Važne stvari koje vam zaboravljaju reći majstori prilikom ugradnje PVC prozora

Sve više ljudi u svom domu ima PVC stolariju. Za razliku od drvenih, oni mnogo bolje zadržavaju toplotu i lakše se podešavaju. Ali, često, prilikom ugradnje majstori u žurbi odlaze, zaboravljajući pomenuti nešto veoma važno. Danas vam predlažemo 2 bitne stvari o PVC prozorima, koje će vam, sigurno, biti od koristi tokom ove zime.

Sve prozore treba podmazivati

Da, stvar je jednostavna, ali ipak se o tome baš i ne zna. Kad ručica ili mehanizmi počnu škripati, loše raditi i ne dihtovati dobro, većina zove majstora. Međutim, ovaj problem lako možete sami rešiti.

Metalni delovi, kao što su šarke, brave i sistemi za zaključavanje, ručke i sl. održavaju se tako što se povremeno očiste i podmažu. Minimum jednom godišnje, neophodno je podmazati uljem sve pokretne delove prozora.

Sve prozore treba podmazivati
Podmazivanje se izvodi specijalnim uljem za podmazivanje

Podmazivanje se izvodi specijalnim uljem za podmazivanje. Ali, može poslužiti i obično suncokretovo ulje. Vaši prozori će Vam se odužiti dugogodišnjom lakoćom rukovanja i besprekornim funkcionisanjem.

U različitim godišnjim dobima, treba promeniti «režim» na prozorima

Takođe, treba imati u vidu, da u jesen prozore i balkonska vrata treba podesiti na «zimski režim», a u proleće, – na letnji. To je veoma jednostavno, i nikakvi majstori ovde nisu potrebni.

U različitim godišnjim dobima, treba promeniti «režim» na prozorima
U različitim godišnjim dobima, treba promeniti «režim» na prozorima

Kako podesiti PVC prozore i balkonska vrata na «zimski režim»?

Otvorite prozorsko(ili balkonsko) krilo i pronađite mehanizam za zatvaranje. Da pripremite prozore i vrata za zimu, potrebno je podesiti šraf na strani gde se nalazi ručica, uz pomoć inbus ključa (4). Okrećite ka unutra šraf, koji se nalazi sa strane šarke. Pri okretanju ključa šraf se pomera u odnosu na svoju osu, čime se reguliše potisna sila rama i pritiska.

Najčešće, prilikom postavljanja prozora, kao podrazumevano, ostavljaju se u «standardnom režimu».

Da biste saznali u kom su režimu trenutno vaši prozori (i balkonska vrata), jednostavno stisnite list papira prozorskim krilom. Ako ga bez problema možete izvaditi – vaši prozori su u «letnjem režimu». Ako ga ne možete izvaditi, a da ga ne pocepate – znači da su u zimskom.

Kako podesiti PVC prozore i balkonska vrata
Kako podesiti PVC prozore i balkonska vrata

Zašto ne možemo ostaviti prozore u «zimskom režimu» u svim godišnjim dobima?

Vi možete tako uraditi, ali u skorijem vremenu bićete primorani da menjate delove prozora. Kod «zimskog režima» opterećenje na gumu se značajno povećava. Ako ćemo stalno otvarati i zatvarati prozor, kao što radimo kada je napolju toplo, guma će se brzo istrošiti. A da biste je ispravno zamenili, sigurno morate zvati majstora.

Izvor: uspesnazena.com