Sigurnosna vrata – Izmenjeni vizuelni identitet bezbednosti

Ulazna vrata su jedno od obeležja svakog doma. Osim što su otvor kroz koji morate proći kako biste se našli u unutrašnjosti, takođe simbolizuju barijeru koja vas izdvaja i štiti od spoljnog sveta kada se zatvore.

Jedna brava nije dovoljna
Proučavanje brava

Baš zbog očuvanja tog osećaja spokoja i bezbednosti je od velike važnosti da budu napravljena od što kvalitetnijih i otpornijih materijala, i naravno da imaju sistem zatvaranja koji će sprečiti invaziju životnog prostora. Ako je ranije i bio, odabir sigurnosnih vrata za ulazna više nije upitan, pogotovo imajući u vidu porast stope provalnih krađa u poslednje vreme. Nekada su meta bili isključivo domovi imućnih za koje se znalo da obiluju bogatim plenom, ali i to pravilo se promenilo sa produbljivanjem ekonomske krize, jer su sada kradljivci proširili polje delovanja i na domove „običnih“ ljudi. Dakle, nema sumnje da vaša ulazna vrata moraju da budu sigurnosna, pitanje je samo kako se odlučiti za ona koja će vam, uzevši sve faktore u obzir, najviše odgovarati.

Protivpožarna vrata
Ulazna sigurnosna vrata

Unapređenje sistema

Na domaćem tržištu sigurnosna vrata postoje već dvadeset godina, odnosno od sredine devedesetih. Tada su nabavljana iz inostranstva, ali kako su uvoz znatno otežavale sankcije, nije teško pretpostaviti da do njih nije mogao da dođe bilo ko, već privilegovana manjina. Naravno, ti prvi modeli su bili bitno jednostavniji od današnjih, i po strukturi vrata i po komplikovanosti sistema. Oslanjali su se pretežno na čelik, od kog je bio napravljen štok i oplata krila, kao i rešetka od kutijastih profila unutar krila, koja je nosilac vrata i predstavlja prvi red zaštite. Ispod nje se nalazio sloj ispune od staklene vune ili sunđera namenjen pre svega zvučnoj, ali i termoizolaciji, zatim pregradni čelični lim i na kraju još jedan sloj oplate sa unutrašnje strane. Vrata su osim čelika opcionalno oblagana i pločastim materijalima, konkretno furnirom ili lesonitom, nisu imala prag, a za štok su bila pričvršćena sa dve kovane bravarske šarke.

Kradljivci su proširili polje delovanja i na domove „običnih“ ljudi
Ulazna sigurnosna vrata

Kada je u pitanju sama brava, uglavnom se radilo o cilindru koji se zaključavao u tri tačke i tri smera, podržanim sa dva horizontalna šipa za blokadu šarki, dakle o mehaničkom sistemu koji ste mogli dodatno pojačati nekim alarmnim uređajem.

Jedna od najpopularnijih bila su One Touch Lock vrata, toliko popularna da su čak spomenuta u kultnoj seriji „Otvorena vrata“, gde se glavni lik, konceptualna umetnica Katarina Anđelić – Cakana, bavi njihovom prodajom radi dodatne zarade. Njihova specifičnost leži u načinu zaključavanja i otključavanja – osim što standardno koriste ključ, vrata se isto tako zaključavaju jednim prostim pokretanjem kvake, a ponovljeni pokret ih otključava. Sistem koji nije viđen ni kod jednih drugih vrata – korisnicima olakšava upotrebu jer se aktivira instant, a u isto vreme otežava nasilno otvaranje zbog netipičnosti mehanizma.

Sistem zatvaranja i zaključavanja sigurnosnih vrata
Nove generacije sigurnosnih vrata

Nove generacije sigurnosnih vrata kompletnom konfiguracijom su umnogome nadmašile sve prethodne. Pre svega, sada se snabdevanje ne oslanja samo na uvoz, već postoje i domaći proizvođači, koji su postupno uspeli da se nametnu na tržištu i izbore za klijentelu na najbolji mogući način – kvalitetom. Na osnovu višegodišnjeg iskustva u radu uočeni su određeni nedostaci zbog kojih su sigurnosna vrata i dalje bila usko grlo, jer su provalnici na kraju ipak pronalazili načine da ih oslabe i obiju. Štok sada čine dva reda kutijastih profila dimenzija 50x30x1,5mm ili 60x40x2mm u zavisnosti od gabarita vrata, ali se osim od čelika mogu izrađivati i od eloksiranog aluminijuma koji doprinosi smanjenju mase konstrukcije. Umesto jednog, tu su dva pregradna lima debljine 1-2mm, od kojih je jedan sa spoljne strane odmah ispod oplate krila, a drugi kao i prethodno sa unutrašnje, a između njih su zaštitna rešetka i ispuna od staklene vune, sunđera ili stiropora, debljine do čak 50mm. Dodata je i treća šarka na sredini krila, što znači da imamo tri blokirajuća šipa, i dva reda dihtujuće gume po ivicama krila kako bi što bolje prianjalo za gumu na štoku i praktično napravilo vakuum pri zatvaranju.

