Dodatna oprema – Detalji koji nisu samo kozmetika

Nema sumnje da je stolarija ukras svakog doma. Prozori i balkonska vrata čine veliki deo fasade i zato imaju značajan udeo u formiranju ukupnog estetskog utiska. Ako lepo izgledaju – to će se itekako primetiti, ako su zapušteni i oronuli – to će još i više upadati u oči i kvariti opštu sliku. Od svih čulnih stimulansa, ljudski mozak najpre i u najvećem procentu reaguje na sliku – neverovatnih 85% otpada na vizuelni momenat, a svega 15% čini sve ostalo.

Upravo zbog toga prosečni potrošač na umu ima uglavnom jedno, da kupi nešto lepo. Ipak, kada je reč o kupovini nečeg kapitalnog kao što je stolarija koja treba da vam traje dve-tri decenije, i da vas za to vreme besprekorno služi, to nije dovoljno. Već smo govorili o značaju ove investicije, kao i o nekim opštim smernicama kojih bi valjalo da se držite kako biste što lakše napravili pravi izbor pri kupovini. Ovog puta ćemo ući još malo dublje u materiju, i ukazati vam na to kako odabir odgovarajuće dodatne opreme može doprineti kvalitetu stolarije.

KO PITA, NE SKITA

Zanimljivo je da se ni sami proizvođači i prodavci ne slažu u potpunosti oko toga šta zapravo spada u dodatnu opremu, te ćete u zavisnosti od toga koliko njih budete konsultovali, najverovatnije dobiti isto toliko različitih odgovora. Konfuziju pravi širina shvatanja ovog pojma, pa tako i imamo one koji na spisak stavljaju bukvalno sve: od roletni, žaluzina, komarnika, venecijanera, pa sve do spojeva, okova, lajsni, ručki i dihtunga. To, naravno, nije ispravno, a evo i zašto.

Profil PVC prozora

Prvi deo ovog spiska čine razni dodatni proizvodi, koji postoje sami za sebe nezavisno od konkretne vrste stolarije. Zato i jeste moguće kombinovati drvenu stolariju i plastične roletne, plastičnu stolariju i komarnike koji su aluminijumski, i dodati im venecijanere; pa čak i aluminijumsku stolariju i drvene žaluzine ako tako želite (bez ulaženja u svrsishodnost te kombinacije u ovom trenutku), ili prosto postaviti samo stolariju bez ičega od navedenog.

Poenta je da dodatni proizvodi nisu funkcionalno neophodni, već su poželjni zbog nekih svojih karakteristika. Dodatna oprema podrazumeva tehničke elemente koji se nalaze na samim prozorima i vratima, ili se na njih naknadno montiraju, a sa zadatkom da poboljšaju performanse stolarije kao takve. U najosnovnije spadaju okovi, ručke, zaptivke i dihtung gume, lajsne, okapnice i prozorske daske.

Okov se nalazi unutar profila i predstavlja mehanizam čija je osnovna funkcija otvaranje i zatvaranje, ali je zajedno sa uglovima spajanja istovremeno i nosilac stabilnosti i čvrstine čitavog elementa. Za razliku od spojeva koje kao kupac ne možete birati, sa okovima je situacija drugačija. Svaki proizvođač stolarije kupuje okove kao gotov proizvod koji posle ugrađuje u prozore i vrata, ili je neretko partner neke fabrike okova pa koristi isključivo njihov proizvod. Na našem tržištu je prisutno nekoliko evropskih marki koje važe za najrenomiranije, i zato pitajte prodavca čije okove koristi proizvođač čija stolarija vam se dopala. Kvalitet okova je jako važan jer diktira lakoću manipulisanja elementom, i u sprezi sa ručkom određuje da li ćete dobiti 100 hiljada nesmetanih otvaranja i zatvaranja propisanih u većini garancija. Za razliku od stolarije od pre par godina, današnja ima još jednu pogodnost, a to je nevidljivi okov. Spoljašnji deo okova koji se nalazi isto gde i šarke na vratima i koji se mogao i morao videti golim okom, sada je diskretno ugrađen u štok, čime se dobilo na eleganciji.

Kako izabrati ručke za prozore
Ručka za prozor

Ručke su jedini deo dodatne opreme koji stalno dolazi u kontakt sa krajnjim korisnikom i pojačano je izložen eksploataciji kroz svakodnevnu upotrebu. Zato na njih treba obratiti isto toliko pažnje kao i na okove, ako ne i više, pogotovo što su ručke stavka na kojoj većina ljudi gleda da uštedi, i najčešće se odlučuju za plastične. U ovom sukobu digitrona i kvaliteta bi, ipak, trebalo da pobedi ovo drugo. Plastične ručke brže počinju da zapinju i daleko češće se odvrću i lome, pa ako stalno treba da ih popravljate ili menjate postavlja se pitanje gde je tu ušteda? Mnogo je bolje da uzmete metalne ručke u boji stolarije nego plastične, a da uštedite na nečemu drugom što vam i nije naročito neophodno.

Dihtung gume za prozore
Dihtung gume za prozore

Dihtung gume imaju pre svega izolacionu funkciju. Mogu biti spoljašnje, unutrašnje i centralne, i zahvaljujući njima se uspešno u potpunosti zatvara prostor između profila i stakala prilikom njihove ugradnje, kao i između krila i štoka prilikom zatvaranja prozora i stvara se vakuum. U zavisnosti od godišnjeg doba onemogućavaju prodor hladnog ili toplog vazduha u prostoriju i na taj način doprinose uštedi energije. Zapravo se prave od mešavine gume i PVC-a, s tim što su spoljašnja i unutrašnja nešto tvrđe od centralne. Sada postoji i stolarija sa dvostrukom centralnom gumom, koja, bez sumnje, doprinosi boljem zatvaranju i održavanju stabilne temperature u prostoriji. Zaptivke se, pak, nalaze unutar donjeg profila i obavijaju centralne komore, i tako osim toplotnog vrše i ulogu zvučnog, protivpožarnog i protivdimnog izolatora.

