Male komponente su ključni deo gigantskih slagalica

Neboderi su karakteristične znamenitosti u gradovima širom sveta. Svoju estetsku lepotu i lakoću duguju staklu kao građevinskom materijalu. Staklo stvara impresivne panorame, omogućava ulazak maksimalne dnevne svetlosti i relativno je pristupačno.

Principal Tower

Principal Tower, neboder završen sredinom 2019. godine u Londonu, čini impresivan trg na obrisu grada, elegantnom staklenom fasadom visokom 162 metra i 50 spratova.

Staklena fasada je od ključnog značaja za filigranski izgled ovog gigantskog objekta, a za dizajn je bila zadužena čuvena britanska arhitektonska firma Foster and Partners. S obzirom na dimenzije strukture, svaki detalj fasadne zidne zavese morao je da se isplanira – sve do distancera, nevidljivog građevinskog elementa koji igra važnu ulogu u izgradnji zastakljenih nebodera. Distancer poboljšava izolaciju staklenih panela i drži na stalnoj paralelnoj udaljenosti jedne od druge.

Principal Tower u Londonu
Svaki detalj fasadne zidne zavese morao je da se isplanira do detalja

Projektanti su koristili razdelne lajsne Warm Edge Swisspacer Ultimate za izradu staklene fasade. Swisspacer Ultimate sprečava da vodena para prodire između staklenih panela. U Principal Tower-u je oko 300 stambenih jedinica termički izolovano zahvaljujući Swisspacer Ultimate sa dvostrukim ostakljenjem. To dovodi do značajnog smanjenja energetskih troškova i povećanja nivoa komfora u prostorijama – Swisspacer Ultimate sprečava stvaranje kondenza na oknima.

Balansiranje pritiska na velikim visinama

Trend izgradnje sve viših zgrada nastavlja se širom sveta: najvišu zgradu na planeti trenutno, 828 metara visoka Burj Khalifa u Dubaiju, za nekoliko meseci nadgradiće Jeddah Kula koja bi trebalo da ide do 1007 metara.

Kada staklene fasade dostignu takve visine, arhitekte i inženjeri  se suočavaju sa sve većim izazovima. Jedan od razloga za to su velike razlike u pritisku i temperaturi između dna i vrha zgrade, što može dovesti do različitih klimatskih opterećenja na izolacijskim staklima. Kao posledica toga, pojedinačne staklene ploče imaju veliku težinu prema spolja. U hladnom vremenu javlja se i suprotan efekat pa se okno savija prema unutra.

Staklena fasada kod nebodera
Staklo na fasadi omogućava ulazak maksimalne dnevne svetlosti

Što su klimatska opterećenja nebodera raznovrsnija, to više umanjuje izgled fasade zgrade. Osim što ružno izgledaju, napetosti u ivicama mogu dovesti do gubitka kvaliteta i čak uzrokovati pucanje stakla. Zamena oštećenih okna povezana je sa izuzetnim naporima i troškovima, posebno kod veoma visokih zgrada.

SWISSPACER Air: Jedinstveno rešenje za visoke zgrade

SWISSPACER je razvio ekonomično, industrijsko rešenje za ovaj problem. Mali, metalni rukav sa integrisanom specijalnom membranom, SWISSPACER Air, postavlja se u prostor između staklenih ploča. Kod izolacionih staklenih jedinica koje su opremljene SWISSPACER Air-om, sve razlike u pritisku se kontinuirano izjednačavaju kako bi se osiguralo da građevinski elementi stignu na gradilište bez gubitka kvaliteta. Ovo je i glavna prednost, naročito kada se koriste velike količine komponenata za nebodere. S jedne strane to osigurava kvalitet i vek trajanja ugrađenih prozora i fasadnih elemenata, a s druge pojednostavljuje logistiku u procesu izgradnje, jer razlike u visini između mesta proizvodnje i upotrebe ili duž transportnih pravaca takođe mogu izazvati naprezanja kod izolacionog stakla i oštetiti ivice.

SWISSPACER Air
SWISSPACER Air omogućava sporo izjednačavanje pritiska u višeslojnom izolacionom staklu i sprečava klimatska opterećanja

Proizvodi SWISSPACER-a nalaze se u mnogim poznatim neboderima širom sveta – fasada MoMA u Njujorku, „Gherkin“ u Londonu, u madridskom Torre de Cristal ili u Torning Torso u Malmeu. Komponente SWISSPACER Air koje licencira DIBt otvaraju nove mogućnosti za planiranje, dizajn i izgradnju budućih staklenih divova na vrlo opušten način.

www.swisspacer.com

SWISSPACER
Vetrotech Saint-Gobain (International) AG
Sonnenwiesenstraße 15
8280 Kreuzlingen
Švajcarska
info@swisspacer.com
www.swisspacer.com

Prethodni tekstRenoviranje stana – nova PVC stolarija
Sledeći tekstMeđunarodni konkurs za arhitektonske ideje: Redefinisanje zapadne rivijere Soluna