Novi Sad uskoro bliži zvezdama

Lepa vest u najavi za Novosađane i sve one koji to pretenduju da budu. Kule na Limanu će, po svemu sudeći dobiti konkurenciju.

Novi Sad uskoro ide u visinu
Neboder

Ne u lepoti i funkcionalnosti, već u visini. Naime, Novosadski odbor Socijaldemokratske partije Srbije na sednici Skupštine grada predložiće da se promeni Generalni urbanistički plan grada i omogući da se zgrade podižu bez ograničenja spratnosti. Predsednik odbora SDPS-a Dejan Kovač rekao je da je prema važećem GUP-u dozvoljena gradnja do šest spratova, ali da je to trebalo promeniti još 1994. godine. „Našli smo se u situaciji da je mnogo građevinskog zemljišta pod zgradam od četiri ili pet spratova, a zbog loših urbanističkih propisa grad se razvijao u širinu, umesto u visinu. Trebalo je još pre 21 godinu promeniti GUP i omogućiti gradnju od 10, 20, 30, pa i 50 spratova. Da smo to tada uradili, još bismo gradili na Grbavici, umesto da se spajamo sa Veternikom i Rumenkom. Podizanjem visokih zgrada dobio bi se prostor za gradnju dečijih igrališta, zelenih površina, parkinga“, navodi Kovač, čija stranka je na vlasti u koaliciji koju predvodi SNS.

Najviše zgrade sveta
Najviše zgrade sveta

Trenutna situacija sa visinom zgrada je sledeća. Najviše stambene zgrada u Novom Sadu su i dalje tzv. „Kule“ na Limanu IV. Ova tri solitera, visoka su čak 75 metara i imaju 20 spratova. Što se tiče zgrada u kojima se ne stanuje, najviša zgrada ne samo u Novom Sadu, već na celoj teritoriji Vojvodine je zgrada NIS-a, izgrađena 1998. godine. Njena visina je 57 metara, a ima 13 spratova.

U glavnom gradu Srbije, je logično i najveća zgrada, to je zgrada Ušća, izgrađena 1961.godine, a visoka je čak 141 metar i ima 27 spratova. Što se novog Sda tiče, zakon sam po sebi nije dovoljan, potrebno je, kako kaže Kovač, dovesti i nove investitore. Gradski čelnici, veruju, da je upravo ovaj predloženi zakon, nešto što će otvoriti vrata novim ljudima i biti izazov za investitore širom sveta da grade baš u Novom Sadu. Naravno, sve ovo bi se dešavalo van starog gradskog jezgra koje je zaštićeno i ne podleže ovim velikim promenama u polju urbanizma.