Kvalitetna PVC stolarija i njene performanse

Može se reći da je samo kvalitetna PVC stolarija ujedno i dobra stolarija, što suštinski znači da tek ako ispuni niz kriterijuma ispunjava svoju ulogu u punom kapacitetu. Za svaki prostor je od izuzetnog značaja da ima kvalitetnu stolariju, ugrađenu prema standardima, jer jedino takva doprinosi energetskoj efikasnosti celokupnog objekta. PVC stolarija se svojim performansama ističe među drugim izborima, a posebno kada je u kombinaciji sa troslojnim staklom.

Izazovi današnjice

Od svoga postanka prozori su imali ulogu u propuštanju vazduha, svetlosti i toplote spolja, odnosno služili su osvetljavanju i provetravanju unutrašnjeg prostora. Međutim, danas se podrazumeva da moraju biti i odlični toplotni i zvučni izolatori, kao i da će obezbediti da u prostor ne prodire previše vlage, ne stvara se kondenzacija… Vrlo je važno da budu energetski efikasni, tačnije da preko njih ne dolazi do rasipanja energije koja se troši za grejanje ili hlađenje objekta, već naprotiv optimalno koristi.

Sa druge strane, važna je i estetska strana prozora, štaviše, njihov izbor je bitan i za uređenje enterijera, a naročito fasade, koja je lice objekta. Otuda se kontinuirano radi i na razvoju raznovrsnosti oblika, dimenzija, boja i dizajna profila kako bi mogli da odgovore najrazličitijim stilovima arhitektonskog izraza.

Pogled na grad
Pogled na grad / foto: Max Rahubovskiy

Danas su posebno unapređene performanse stolarije budući da se teži sve većim fasadnim otvorima, te i čitavim zidovima od stakla, što je posebno prisutno pri gradnji nebodera i modernih zgrada, stambenih i naročito javnih objekata. Današnje trendove u građevinarstvu svesrdno slede sjajne performanse stolarije, koje omogućuju i ostvarenje raznoraznih ideja.

PVC stolarija i pored drugih opcija

Profili prozora izrađuju se od različitih materijala, pri čemu svaki od njih ima svojevrsne prednosti.

Drvena stolarija prostoru udahnjuje jedinstveni osećaj topline, kako svojom bojom, tako i teksturom. Usavršenih performansi, naročito zahvaljujući specijalizovanim premazima i staklima izuzetnih izolacionih karakteristika, biva i energetski efikasna i izuzetno otporna.

Aluminijumska stolarija je zbog svoje čvrstoće i otpornosti uglavnom prvi izbor kada je reč o fasadnim otvorima velikih dimenzija, te svoje mesto, i pored privatnih objekata, najčešće nalazi na modernim višespratnicama koje imaju cele zidove od stakla. Njene karakteristike danas odgovaraju svim energetskim i estetskim zahtevima savremene gradnje.

Drvo-aluminijum stolarija takođe je sjajan izbor. U ovom slučaju drveni prozor je sa spoljašnje strane obložen aluminijumom, pri čemu u sebi integriše najbolja svojstva sastavnih materijala – neprikosnovena estetika drveta zadržava se unutra, dok se otporan aluminijum nalazi spolja i uspešno odoleva svim vremenskim uticajima.

Ograđena terasa sa PVC stolarijom
Ograđena terasa sa PVC stolarijom / foto: Max Rahubovskiy

I pored vrlo dobrih opcija, čini se da najčešći izbor, posebno kada su u pitanju privatne kuće i stanovi, biva PVC stolarija, koja je sinonim za odličan odnos cene i kvaliteta. Profili sjajnih karakteristika, kombinovani sa staklima vrhunskih svojstava i kvalitetnim okovima čine prozor koji je praktičan i isplativ, estetike na zavidnom nivou – danas se sreću profili različitih debljina, boja, u mat ili sjajnoj varijanti.

Zanimljivo je i da profili nisu više kao nekad isključivo beli, već se sreću u najrazličitijim nijansama, pa tako mogu i oponašati dezen drveta. Suptilna linija i sve manja širina čine da PVC stolarija dostiže i najšire estetske domete, zbog čega se vraća na tron kao omiljeni izbor arhitekata.

Moderan enterijer trpezarije u kući
Moderan enterijer trpezarije u kući / foto: Vecislavas Popa

Kvalitetna PVC stolarija je izbor koji je isplativ

Odabirom PVC prozora dobićemo stolariju koja je kvalitetna i pouzdana i koja će u potpunosti odgovoriti svim izazovima sadašnjice. Kvalitetni elementi s naglaskom na troslojno staklo uz standardizovanu ugradnju čine izbor koji je neprikosnoven – energetski efikasan i moderne estetike. Zahvaljujući sjajnoj toplotnoj i zvučnoj izolaciji, te postojanosti i trajnosti, nisu skupi, posebno jer će svojim svojstvima doprineti i poboljšanju kvaliteta života u našem prostoru.