PVC Stolarija Kupovina plastične stolarije – Mali saveti koji mnogo znače

Kupovina plastične stolarije – Mali saveti koji mnogo znače

Za običnog čoveka koji po zanimanju ni na koji način nije povezan sa industrijom izrade stolarije, kupovina iste može biti vrlo težak zadatak, kog retko ko želi da se prihvati. U srcu ovog problema leži to da se radi o stvari za koju treba dati značajnu sumu novca, a da se pritom napravi najbolji izbor, što samim tim povlači za sobom odgovornost za opciju na koju je pala odluka.

Ono što ljudi još teže primaju na sebe od odgovornosti, je vreme koje treba posvetiti proučavanju desetina prospekata kojima proizvođači i distributeri zasipaju interesente, a uz koje ide tek poneko šturo, i vrlo često netačno objašnjenje.

Kupovina PVC stolarije

Da biste iz svega isplivali završenog posla, ali na pravi način, biće potrebno slediti određene smernice koje se tiču bitnih karakteristika plastične stolarije, o kojoj je ovde reč. Ako mislite da, na primer, diskusija o tome kakve treba da budu ručice na prozorima i balkonskim vratima, neodoljivo podseća na „Priručnik za glupane“ i stoga je potpuno suvišna, razmislite još jednom. Obaviti kupovinu ove vrste na prečac nikako nije dobro. Ipak se ne radi o komadu garderobe koji za tren oka možete vratiti u radnju, već o nečemu što treba ugraditi u zidove vašeg životnog prostora, i ako naknadno konstatujete da time niste zadovoljni – povratka nema.

Najbolja strategija koje se treba držati prilikom biranja proizvođača, a onda i konkretnog modela plastične stolarije, je ukrštanje sledećih faktora: raspoloživih finansijskih sredstava, onoga što vam se dopada na oko, njegovih određenih osobina, i naravno cene.

Pravilan odabir PVC stolarije

O individualnim finansijama i ukusu ne možemo raspravljati, kao ni o formiranju cena, jer je to pravo svakog prodajnog centra. Stoga spisak svega onoga o čemu možemo izgleda ovako.

-Izbor proizvođača
Strogo izbegavajte proizvođače za koje nikad pre niste čuli, jer oni to najverovatnije i nisu. U mnogo većem broju slučajeva radi se o malim radionicama koje nabavljaju gotove delove potencijalno sumnjivog kvaliteta, i sklapaju ih na tehnološki neadekvatan način. Držite se velikih distributera, i odaberite iz njihovog asortimana opštepoznatu marku čiji artikli imaju izbalansiranu cenu.

-Broj komora i stakala
Veći broj komora znači bolju zvučnu i termo izolaciju, a isto važi i za stakla. Optimalno bi bilo opredeliti se za prozore sa šest komora i trostrukim staklom, ili barem dvostrukim ako je cena kočioni faktor.

-Izolaciona svojstva
Da bi učinak komora bio na nivou očekivanog, treba im pridodati i odgovarajuće staklo. Neka u najmanju ruku to bude izo staklo, a idealno niskoemisiono polupropusno. Takvo staklo pomaže u zadržavanju toplote od grejnih tela unutar doma zimi, a suprotno tome u sprečavanju prodiranja toplote poreklom od sunčeve energije leti. Polupropusnost je osobina zahvaljujući kojoj će prostor biti dozirano osvetljen.

-Bezbednost
Ovo je faktor na koji gotovo niko ne obraća pažnju, a zapravo je jedan od ključnih. Svaka druga provala u domove izvrši se preko prozora i vrata, i to vrlo uspešno tamo gde stolarija nema sigurnosni pogonski mehanizam, odnosno sistem za otvaranje i zatvaranje. Tražite od prodavca sertifikat u kome mora da stoji oznaka WK kojom se obeležava sigurnosna stolarija, a onda pogledajte broj pored oznake. Za prizemlje i prozore i vrata na spratu kojima se može pristupiti preko terase, preporučljivo je da budu najmanje WK2 klase, a ostali teško dostupni ili prozori manjih dimenzija mogu biti i klase WK1.

Neophodno je da ručice budu metalne u boji same stolarije
Veći broj komora znači bolju zvučnu i termo izolaciju

-Ručice i lajsne
Neophodno je da ručice budu metalne u boji same stolarije, nikako plastične, jer su one lošeg kvaliteta i lako se lome. Ako odaberete stolariju sa ukrasnim lajsnama, koje mogu biti plastične ili mesingane, neka budu unutrašnje – smeštene u prostor između dva stakla, a ne spoljašnje koje naležu na staklo, jer će tako stolarija biti lakša i dostupnija za čišćenje.

prozorska klupica
Unutrašnja daska

-Spoljna i unutrašnja prozorska daska
Ova stavka nije obavezna, ali ako ne morate da je preskočite, nemojte. Spoljna daska štiti prozor i fasadu od oštećenja uzrokovanim vremenskim nepogodama, kao što su kiša, sneg i grad, a koja mogu vremenom dovesti do obezbojavanja fasade.

Unutrašnja daska, koju još nazivaju i prozorska klupica, vrlo je korisna za zaustavljanje vode koja prilikom jakih padavina neminovno može da prodre kroz spoj prozora sa zidom i tako ošteti, ili čak spere boju sa zida na tom mestu.

Pravilan odabir PVC stolarije
Poslednjih nekoliko godina na snazi je trend što većih otvora

-Veličina
Poslednjih nekoliko godina na snazi je trend što većih otvora na stambenim objektima. Vi niste u obavezi da ovaj trend sledite.

Ako vam se dopada svetao prostor koji odiše slobodom i nesputanošću, možete se opredeliti za prozore i vrata veće kvadrature. Ako preferirate intimnu atmosferu i ušuškanost, onda su za vas elementi manjih dimenzija. Izbor će, doduše, u dobroj meri diktirati i veličina postojećih otvora, koja bi se morala modifikovati proširivanjem ili smanjivanjem, za slučaj da odstupa od kupljenog.

-Boja
Osnovna i jedina boja plastične stolarije dugo je bila bela. Iako neutralna i univerzalno adekvatna, postojanje jedne jedine opcije može biti jako monotono. Danas na sreću imamo na raspolaganju gotovo sve boje, koje uklapanjem sa odgovarajućom bojom i teksturom fasade mogu formirati upečatljiv utisak o vašem domu, a okolini poslati poruku da njegov vlasnik ima dobar ukus.

Veći broj komora znači bolju zvučnu i termo izolaciju

Piše: Jelena Mitrović, diplomirani novinar

Prethodni tekstSpecijalni sistemi zaključavanja – Jedan ključ za sve brave
Sledeći tekstPovratak drvene stolarije na mala vrata

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here