Za leto bez bola

#IZMOGISKUSTVA
Zaštita

Pričala sam vam koliko smo bili srećni kada smo kupili stan sa pogledom na park. Odličan je osećaj kada shvatite da živite u gradu, a opet u obilju zelenila. Cvrkut ptica, miris pokošene trave i svežina svakodnevno kucaju na naše prozore. A ako dodamo i graju dece sa obližnjeg igrališta, doživljaj je kompletan. Sećam se kada smo pregovarali oko cene, jedna od stavki koje je bivši vlasnik stalno isticao bili su komarnici. „Tu je i terasa, a imate i komarnike za ceo stan.“ Svaka druga reč bila je “komarnici”.

Kako smo bili oduševljeni veličinom, položajem i cenom stana, komarnici su nam bili potpuno nebitna stavka. Istina, to njegovo stalno pozivanje na njih mi je bilo čudno, ali ponesena atmosferom potpuno sam zaboravila da se pozabavim istim.

Nakon renoviranja i svih visinskih i nizijskih priprema, stigao je i dan za konačno useljenje. Bila je sredina avgusta i najtopliji dan u godini. Suprug i ekipa nisu znali za sebe što od težine nameštaja, što od temperature vazduha. Napomene radi, stan je smešten na trećem spratu, bez lifta. Kako bismo preživeli, pootvarali smo sve prozore i vrata i napravili promaju. Iz perspektive ovih godina, to danas ne bi uradili. Uneli smo stvari i onako polu živi utonuli u san.

Mreža za komarce
Mreža za komarce

Jutro je već bilo druga priča. Prva jutarnja kafa u sopstvenom stanu, osećaj koji neću zaboraviti. Bili smo srećni. Dok se klinac nije probudio. Mali plavi dečak ovog jutra više je ličio na boginjavog plavog dečaka. Iako frustrirani, studioznim pregledom brzo smo shvatili da nisu boginje. Mali slatki dečak, prethodne noći posebno je bio sladak komarcima. Bez preterivanja, pojeli su ga.

Neverovatno nam je bilo kako se on uopšte nije budio, a još neverovatnije kako su ušli pored svih onih komarnika. Prvi deo pripisali smo otpornosti na bol, a drugi zaboravljenom komarniku na terasi. U napadu histerije od vrućine i stvaranju promaje, zaboravili smo komarnik da pričvrstimo na vrata dečije sobe. Rezultat toga bio je više nego uočljiv. Mala istačkana persona veselo je skakutala kroz stan, a mi smo ubrzo shvatili zašto je bivši vlasnik toliko spominjao komarnike.

Ubrzo nam je postalo jasno da su komarci “redovni stanovnici” ovog dela grada. Zelenilo i priroda, nametnuli su i druge “čari” koje idu sa njima, dosadne napasti koje obitavaju na ovom mestu od aprila do decembra. Znam, ne verujete mi, ali budite slobodni da nas posetite i osetite prisustvo krvopija od komšija.

Tu prvu noć prihvatili smo kao vatreno krštenje. Od tada smo vodili računa da li su komarnici dobro zakačeni za vrata i prozore.

Bili smo mirni jedno pet godina. Nakon toga naše neželjene komšije sve su nas češće posećivale. Nimalo nisam bila oduševljena njihovim prisustvom. A oni kao da su to znali. Samo su mene vijali. Bila sam kao švajcarski sir, a naši zidovi dobili su novi crveni dezen. I Radovan Treći bi nam pozavideo. I pored svih utikača, sprejeva i tečnosti, vreme je bilo za nove komarnike.

Foto: IDECO, proizvodnja komarnika
Foto: IDECO, proizvodnja komarnika

Komarnici koje mi imamo su zapravo drveni ramovi sa fiberglas mrežom protiv insekata. Ti ramovi postavljeni su na sve prozore i balkonska vrata i bili su FIKSNI. Tačnije nisu se skidali, sem u slučaju ako ih je potrebno očistiti. Usled skidanja i ponovnog stavljanja, očito su se rasklimali, a na nekim delovima i pokidali. Bilo nam je jasno da su ovi komarnici sa jedne strane odlični kao zaštita, a sa druge odlični saveznici u nesmetanoj cirkulaciji vazduha, što je bilo potvrđeno i u našem slučaju. Međutim, činjenica je da ove komarnike ne treba dirati ili ih je najbolje postaviti na prozore i vrata koji se retko otvaraju. U protivnom, ne garantuju dugotrajnost.

Pored fiksnih, postoji i druga vrsta komarnika, tzv. POKRETNI KOMARNICI. Lako je zaključiti da se radi o komarnicima koji se mogu pomerati, što ne utiče na njihovu funkcionaknost i dugotrajnost. Pokretni komarnici, u zavisnosti od načina kako se pomeraju, dalje se dele na: rolo i klizne komarnike.

