Reč stručnjaka: Iskustvo u zanatu od preko 100 godina

Porodična kompanija sa zanatskim poreklom

Intervju: Dipl.inž. Dragan Bojović, direktor i vlasnik UNIDAS doo

Aktuelni program fasadne stolarije u sistemu drvo-aluminijum, kompanije UNIDAS doo, je u proizvodnji od 90-tih godina prošlog veka – i to prvo od uvoznih komponenti, a potom uz razvoj sopstvenih sistema u proizvodnim pogonima domaćih proizvođača.

Sistem je u potpunosti proizvod UNIDAS-ovog razvojnog tima.

Proizvodni program firme „UNIDAS” bazira se na sistemu Unilux 2001. Osim stolarije drvo-aluminijum, u njihovom proizvodnom programu je zastupljena klasična drvena stolarija sa poboljšanim osobinama po pitanju trajnosti i fizičkih i mehaničkih karakteristika. Posebno su ponosni na angažovanju u programima za zaštitu objekata koji su od posebnog kulturnog značaja.

Dipl.inž. Dragan Bojović, direktor i vlasnik UNIDAS doo
Foto: Dipl.inž. Dragan Bojović, direktor i vlasnik UNIDAS doo

„Karakteristika ovih projekata je da smo našli načina da se prilagodimo arhitektonskim zahtevima na konkretnoj lokaciji tako da smo za svaki objekat radili prozor prilagođen postojećim zahtevima,“ objašnjava direktor dipl.inž. Dragan Bojović.

U skladu sa zahtevima koje postavlja savremena gradnja, stolarija firme „UNIDAS” odgovara najvišim standardima energetski – pasivnih kuća. Proizvodi kompanije su usklađeni sa evropskim i drugim međunarodnim standardima, tako da su u mogućnosti da odgovore i na posebne zahteve. Ispitivanja su vršena u više navrata u Institutu za ispitivanje materijala IMS iz Beograda i u sertifikovanoj labaratoriji za ispitivanje građevinske stolarije ift Rosenheim. Preduzeće, takođe, poseduje pridruženi CE znak za tržište EU po osnovu rezultata ispitivanja od strane Instituta za prozorsku tehniku – ift Rosenheim 2011. godine.

UNIDAS je osnovan pre više od 30 godina. Malo ko se može pohvaliti takvom tradicijom. Recite nam nešto više o istoriji vaše firme?

D: Nastanak naše porodične firme vezuje se za 1990. godinu a na sadašnjoj lokaciji i u ovom obliku od 2000. godine. Nastanak firme vezan je za period kada su državne firme naglo gubile svoje mesto u društvu, inflatorna kretanja su dodatno uticale da mala preduzeća, porodično organizovana, nađu svoje mesto na ovim prostorima. Potražnja za građevinskom stolarijom pokazalo se kao šansa za ulazak na građevinska tržišta pa su to neki počeci onoga što je danas UNIDAS. Porastom firme razvila se materijalna osnova nabavkom sve savremenijih mašina i alata kao i uvođenje standarda u proizvodnju. Danas, posle više od 30 godina rada, možemo se pohvaliti opremom koja je u rangu najboljih svetskih proizvođača drvene stolarije i obradom na centrima i CNC mašinama sa najsavremenijim tehnikama farbanja i ugradnje.

Unidas / Drveni prozori u beloj boji
Foto: Unidas d.o.o. / Drveni prozori u beloj boji

UNIDAS se bavi izradom drvene, alu-drvo i drvo aluminijumske stolarije. Kako je došlo do odluke da se posvetite izradi stolarije od drveta i u kombinaciji sa aluminijumom?

D: U procesu razvoja firme jedan od preduslova je poseta inostranim sajmovima pa su tako 90-tih godina bile obavezne posete manifestacijama u Bolonji, Milanu, Nirnbergu, Minhenu itd. Na tim sajmovima najnaprednija rešenja bila su u oblasti kombinacije drveta i aluminijuma. Na tim putovanjima bilo je još zainteresovanih za ovu vrstu stolarije i uz zajednička rešenja došli smo do ideje da to ponudimo našem tržištu. Do 1990. godine to su bili italijanski profili koje smo mi kupovali i ugrađivali u drvenu stolariju. Za vreme bombardovanja projektovali smo sopstveni dizajn aluminijumskih profila i tehnološki osvojili proizvodnju našeg modela koji se od tog perioda, uz izmene u dizajnu, proizvodi i dan danas.

