Jako sunce i insekti – dva saputnika leta koja kvare uživanje u lepom vremenu

Leto je svima sinonim za uživanje na otvorenom – uveče na terasi sopstvenog doma, ili pak u bašti nekog restorana i kafića, u šetnji pored reke ili bilo kojoj aktivnosti na otvorenom. Mnogi će priznati da im je leti sve lakše i da su bolje raspoloženi. Ipak, neki i neće, jer sa letom često ruku pod ruku idu i nesnosne vrućine, kao i najezde insekata od kojih je nekad nemoguće pobeći. Zato se letu pristupa uz obavezan projekat koji treba izvesti na vreme, a to je – da se ugrade tende i komarnici za terasu i prozore.

Izaberite kvalitetne tende za terasu – sa jakom konstrukcijom i izdržljivim platnom

Neretko se možemo susresti sa situacijom gde gledamo neku tendu kako se na vetru toliko njiše da pomišljamo da će se srušiti i ugroziti nekog. Ugostitelji ih, recimo, u baštama skupljaju čim krene nevreme. To je uglavnom zbog toga što se ne stave odgovarajuće tende za terasu, koje ne moraju biti one najčvršće kao u velikim baštama kafića, već neki prosek. Kada su tende u pitanju, tu se najviše pažnje treba obratiti na to da se učvrsti na što više mesta, jer što je duža, to je nestabilnija. Takođe, kako im je primarna uloga pre svega u zaštiti od sunca, boja i dezen se biraju u skladu i sa tim i sa ambijentom terase, a vrlo često je poželjno uklopiti ih uz fasadu.

Komarnici za terase ili ćete se preko dana družiti sa muvama, a noću sa komarcima

Iako je u periodu najvećih vrućina u toku dana najčešće sve zatvoreno i pod klimom, u jednom trenutku se mora malo otvoriti da uđe bar svežeg, ako ne čistog vazduha. To obično u stanovima na sunčanoj strani bude predveče, kad sunce malo zađe. Međutim, to je idealan trenutak da sa otvaranjem balonskih vrata i prozokomarnira i sklanjanjem zavesa u dom pustite nepoželjne letnje goste – komarce. Leka za to ima, a da ne bude štetno po zdravlje kao što su hemijski preparati protiv insekata. To su komarnici za terase i prozore, koji su najbolje rešenje da insekte bilo koje vrste držite daleko od sebe, a da se pri tom ne lišavate svežeg vazduha. Jednostavne zavese nisu dovoljne – oni se provuku i zavuku pored njih i kreću u svoj napad, darujući ukućanima neprospavanu noć. Zato se već na proleće spremamo na to – i ukoliko ih nismo ugradili kad se ugrađivala stolarija, raspitujemo se i na vreme rezervišemo svoje komarnike i termin za ugradnju.

Ne dajte da vam bilo šta pokvari letnje raspoloženje

I da se priča o letu ne završi samo onom negativnom stranom, jako sunce i vrućine, kao i dosadni insekti nisu ono što treba da uništi čari leta. Sve što se može preduprediti i protiv čega imamo oružje nije vredno da nam bilo šta pokvari. I tende i komarnici spadaju u investiciju koja se na duže vreme i te kako isplati, te je ne treba prevashodno gledati samo kao na trošak koji će nam biti opterećenje.