Kako zaljubljenici u prošla vremena vole da kažu… Šalukatre

Klima uređaji su tu, njihovo pitanje se ne dovodi više u pitanje. Međutim, kako ih, klime pomenute, koristimo veoma često i veoma dugo, budžet nam uopšte nije zadovoljan. Ako smo pak ušli i u priču energetski efikasnih inverter klima uređaja, postavlja se pitanje dodatne zaštite i smanjivanja troškova energenata. Rešenje je zapravo staro i pojavilo se i pre klima uređaja, ali je i novo jer je modernizovano.

Pored roletni, veliki značaj i primenu u zaštiti stolarije, ali i stvaranju boljih, komfornijih i kvalitetnijih uslova života i rada nekada, ali i sada pružaju grilje ili, kako zaljubljenici u prošla vremena vole da kažu, šalukatre.

Drvena stolarija
Drvena stolarija

Već pri samom pomenu šalukatri misli već putuju u tamo neku bezbrižnu dečiju godinu ili donose miris morskog povetarca sa prozora apartmana neke tamo godine. Šalukatre podsećaju na neka prošla vremena i svaki zaljubljenik u autentično neće ostati ravnodušan. Kada kažemo šalukatre mislimo na drvene zastore koji se nalaze na prozorima i imaju ulogu zaštite od sunca, hladnoće ali i u službi očuvanja intime svih onih sa druge strane stakla.

Šalukatre aluminijum
SUNPRO G45 aluminijske grilje – Tehnomarket doo

Te nekadašnje šalukatre pravile su se od punih drvenih panela i imale su zapravo i jedino zaštitnu funkciju. Njihovim zatvaranjem prostorija bi ostajala potpuno bez svetlosti, pa je sasvim logično da su se zatvarale noću, u vreme spavanja ili u vreme nekih velikih vremenskih nepogoda. Daleko veći značaj imale su šalukatre napravljene od horizontalnih elemenata, koji su međusobno povezani u jedan ram.

Prema stepenu svetlosti koja prolazi u prostoriju, postoje:

  • Šalukatre sa punim panelima,
  • Šalukatre sa fiksnim panelima,
  • Šalukatre sa pokretnim panelima.

U zavisnosti od načina zatvaranja, postoje:

  • jednokrilne šalukatre koje su sa leve, desne ili gornje strane prikačene za zid,
  • dvokrilne šalukatre, koje su sa obe strane pričvršćene za zid i
  • novija varijanta gde se postavljaju šine duž kojih se šalukatre kreću levo-desno.

Iako pod pojmom šalukatri obično prvo pomislimo upravo na drvene zastore, danas postoje i šalukatre od PVC materijala, aluminijuma, kao i od kombinacije različitih materijala.

Spoljašnje aluminijumske šalukatre
Spoljašnje aluminijumske šalukatre

Veliki funkcionalni i estetski značaj pružaju aluminijumske šalukatre ili grilje. Sačinjene su od horizontalnih aluminijumskih lajsni, lamela, koje čine jednu od najboljih rešenja za velika klimatska kolebanja, odnosno pojavu ekstremnih temperaturnih razlika, kao i burnu smenu godišnjih doba.

Aluminijumske grilje ili šalukatre su veoma postojane, pružaju dugogodišnju i sigurnu toplotnu i zvučnu zaštitu, ali i odličan moderan izgled stolarije i samog objekta. Pojavljuju se u različitim bojama i kao takve daju privlačan i neodoljiv izgled objekta na kome se nalaze. Ova vrsta šalukatri su spona nekadašnje tradicije i savremenih uslova života, što se čini kao najbolja moguća kombinacija. Upotrebom aluminijumskih šalukatri obezbeđujete visoku energetsku efikasnost vašem objektu, ali i kvalitetniji, komforniji i prijatniji život.

Autor teksta: Snežana Trtica Graovac, novinar