Šta je ono što drveni prozor ili u kombinaciji sa aluminijumom izdavaja na tržištu?

D: Po konstrukciji prozor drvo/aluminijum je u osnovi drveni prozor sa svim osobinama koje drveni prozor nosi. Poseban dodatak je aluminijum sa spoljne strane koji praktično štiti drvene delove od spoljnih uticaja. Na taj način imate stolariju koja ne zahteva nikakvo održavanje osim čišćenja.

Stolarija drvo-aluminijum
Foto: Unidas d.o.o. / Stolarija drvo-aluminijum

Stičemo utisak da se drvena stolarija vraća na mala vrata i da je ima svakako više nego pre 10-15 godina?

D: U današnje vreme, kada postoji visok stepen prerade plastičnih masa i ostalih materijala, udeo drvene stolarije je u visini do 5%. Stolarija izrađena od drveta koristi se za reprezentativne objekte i luksuzne vile i na svim onim mestima gde je akcenat na prirodnim materijalima. Posebnu grupu objekata čine objekti koji su pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Kod ovih objekata, gde se insistira da se zadrži izvorni oblik prozora, oni se izrađuju identično kao što su stari ili uz minimalne korekcije po pitanju debljine profila i ugradnje višeslojnih stakala a sve u cilju bar minimalnog poboljšanja energetske vrednosti objekta.

Koliko ste orijentisani na domaće a koliko na strano tržište, i da li postoje razlike u zahtevima domaćeg i stranog kupca?

D: U suštini ne postoji posebna orijentacija na domaće i strano tržište. Isto tako zahtevi i domaćeg i stranog kupca su manje više isti, a to je visok kvalitet proizvoda uz korektnu cenu tako da nam se desi da periodično, godinu, dve, tri, bude više izvoznih poslova pa onda naiđe period kad se više radi za domaćeg kupca.

Objekti od istorijskog značaja
Foto: Unidas d.o.o. / Objekti od istorijskog značaja

Sve češće nas pitaju: Kako izabrati ili prepoznati kvalitetan prozor što je danas postao izazov za običnog kupca? Šta vi kažete vašim potencijalnim kljentima?

D: Koji će prozor kupac izabrati je čisto njegova odluka koju donosi na osnovu više faktora, a to su: namena objekta, osobine koje taj prozor treba da ispuni i cena koju je spreman da plati za određene pozicije. Sve ovo predočava projektant u procesu projektovanja pro- stora. Naša sugestija je u tim slučajevima vrlo ograničena.

Drvo-aluminijum prozori
Foto: Unidas d.o.o. / Drvena stolarija

Koliko je važna edukacija zaposlenih s obzirom na sve zahtevnije projekte i zahteve kupaca?

D: Zaposleni u našoj firmi su u konstantnom procesu obuke. Stalno se vrši nabavka savremenijih mašina i alata što podrazumeva prisustvo instruktora. Zakonske obaveze su prioritet za sve zaposlene i u proizvodnji i onih koji nisu direktno vezani za proizvodnju. To su obuke iz zaštite na radu, protivpožarne zaštite i u današnje vreme ispunjavanje obaveznih sanitarnih mera.

Prozori i vrata, nekada i danas i koliko su to važni elementi u svakom prostoru s obzirom na brz razvoj sistema?

D: „DRVO JE PRVO” Ovaj slogan dovoljno govori koliko drvena stolarija visoko drži lestvicu na skali kvaliteta. Stolarija od drugih materijala mora da zadovolji uslove koje drvo ima od prvog prozora koji je napravljen u istoriji. Tu mislimo na njegove termičke i mehaničke osobine, tu mislimo na izgled, uticaj na životnu okolinu i sve ono što jedan tako važan elemenat doma mora da poseduje dugi niz godina (30 – 100 godina).

Drveni prozori
Foto: Unidas d.o.o. / Drveni prozori

Koliko se često susrećete sa investitorima koji se nadovezuju na vrednosti koje i vi negujete odnosno istomišljenicima?

