Performanse prozora i vrata s vremenom napreduju

Od prozora i vrata umnogome zavise i svojstva svakog objekta, prevashodno energetska efikasnost, osvetljenost, ali i stil enterijera i eksterijera, naposletku i kvalitet života. Stoga se prilikom njihove zamene mora obratiti posebna pažnja na nekoliko činilaca: profile, okove i stakla, njihove vrste i proizvođače, no i na, ne manje bitnu, ugradnju, jer se tek njenim sadejstvom sa kvalitetnom stolarijom dobijaju vrata i prozori koji mogu odgovoriti svim željenim zahtevima: oni koji su funkcionalni, trajni, a ujedno i moderni.

Klizni sistem SYNEGO SLIDE kompanije REHAU
Foto: REHAU / Klizni sistem SYNEGO SLIDE

RAZLIČITI PROFILI

Kada je posredi vrsta profila, negde, prema mišljenju stručnjaka, najbolji odnos cene i kvaliteta nalazi se u izboru PVC stolarije. Ona je poslednjih decenija bila vrlo popularna budući da je pružala izvrsnu toplotnu i zvučnu izolaciju, što omogućuje njen komorni sistem.

Naime, profili imaju pet, šest ili više vazdušnih komora, koje se nalaze na širini i do 90 mm. Ova stolarija otporna je na vlagu i temperaturne promene, UV zračenje, a i lako se održava budući da kad je jednom postavimo, nemamo dodatnih ulaganja – lakiranja, šmirglanja, farbanja, već je samo čistimo vodom i deterdžentom.

klizna vrata
Foto: Aluplast / klizna vrata

Iako dugo izrađivana samo u beloj boji, ona se danas može naći u najrazličitijim nijansama, te i u boji drveta, profili mogu biti mnogo tanji no pre, a može se postavljati i na veće otvore (nego što je to nekada bio slučaj) zahvaljujući metalnim ojačanjima.

Za rezidencijalnu gradnju i poslovne objekte, tj. za velike fasadne otvore (iako ne samo u tim slučajevima), uobičajeno se koristi stolarija od aluminijuma. Ovaj je materijal doživeo svoju evoluciju, te je danas jednako energetski efikasan kao PVC, što se postiže takozvanim termoprekidom. Prozori mogu biti u različitim formama i dimenzijama, mnogim nijansama, ali svakako izuzetno trajni i otporni, elegantni i dugovečni.

Ukoliko želimo da u našem objektu očuvamo toplinu prirode, koja je naročito potrebna u enterijeru, najbolja opcija jeste drvena stolarija. Drveni prozori sasvim su prirodni, elegantni, a savremeni način obrade čini ih izuzetno dugotrajnim i postojanim, čemu posebno doprinose specijalni lakovi i ulja. Moderni drveni prozori mogu godinama odolevati atmosferskim uticajima, sve vreme udahnjujući enterijeru i eksterijeru neprikosnovenu lepotu i šarm prirode.

Zanimljiv izbor predstavlja drvo-aluminijum stolarija, koja u sebi sinhronizuje najbolje osobine dvaju sastavnih materijala – drveta i aluminijuma. Naime, drveni prozor sa spoljašnje strane obložen je aluminijumom (mada postoji i opcija aluminijumskog prozora koji je sa unutrašnje strane obložen drvetom), što je čini izuzetno čvrstom i otpornom, dok se drvo nalazi sa unutrašnje strane, upotpunjujući toplinu prostora u kojem obitavamo, živimo ili radimo. Prisutna je u različitim bojama i dezenima, a prozor ne iziskuje naknadno farbanje niti plastifikovanje.