Lajsne su komponenta koja ima dekorativnu ulogu. Izrađuju se od mesinga ili PVC-a, i mogu biti spoljašnje i unutrašnje. Mesingane se izrađuju kao spoljašnje i naležu na staklo, a plastične u obe varijante, s tim što su unutrašnje smeštene između dva stakla. Ako se odlučite za plastične, možda je za nijansu praktičnije odabrati unutrašnje jer površina stakla ostaje potpuno glatka, i laka za čišćenje.

Kako odabrati okapnice za prozore
Okapnice i prozorske daske

Okapnice i prozorske daske (ili klupice kako ih još nazivaju) suštinski imaju istu svrhu, jedino što se prve nalaze sa spoljašnje, a druge sa unutrašnje strane prozora. Okapnice se montiraju na fasadu kako bi je zaštitile od vremenskih nepogoda, a pre svega kiše i snega, koji je vremenom otapaju i obezbojavaju, u prvom redu na izloženim stranama objekta. Osnovne su plastične, ali možda i nisu najsrećnije rešenje. Aluminijumske su otpornije, naročito na grebanje, što je važno za naše područje u kom ni grad nije retkost, i ume da ošteti i crepove a kamoli nešto drugo, a njihovu boju ćete svakako moći da uskladite po želji.

Samo vodite računa ako se stolarija postavlja na novi objekat ili objekat na kom će se naknadno raditi termoizolacija, da budu dovoljno široke kako bi ispod njih mogli da se nesmetano nanesu svi izolacioni slojevi. Prozorske klupice se izrađuju od PVC-a, i one štite špaletne prozora iznutra od spoljašnje vlage koja se skuplja zimi, kao i od mehaničkih oštećenja površine zida i boje. Nisu obavezne ali su veoma korisne jer zahvaljujući njima nećete imati neprilike sa mokrim zidovima od kondenzacije, već će zadržati svu vodu koju možete samo da upijete krpom.

U Srbiji je proizvodnja aluminijumske i plastične stolarije postala veoma unosan biznis za male preduzetnike jer ne zahteva naročito veliko početno ulaganje, a relativno brzo se isplati. No, čuvajte se proizvođača za koje niste ranije čuli ili o kojima niste uspeli da nađete nijednu validnu informaciju na internetu, jer imaju tendenciju da koriste jeftine delove najslabijeg kvaliteta poreklom iz Kine, a ponekad im ni tehnologija proizvodnje nije baš najjača strana. Zapravo, najbolje bi bilo da upitate za reference, koliko godina su već prisutni na tržištu, gde su prethodno radili, i da pogledate fotografije urađenog. I ne ustručavajte se da postavljate pitanja! Vama je u interesu da se što bolje informišete kako biste napravili pravi izbor, a zadatak prodavca je da vam da što bolje i korisnije odgovore.

IZ DRUGAČIJEG UGLA

Nove generacije PVC stolarije su bitno drugačije opremljene u odnosu na sve prethodne. Onog trenutka kada je počelo da se razmišlja izvan standardnih okvira, pojavila se čitava posebna klasa novotarija, od kojih će vas neke zaista iznenaditi. Naravno, sve su napravljene sa istim ciljem – da svakodnevni život učine za nijansu komfornijim.

Najinteresantniji od njih je definitivno pokazatelj vlažnosti u prostoriji. Više nema potrebe da u zimskom periodu pomno posmatrate prozore i balkonska vrata kako biste uočili da li su se na njima nakupile kapljice vode. Dovoljno će biti da bacite pogled na skalu ovog malog uređaja koji funkcioniše po principu hidrometra: ako je strelica u plavoj zoni – u prostoriji ima dovoljno svežeg vazduha, ali ako pređe u crvenu – došlo je vreme za provetravanje.

Provetravanje, međutim, neće biti neophodno toliko često ako pokazatelju vlažnosti u pomoć priskoči automatski regulator provetravanja. Instalira se sa spoljašnje strane, na gornjoj i bočnim ivicama prozora i ne iziskuje sečenje profila, već samo gumice, pa samim tim nema bojazni od oštećenja prozorske jedinice. Funkcioniše tako što periodično, po potrebi, podiže poklopac koji se nalazi unutar profila i propušta u prostor novi, svež vazduh od spolja. Poboljšana verzija je opremljena još i filterom za polen i mrežicom za insekte, za pun ugođaj i nesmetano uživanje u boravku kod kuće.

Tu je još i nekoliko zaista praktičnih tehničkih sitnica. Skoro svakom od nas se desilo da krenemo da otvaramo ili zatvaramo prozore i vrata u pogrešnom smeru, što nekad može dovesti do njihovog oštećenja. Uz pomoć osigurača pravilnog rukovanja to se više neće dešavati, jer jednostavno nećete moći da okrenete ručku na pogrešnu stranu niti da vršite pritisak na pogrešnom mestu.

A kada želite da visoke elemente, kojima je malo teško pristupiti, držite delimično otvorenim bez bojazni da će ih, recimo, zalupiti vetar, u tome će vam pomoći čeoni pogon. Ili jednostavno možete postupiti kao pravi čovek iz digitalne ere i jednim pritiskom na dugme otvoriti prozore, kako vam drago.

Piše: Jelena Mitrović

Prethodni tekstKako vrata štede Vaš prostor?
Sledeći tekstŠta je i kako radi biometrijska brava?