D: Naši kupci su najčešće ljudi koji sa nama dele iste vrednosti koje mi kroz proizvodnju i ugradnju primenjujemo.

Ko su danas investitori ili kupci vaših proizvoda i kakva su vaša iskustva? Sa kakvim idejama se dolazi vama na prvi sastanak i koliko vam se stavovi približe na kraju inicijalnog razgovora?

D: Vrlo je važno da se na vreme definiše vrsta stolarije i da se ona uskladi sa vrstom i namenom objekta. To je posao projektanata i uglavnom sa njima imamo vrlo konkretne razgovore i na njihov predlog dolazimo do rešenja. Mnogo ređe smo u situaciji da direktno sa investitorom pregovaramo o ovom pitanju, a u tom slučaju se sav razgovor svodi na naše predloge. To znači da bi uvek naš savet bio da se pre svega konsultuje projektant uz našu pomoć.

Drveni prozori
Foto: Unidas d.o.o. / Drveni prozori

Da li je danas teže doći do sirovine nego pre pandemije Korona virusa i koliko je rasla cena repromaterijala od tada, kao i koliko je to uticalo na cenu finalnog proizvoda?

D: Nabavka drvenih elemenata kao osnovne sirovine je postao jedan od naših primarnih problema. Rokovi za isporuku su praktično udvostručeni. Cena repromaterijala je porasla od 20 do 50%. Cena energenata je otišla kao i cena ostalih elemenata koji ulaze u proizvodnju (boja, okov, lepak, staklo…) I pored toga za svaki ugovoreni posao pravimo kalkulaciju po stvarnim utrošcima sa cenama na dan kalkulacije. U proseku naše cene su povećane od 10 do 15%. Cene zarada su porasle u ovom obimu tako da nam je i profit u realnom iznosu smanjen.

Na koje ste vaše projekte do sada najponosniji i zašto i gde vidite firmu Unidas za 10 godina?

D: Za poslednjih 10 godina radili smo 3 do 4 objekta godišnje i to su u inostranstvu: Beč, Štutgart, Ženeva, Cirih, St Galen, Minhen, Malme, Berlin, Vankuver, Moskva i 20-tak objekata u Srbiji, od toga u 2020 i 2021. godini: Srpska akademija nauka i umetosti – Beograd, Opština Zemun, OŠ Kralj Petar I Karađorđević – Beograd, stari DIF- Beograd… Firma UNIDAS u predstojećem periodu ide na podmlađivanje i podizanje stručnosti kadrova. Za period od 10 godina očekujemo da ćemo rešiti naš akutni problem prostora i konstantno vršiti korekciju modela prozora.

drveni prozori
Foto: Unidas d.o.o. / objekat Vancouver

Zaključak

Građevinska stolarija od drveta je vrh gledano sa svih aspekata upotrebljivosti. Može da se izabere boja koja pokazuje strukturu i boju drveta u prirodnom stanju, može da funkcioniše sa svakim od poznatih sistema otvaranja, drvo u enterijeru je samo po sebi ukras, ne treba ga sakrivati, već naprotiv pokazati kao i sve ono što ide uz njega a to su obloge, klupice, maske za radijatore i drugo. Drvo je resurs koji je obnovljiv sam po sebi, znači sečenjem šuma i sadnjom novih poboljšavate kvalitet prostora i u isto vreme jednom korišćeno drvo može se upotrebiti u bar još dva ciklusa (FSC standard). Ono što je možda potrebno posebno naglasiti, da bi se drvo preradilo potrebni su veliki pogoni i kvalitetna tehnologija (CNC mašine, alati, otprešivanje, komore za farbanje, oprema za pakovanje). Da bi i pored toga bilo ispred ostalih materijala potrebno je sertifikovati svaku fazu proizvodnje (IMS, ift Rosenheim, C znak) i na kraju po poslednjim zahtevima izvršiti kvalitetnu montažu (RAL montaža).

Unidas

UNIDAS d.o.o.
Đuje i Dragoljuba 1b, 11090 Beograd
T. +381 11 233 4699
T. +381 11 232 2888
M. +381 63 327 146
office@unidas.biz
www.unidas.co.rs

Prethodni tekstLogiKal priprema rada za proizvodnju stolarije
Sledeći tekstProlećno sređivanje doma- idealna prilika za promene