Komponenta za izjednačavanje pritiska u izolacionom staklu u dokazanom kvalitetu

SWISSPACER Air reloaded

Na poslednjem glasstec-u švajcarski proizvođač distancera SWISSPACER predstavio je novu specijalnu komponentu. SWISSPACER Air osigurava izjednačavanje pritiska u višeslojnom izolacionom staklu i sprečava klimatska opterećenja. Sada, nakon dugotrajnih testova, dostupan je u švajcarskom kvalitetu.

SWISSPACER Air daje odgovor na fundamentalni problem
© SWISSPACER

SWISSPACER Air pruža odgovor na fundamentalni problem u industriji. Vazduh u prostoru između stakala teži da se neprestano prilagođava pritisku okolnog vazduha. Ali to je sprečeno jer je sistem zatvoren. Ako se stakla postavljaju na različitoj visini od proizvedene, ne vrši se kompenzacija pritiska i može dovesti do značajnih deformacija – staklo se ispupčava prema spolja ili prema unutra. Ovaj efekat se javlja i tokom transporta sa velikim visinskim razlikama, kao što su preko planinskih prelaza, kroz tunele ili vazdušnim teretom. To dovodi do znatne napetosti na ivicama stakla. Kao posledica toga, može doći do oštećenja rubne veze – do loma stakla. Rizik od takvog oštećenja može se minimalizovati ako se vrši kontinuirano izjednačavanje pritiska između spoljašnje klime i prostora između okna. SWISSPACER Air omogućava takvo izjednačavanje.

Zbog razlike u visini povećava se pritisak u staklu koji dovodi do deformiteta
Ako se izjednačavanje pritiska ne odvija pravilno pri transportima sa velikim razlikama u visini, dolazi do napetosti na ivicama stakla, do loma stakla – to se može spriečiti sa SWISSPACER Air. © SWISSPACER

„Na prezentaciji proizvoda za poslednji glasstec, već smo bili sigurni da je SWISSPACER Air funkcionisao“, objašnjava direktor razvoja i upravljanja proizvodima dr Martin Henseler. „Nažalost, ispostavilo se da su neki aspekti industrijske proizvodnje bili nezadovoljni i da jednostavno nisu ispunili naše visoke standarde kvaliteta. U isto vreme, naši programeri su uzeli vremena da poboljšaju funkciju SWISSPACER Air promenom konstrukcije u nekim detaljima. Sa poboljšanjima koji su sada postavljeni kroz ove korake, možemo biti sigurni da SWISSPACER Air ispunjava sve zahteve.“

Deformacija stakla zbog neujednačenog pritiska u staklu
Sa padom temperature, količina gasa se smanjuje i stakla se deformišu prema unutra.
Deformacija stakla zbog neujednačenog pritiska u staklu
Kako se temperature povećavaju, gas se širi u prostoru između stakala i okna se deformišu prema spolja

SWISSPACER Air je metalni rukav sa integrisanom specijalnom membranom. Posebna struktura sprečava nakupljanje vodene pare u prostoru između stakala, što dovodi do stvaranja kondenzacije ili oštećenja metalnih low-E premaza. Zbog stalnog rasterećenja pritiska, termoizolaciono staklo dugoročno čuva svoju funkciju i kvalitet. Tako se može postići normalan život – čak i ako dođe do klimatskih opterećenja. Ovo osigurava visok stepen sigurnosti za krajnje kupce, kao i proizvođače izolacionog stakla i prozora.

Priključak komponente je jednostavan i pouzdan. „Naši klijenti dobijaju prave alate i precizna uputstva za instalaciju“, kaže Karl-Theo Roes, direktor razvoja tržišta i inovacija u SWISSPACER-u.

U poređenju sa kapilarnim cevima, procesno vreme je značajno smanjeno, jer je SWISSPACER Air postavljen za manje od tri minuta. Jednostavna obrada omogućava visoku preciznost ponavljanja i konstantan kvalitet. „To štedi naše kupce važnog vremena i novca“, kaže Karl-Theo Roes. „Osim toga, SWISSPACER Air pruža jedinstven izgled i estetiku.“

SWISSPACER komponenta za izjednačavanje pritiska IZO stakla
SWISSPACER Vazduh nevidljivo nestaje u sekundarnoj rubnoj vezi, što omogućava savršen izgled. © SWISSPACER
SWISSPACER komponenta za izjednačavanje pritiska IZO stakla
SWISSPACER Vazduh nevidljivo nestaje u sekundarnoj rubnoj vezi, što omogućava savršen izgled. © SWISSPACER

Mala komponenta nevidljivo nestaje u sekundarnoj rubnoj vezi, što omogućava savršen izgled. SWISSPACER vazduh je dobro obezbeđen tokom skladištenja, transporta i ugradnje izolacionog stakla, jer je integrisan u zaptivni rub i time zaštićen od udara.

SWISSPACER ne kompromituje kvalitet. „Koristili smo vreme da našu komponentu temeljno pregledamo od strane IFT Rosenheim, a sa dostupnim rezultatima, trenutno smo u procesu odobravanja od strane nemačkog Instituta za građevinarstvo (DIBT)“, objašnjava dr Martin Henseler.

https://youtu.be/EUXT8QhVfzg

Više video snimaka o SWISSPACER Air-u na našoj internet stranici: https://www.swisspacer.com/en/products/swisspacer-air

www.swisspacer.com

SWISSPACER
Vetrotech Saint-Gobain (International) AG
Sonnenwiesenstraße 15
8280 Kreuzlingen
Švajcarska
info@swisspacer.com
www.swisspacer.com

Prethodni tekstUgradnja PVC prozora (VIDEO)
Sledeći tekstREHAU Smart Guard – zastrašuje provalnika pre nego što dođe do nastanka štete