. Ovo se posebno odnosi na situacije posle kuvanja i tuširanja.
  • Prozori se ne smeju samo kipovati, već što je više moguće otvoriti (ali ne duže od 5 do 10 minuta). Ovakav vid provetravanja je vrlo efikasan, dok dugotrajnim kipovanim prozorom se u periodu grejne sezone duplo povećavaju troškovi grejanja.
  • Za vreme provetravanja obavezno isključite grejna tela.
  • Zagrevajte sve prostorije podjednako i pobrinite se da tokom noći pad temperature ne bude veći od 5 °C. Time ćete sprečiti kondenzaciju vlage na rashladjenim zidovima i plafonu.
  • Pravilnim provetravanjem doprinosite uštedi energije, postižete zdravu klimu i sprečavate štetne promene.

Sprečite pojavu buđi

Buđ se prenosi preko vazduha. Njihovo idealno stanište su mokre površine, kao što su vlažni delovi zida ili prosuta tečnost na podu pri kupanju. Najčešće su to uglovi soba i spoljašnji zidovi spavaćih soba, dečijih soba, kuhinja i prvenstveno kupatila. Pri tom su to najčešće mesta gde nema dovoljno grejanja i cirkulacije vazduha (iza zavesa, plakara ili spojeva prozora). Na tim mestima se kondenzuje vlaga i stvara takozvano površinsko vlaženje.
Ukoliko se pojavi crna buđ, to je jasan znak da je u prostoriji previsok nivo vlage. Najefikasnije suzbijanje pojave crne buđi je isušivanje. Dugotrajna provetravanja i pravilno grejanje su najbolja prevencija protiv buđi.

www.apcruma.com

“APC” DOO
Glavna 16, 22400 Ruma
T +381 22 474 525
+381 22 473 460
apc_ruma@yahoo.com
www.apcruma.com

Prethodni tekstAlumil na novoj adresi u Novom Sadu!
Sledeći tekstNa radna mesta se vratilo više od 34.880 radnika u Srbiji

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here