Neka bude prozor – i bi prozor, ali prozor u boji

Ko je jednom menjao stolariju u kući zna koliki je to posao. U svakom pogledu. Od finansija, preko izbora, do ugradnje. Proces koji zahteva novac, vreme, stručnost i osećaj zadovoljstva.

Tržište nudi različite vrste fasadne stolarije. Najčešće se koristi PVC-U fasadna stolarija, koja ima optimalan odnos cene i kvaliteta. PVC-U stolarija se odlikuje visokom energetskom efikasnošću i lakim održavanjem. Najčešće se koristi bela boja koja je otporna na sunčevo zračenje (najveća količina dozračene sunčeve energije se reflektuje). Ovi prozori se veoma lako održavaju i peru u blagom rastvoru deterdženta. Uklapaju se u sve vrste fasada. Ponekad stanari insistiraju na drugim bojama, osim bele. Bela je divna čista, nežna, zahvalna boja. PVC-U stolariju nije potrebno farbati jer je stabilna tokom izlaganja atmosferskim uticajima.

Drvo dekor

Jedan od prvih dekora koji se pojavio je drvo dekor i PVC-U stolarija za sve ljubitelje prirodnih tonova u svom domu. Drvo samo po sebi, oduvek je pružalo toplinu i udobnost življenja i potreba za njegovim ponovnim korišćenjem, posebno u ovim vremenima otuđenosti i izolovanosti, je više nego razumljiva i korisna. Ugradnjom PVC-U stolarije ovog dekora stiče se utisak da je u pitanju drvena stolarija. Razlog toga su ne samo verne boje profila, nego i njegova tekstura. Prilikom prevlačenja prstima preko profila, čak i najbolji poznavaoci drveta ne bi prepoznali da nije u pitanju pravo drvo.

GEALAN pvc stolarija - Prozori i vrata drvo dekor
GEALAN pvc stolarija – Prozori i vrata drvo dekor

Drvo dekor danas se proizvodi u velikom broju različitih nijansi, kako bi zadovoljio potrebu i najspecifičnijih ljubitelja drveta. Ova vrsta PVC-U stolarije najčešće se koristi za obnavljanje starih istorijskih objekata, ali i na svim onim objektima čiji su vlasnici zaljubljenici u drvo.

Acrylcolor

Druga najčešće korišćena boja je acrylcolor, koja nastaje kao rezultat procesa koekstruzije, odnosno procesa spajanja PVC-U mase i acrylcolor stakla. Kao rezultat toga nastaje jedinstvena masa. PVC-U profili su izrazito postojane boje. Acrylcolor čine sve nijanse sive boje, ali mogu biti i crna, braon,….

Acrylcolor PVC-U stolarija je višestruko korisna. Budući da je acryl sam po sebi veoma otporan materijal, koji se koristi i u automobilskoj industriji, acrylcolor PVC-U stolarija je:

  • Veoma otporna na vremenske uticaje;
  • Otporna na grebanje i druga fizička oštećenja. Ukoliko i dođe do oštećenja, dovoljno je površinu ispolirati i oštećenje će nestati;
  • Laka za održavanje, budući da ima idealno ravnu, mat ili sjajnu površinu koja odbija prašinu i druge nečistoće;
  • Estetski zadovoljava ukus i najzahtevnijih korisnika.

Aluminijumske obloge

U modernom dobu aluminijum je materijal bez koga je teško zamisliti bilo koju građevinu. Svi vi koji se odluče za PVC-U stolariju, ne budite tužni, PVC-U i aluminijum su našli zajednički jezik u vidu aluminijumskih obloga koje se postavljaju na PVC-U profile. Na ovaj način dobija se odlična kombinacija dva materijala i ekskluzivna aluminijumska boja. Ukoliko se ukaže potreba, aluminijumske obloge se mogu dodatno farbati i to eloksiranjem ili plastičnim folijama u veliki broj različitih RAL nijansi.

Autor teksta: Snežana Trtica Graovac, novinar