Na donjoj ivici je postavljen prag takođe od čeličnog profila, spolja obložen drvetom, a kod modela koji nemaju prag zamena je padajuća zavesica. I oplata je sada dvoslojna, s tim što se sa lesonita prešlo gotovo u potpunosti na medijapan (dva sloja od po 10mm), mada neki proizvođači i dalje koriste i furnir, iako treba uzeti u obzir da je on tanji i manje otporan od medijapana. Sve zajedno daje vrata ukupne debljine između 58,5mm i 72mm, sa zaštitom od buke u rasponu od 31-42dB , zavisno od broja slojeva i debljine svakog pojedinačnog sloja. To će, očekivano, diktirati cena vrata – niža cena znači tanji pregradni lim, tanju ispunu, slabiju izolaciju. Ipak, važno je znati da nešto slabije peformanse nisu isto što i nekvalitet – osnovni modeli sigurnosnih vrata su objektivno dobro odrađeni, imaju dovoljno visok nivo kvaliteta i nećete pogrešiti ako ih kupite. Vršiće svoju funkciju, a obzirom da su svakako jača i bolja od običnih ulaznih vrata, nećete baciti novac.

Unikatne brave, ne postoje dve iste
Glavna ulazna vrata

Evropski standardi danas zahtevaju da svaka sigurnosna ulazna vrata u isto vreme budu i protivpožarna, pa nije zgoreg da pri kupovini razmislite i o ovom faktoru. Protivpožarna vrata su inače redukovanog dizajna i izgledaju krajnje „industrijski“, nedopadljivo, i naravno da ih ne možete kupiti za dom. Zato su sigurnosna vrata uz pomoć određenih dodataka pretvorena i u protivpožarna. U unutrašnjost krila ispod pregradnih limova ubačene su dvostruke protivpožarne ploče, a na donju ivicu štoka i krila ekspandirajuće trake koje se na toploti šire i imaju zadatak da u sprezi sa dihtung gumama što više uspore prodor dima u prostoriju i širenje požara. Komercijalni modeli za stambene objekte imaju vreme zadržavanja plamena od 30-90 min, ali kod nekih je vremenski koeficijent povećan na čak 120min. Ovakva kombinovana vrata ne prave svi proizvođači, neki od njih imaju sigurnosna i protivpožarna vrata samo kao posebne vrste, i ukoliko želite ona koja će obuhvatati svojstva i jednih i drugih, dobro se raspitajte.

Zaobilaženje stereotipa

Deo koji ponajviše zanima sve potencijalne kupce sigurnosnih vrata jeste kakva je brava i da li je dovoljno jaka. Pošto smo u prošlosti zaklju- čili da je klasična cilindar brava sa standardnim nazubljenim ključem pala na ispitu, zato što se ovakve brave prave serijski i mogu se kupiti u slobodnoj prodaji, dobro proučiti, a zatim i uspešno demontirati ili obiti, rešenje treba da tražimo na drugom mestu. Kao prvo, jedna brava nije dovoljna, već je neophodno da vrata imaju najmanje dve koje će se međusobno nadopunjavati. Najčešće se kombinuju takozvana kasa brava i cilindar brava sa kodiranim ključevima, koje osiguravaju vrata u šest tačaka i tri smera. Prva se uglavnom montira ispod, a druga iznad kvake, a sa unutrašnje strane je leptir brava pomoću koje možete zaključati vrata preko dana kada ste kod kuće i još uvek aktivni.

kakva je brava i da li je dovoljno jaka
Kakva je brava
Osiguravaju vrata u šest tačaka i tri smera
Brave sa kodiranim ključevima

Najbolji deo je to što su ove brave unikatne, ne postoje dve iste, i u slučaju gubitka ključeva brava se demontira, a na njeno mesto postavlja nova, uz koju ide i novi set ključeva. Osim toga, možete se odlučiti za dve brave iste vrste, ili neku od njih upariti sa elektronskom, koja podrazumeva zaključavanje pomoću šifre. Kao drugo, pitajte prodavca u koju klasu protivprovalne otpornosti spadaju vrata koja su vam se dopala. Postoji ukupno šest klasa, s tim da se klase I-IV odnose na stambeno-poslovne objekte, a klasa V i IV na vojne i industrijske objekte. Faktori po kojima se vrata klasifikuju su:

  • vreme otpora tj. vreme potrebno da bi se određena vrata obila,
  • alat i oprema koji se koriste za provalu,
  • iskustvo provalnika i
  • nivo buke koja se pravi tokom pokušaja provale.
alat i oprema koji se koriste za provalu
Iskustvo provalnika i nivo buke

Većina modela na tržištu je klase III, koja podrazumeva viši nivo zaštite prostorija od provale nastale korišćenjem kompletnog alata i pajsera, od strane iskusnog provalnika, u trajanju od 20 minuta uz povišeni nivo buke. Ona je u suštini dovoljna, ali ukoliko se sa tim ipak ne slažete, tu je uvek klasa IV, koja štiti od obijanja pomoću kompletnog alata, pajsera, sekire, testere i električne bušilice, u trajanju od 30 minuta i uz visok nivo buke.

O sigurnosnim vratima vlada mišljenje da su prepoznatljive spoljašnjosti, takve da se na prvi pogled da primetiti o kakvim vratima je reč i da samim tim privlače pažnju, jer sugerišu da u svom domu imate novac i dragocenosti čim su vam potrebna. To, međutim, odavno više nije slučaj. Dizajn im je promenjen tako da se na oko nimalo ne razlikuju od bilo kojih drugih vrata napravljenih od istih materijala. Ali to nije sve. Danas postoji i jedna posebna serija sigurnosnih vrata luksuzne završne obrade koja predstavlja sam vrh ponude. Pruža pregršt mogućnosti izbora i kombinovanja materijala, poput masivnog drveta ukrašenog veličanstvenim duborezima i detaljima od kovanog gvožđa, koje nas svojim starinskim izgledom vraća u neka prošla vremena i čini da se osećamo kao da smo na trenutak točak istorije uspeli da vratimo unazad. Najbolji dokaz da bezbedno može u isto vreme biti i lepo.

Piše: Jelena Mitrović