Energetska efikasnost kao povezujući element moderne gradnje

Sa povećanjem nivoa svesti o štetnosti emisije CO2, kao i konstantnim trendom povećanjem cena energenata, energetska efikasnost je sa punim pravom u apsolutnom fokusu svih činilaca uključenih u projektovanje, izgradnju i renoviranje objekata.

Pored napajanje električnih uređaja i osvetljenja u domaćinstvima, javnim objektima i industrijskim postrojenjima najveći deo utrošene energije odlazi na zagrevanje i hlađenje prostora, koje poslednjih godina usled klimatskih promena sve više utiče na ukupne bilanse potrošnje.

Elementi moderne gradnje

Na žalost, situacija u Srbiji danas je daleko od idealne i karakteriše je neracionalno velika potrošnja energije u svim segmentima. Statistički gledano, stambeni fond u Srbiji je najvećim delom izgrađen prema energetski zastarelim propisima koji su bili aktuelni u doba relativno jeftine energije i koji danas jednostavno više nisu prihvatljivi, pogotovo u svetlu 2,5 puta manje prosečne potrošnje u zemljama severne Evrope i prosečno dva puta veće emisije ugljen dioksida po jedinici bruto društvenog proizvoda (BDP).

Pored ekološkog nikako ne možemo zanemariti ni ekonomski aspekt ovako visoke potrošnje koja direktno opterećuje privredne subjekte i domaćinstva, prve smanjenjm konkurentnosti usled povećanih troškova rada a druge usled procentualno većeg opterećenja budžeta.

Na ovom polju se intenzivno radi, što je rezultiralo usaglašavanjem propisa i regulativa sa standardima Evropske unije i uvođenjem sertifikata, odnosno energetskiog pasoša objekta.

Jedna od najbitnijih stavki u ukupnom energetskom bilansu objekta su svakako prozori i vrata, koji učestvuju u potrošnji sa više od 30%. Rapidan razvoj tehnologije i primena novih materijala omogućile su da se koeficijenti termoprovodljivosti ovih elemenata spuste na izuzetno niske vrednosti i na taj način doprinose ukupnoj uštedi.

Naravno, neophodno je voditi se principom sinergije i kumulativnog efekta više različitih faktora kako bi se postigli maksimalni efekti.

TEHNOMARKET, kao jedan od vodećih proizvođača visoko energetski efikasnih aluminijumskih sistema profila i gotovih prozora i vrata u regionu posebnu pažnju posvećuje detaljima i njihovom efektu na završen proizvod. U tome nam dosta pomaže činjenica da smo jedan od retkih ekstrudera aluminijumskih profila u Srbiji te da se mogućnost proizvodnje profila u sopstvenom pogonu obilato koristi za konstantno unapređivanje proizvoda i postizanje još boljih performansi.

Svaki gotov prozor kompanije Tehnomarket d.o.o. projektovan je da zadovoljava visoke ekološke, ergonomske, tehničke i ekonomske standarde, što potvrđuju i mnogi sertifikati urađeni u relevantnim institutima, kako u Evropskoj uniji, tako i u Srbiji.

Pored aluminijumskih prozora, postoji i mogućnost jednostrane ili obostrane drvene obloge od najkvalitetnijih vrsta drveta što arhitektama i projektantima daje potpunu slobodu projektovanja, dok naš tim iskusnih inženjera u svakom trenutku može da pomogne sa tehničkim savetima i razradom kompleksnijih detalja.

Ovom prilikom predstavićemo Tehnomarket TMT 79hi liniju prozora koja ispunjava aktuelne evropske norme iz oblasti energetske efikasnosti, uz mnoge druge prednosti za krajnje korisnike, na koje često ne obraćamo dovoljno pažnje. Realnost je da velika većina nas živi u prilično bučnim sredinama, dok je zagađenje bukom jedan od najčešće zanemarivanih faktora koji negativno utiču na zdravlje i tek mu se u poslednje vreme posvećuje dovoljno pažnje.

 

Tehnomarket TMT 79hi Prozori, sa namenski prilagođenim troslojnim paketom stakla nude atestiranu zvučnu izolaciju od čak 43dB, što ga po performansama svrstava u kategoriju prozora specijalne namene i obezbeđuje potpunu zaštitu od neželjene buke za sve ukućane.

Naravno, energetska efikasnost ovih prozora je je bila apsolutni prioritet prilikom razvoja što se jasno vidi kroz koeficijent termoprovodljivosti od svega 0,85W/m2K za aluminijumskih prozor bez drvene obloge. Kako sistem omogućava i postavljanje spoljne i unutrašnje obloge od kvalitetnog drveta, još bolje vrednosti su svakako moguće.

U slučaju da se radi o objektu od kulturnog značaja koji je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika culture, Prozori izrađeni u sistemu Tehnomarket TMD Ecol nude elegantno rešenje za modernizaciju objekta i povećanje energetske efikasnosti.

Radi se o aluminijumskom prozoru, velike nosivosti i trajnosti, sa posebnom, mehanički odvojenom spoljnom drvenom oblogom koja omogućava nezavisnu dilataciju, prati originalni stil objekta i čuva postojeće vizure i fasadnu plastiku.

Razvijen u tesnoj saradnji sa prestižnim Francuskim arhitektonskim biroima i vrhunskim proizvođačima boje i mehaničkih podsklopova Tehnomarket TMD Ecol je jedinstven proizvod u svetu i kao takav patentiran.

Moderne zgrade često imaju i velike površine pod staklenim fasadama i to je još jedno polje na kom klijentima nudimo vrhunske proizvode iz linije Tehnomarket TMF – ali to je tema za jednu od sledećih prilika, kada ćemo detaljno preći prednosti i oblast primene svakog pojedinačnog sistema.

Tehnomarket. Dom za vaše najsmelije ideje.


www.tehnomarket.com

Tehnomarket d.o.o.
A. Skadarska 73, 26000 Pančevo, Srbija
T. +381 13 307 700
F. +381 13 307 799

Prodaja profila
A. Jabučki put 221, 26000 Pančevo, Srbija
T. +381 13 334 507
F. +381 13 377 564

Prodaja Larson panela
A. Skadarska 73, 26000 Pančevo, Srbija
T. +381 13 307 700
F. +381 13 307 799

E. panel@tehnomarket.com
W. www.tehnomarket.com

Prethodni tekstKompanija Elvial slavi 15 godina u Srbiji
Sledeći tekstRoloplast Mošić: Izložbeni salon po evropskim standardima
Od samog početka specijalizovali smo se za proizvodnju aluminijumskih prozora, vrata i fasada, sa težnjom ka vrhunskom kvalitetu proizvoda i profesionalnom tehničkom podrškom za sve klijente. Danas, nakon gotovo 30 godina, Tehnomarket je prvi izbor klijenata koji zahtevaju aluminijumske profile najvišeg kvaliteta i vrhunsku uslugu. Na jednom mestu nudimo potpuno zaokružen proces proizvodnje, od dizajna i projektovanja, preko ekstruzije profila, plastifikacije, CNC obrade pa do fabrikacije gotovih elemenata.