Vrste komarnika za prozore i vrata

ROLO KOMARNICI

* Ova vrsta komarnika ponaša se kao roletna. Mogu se podizati i spuštati zajedno sa roletnom i tada čine njen sastavni deo. *

Budući da su smešteni u kutiji gde je i roletna, ne zauzimaju dodatni prostor. Jednom rečju praktični su. Ukoliko se odlučite za ovu varijantu, onda ih je najbolje ugraditi istovremeno sa roletnom. Svako naknadno ugrađivanje je rizično za dalji rad i roletne i komarnika i ne preporučuje se.

* Druga vrsta rolo komarnika su komarnici koji se ugrađuju neovisno od roletne i tako se i ponašaju, samostalno. Oni se ugrađuju sa spoljašnje strane prozora. *

Nesmetano se mogu podizati i spuštati kada je to potrebno i pružiti neophodan komfor. Budući da su izloženi spoljašnjim uticajima, veoma je važno podizati ih u vreme vetra, oluja ili jakih mrazeva, kako bi se zaštitili i duže trajali.

Za razliku od prozorskih rolo komarnika koji se podižu gore dole, rolo komarnici za vrata rade po sistemu levo desno.

KLIZNI KOMARNICI

Druga vrsta komarnika nastala je kao rezultat pomeranja komarnika po šinama i kao potreba za stvaranje odgovarajućih komarnika za vrata. Veoma su praktični, lagani za korišćenje i dugotrajni. Klizni komarnici mogu biti: PLISE, JEDNODELNI, DVODELNI I SEGMENTNI.

Klizni komarnici za terasna vrata
Klizni komarnici za terasna vrata
 • PLISE KOMARNICI –
  su elegantni komarnici koji imaju plisiranu, naboranu mrežu koja se prilikom zatvaranja zateže, dok se kod otvaranja nabora, a potom uvlači u kućište sa strane. Veoma su praktični, budući da zauzimaju veoma malo prostora, a sa druge strane imaju samo gornju vođicu po kojoj se kreću, tako da je prag bez dodatnih nezgodnih kliznih šina.
 • JEDNODELNI KOMARNICI –
  sastoje se, kao što samo ime i kaže, iz samo jednog dela ili jednog okvira i kao takvi jednostavno su rešenje za manja vrata.
 • DVODELNI KLIZNI KOMARNICI –
  sastoje se iz dva dela, koji se kreću jedan prema drugom i zatvaraju na samoj sredini. Idealni su za veća terasna ili balkonska vrata.
 • SEGMENTNI KOMARNICI –
  sastoje se iz više jednodelnih komarnika koji povlače jedan drugi i zatvaraju terase velikih površina ili služe kao rešenja za francuske balkone.

Pored podele po načinu kretanja, danas postoji podela i po materijalu od kojih su napravljeni. Pored prvobitnih drvenih varijanti, koje se još uvek uspešno koriste, danas postoje moderne varijante od PVC-a i aluminijuma.

Koji komarnik izabrati?

Ove varijante nastale su kao pratnja razvoju same stolarije. Pa su se tako prvi, nakon drvenih, pojavili PVC KOMARNICI, koji su se pokazali mnogo izdržljivijim na vremenske uticaje, kojima su direktno izloženi. Sa druge strane, ovi komarnici su daleko lakši i ukoliko se kače na same prozore, ne predstavljaju veliki pritisak.

ALUMINIJUMSKI KOMARNICI, danas čine najkvalitetniju zaštitu od komaraca. Ne samo da su izdržljivi i garantuju dugotrajno, kvalitetno i sigurno korišćenje, nego su i veoma praktični budući da se pojavljuju u različitim bojama i prate izgled stolarije i samog objekta.

Komarnici predstavljaju potpuno prirodan, siguran i kvalitetan način zaštite od letnjih napasti. Koji model izabrati isključivo zavisi od toga koji model vam rešava problem. Iako se aluminijumski nalaze u samom vrhu po kvalitetu, možda baš vama mogu odgovarati drveni. Prozori su vam takvi da nemate potrebu za nekim većim otvaranjima, balkoni su vam mali i vrata otvarate samo za cirklulaciju vazduha i provetravanje, a redovnih terasa nemate. Tipičan primer smo vam i mi. Mi samo naše koristili punih pet godina, kao i otprilike i prethodna porodica. Desetogodišnja zaštita više nego zadovoljavajuća.

Da vam budem iskrena, ovi naši mogli bi se još malo utegnuti, ali sada kada sam spoznala kakvih sve novina, iz sveta komarnika, ima na tržištu, greh bi bio ne probati ih. Zato ćemo ovog leta mi prošetati novi izgled na kome će nam pozavideti ceo kraj. A i bez bola uživaćemo u letu i prirodi koja nas okružuje.

Autor teksta:
Snežana Trtica Graovac, novinar