Kako je Alu stolarija izgledala u prošlosti?

Za razliku od PVC stolarije koja je zauzela svoje mesto na tržištu kako poslovnih, tako i stambenih objekata, aluminijum stolarija zapravo je svoju prođu našla u gradnji poslovne arhitekture.
Zahvaljujući svojim mehaničkim osobinama, odnosno velikoj čvrstoći i elastičnosti aluminijum je ubrzo postao jedan od najzahvalnijih materijala koji je pružio mogućnost gradnje u visine. Naime, zahvaljujući aluminijum profilima stvorene su velike staklene površine, koje su stremile u visinu i postale simbol moderne poslovne arhitekture.

Tehnomarket d.o.o. / fasadni paneli
Foto: Tehnomarket d.o.o. / fasadni paneli

Zapravo aluminijum je bio adekvatna zamena dotadašnjem čeliku koji je pružao gradnju u visine, ali je bio veoma težak i skup. Nasuprot njemu, pojavio se čelik koji je lak, lako se oblikuje, izuzetno izdržljiv, postojan i prirodan materijal koji se u potpunosti može reciklirati. Drugim rečima, crni materijal zamenjen je zelenim, što se savršeno uklapalo u ekološke standarde.

Iako su odlično prihvaćeni, prvobitni alu profili imali su jednu, ne baš tako poželjnu osobinu.

Zapravo glavni problem je u aluminijumu, koji pored svih svojih odličnih osobina ima i manu. Za razliku od dotadašnjih drvenih i PVC materijala istoimene stolarije, aluminijum ima veliku provodljivost toplote. Drugim rečima, poseduje slabe izolacione osobine, pa tako leti provodi toplotu u unutrašnjost objekta, a zimi gubi toplotu iz istog tog objekta. Nimalo zavidna situacija.

Aluminijum stolarija na stambenim objektima
Aluminijum stolarija na stambenim objektima

Međutim, kako se uvek iza nečeg lošeg, krije nešto dobro, tako je bilo i sa aluminijum stolarijom. Stručnjaci i proizvođači poznavajući kvalitet aluminijuma, posvetili su pažnju iznalaženju rešenja toplotne izolacije. Kao rezultat nastali su aluminijum profili sa termičkim mostom. Šta to zapravo znači? Da bi se sprečio prolaz toplote kroz profil od aluminijuma, stvorena je prepreka ili most, koji je sprečio odliv ili priliv toplote iz spoljašnje sredine. Odnosno mešanje spoljašnjeg i unutrašnjeg vazduha. Ta prepreka postavljena je između dve aluminijum komore u vidu plastike, koja predstavlja termo prekid u unutrašnjosti alu profila. Ova novina zapravo je bila odskočna daska za dalju širu primenu aluminijum stolarije.

Autor: Snežana Trtica Graovac