Večita dilema – Kako odabrati proizvođača PVC-a

Slobodno možemo reći da je danas PVC izbor velike većine potrošača prilikom ugradnje nove, a posebno prilikom zamene stare stolarije. Malo je proizvoda koji se mogu pohvaliti ovakvom popularnošću. Koje su to osobine koje su PVC stolariju izdvojile od drugih tipova i materijala stolarije?

Postoji mnogo razloga koji su zaslužni za popularnost prozora i vrata od PVC-a. PVC jednostavno nudi mnogo prednosti koje na neki način zasenjuju druge materijale. Na primer, za razliku od drvenih prozora i vrata, PVC stolarija ne zahteva periodično farbanje i otporna je na ogrebotine i truljenje. Visokokvalitetna PVC stolarija nudi izuzetnu energetsku efikasnost, dolazi u širokom spektru boja, izuzetno je trajna i praktično ne zahteva održavanje. Međutim, kao i kod drugih stvari, ugradnja PVC stolarije ima svoje kako prednosti tako i mane.

PVC stolarija
Stakleni paneli u PVC prozorima – Foto: Oknoplast

Prozori i vrata od PVC-a su se tek relativno nedavno, pre „samo“ nekoliko decenija, počeli koristiti. Pre pojave elemenata od ovog sintetičkog materijala u širokoj upotrebi su bili prevashodno prozori od drveta a zatim od metala. Međutim, poslednjih decenija PVC sve više preuzima primat od ovih materijala i danas je izuzetno popularan, kako na našem tržištu tako i u svetu.

Jedna od prednosti u korist PVC stolarije je činjenica da na tržištu postoji mnogo proizvođača i distributera PVC stolarije. Kada je u pitanju cena stolarije ovo je, takoreći, dobra vest – uvek se oko cene možemo raspitati kod drugog proizvođača ili distributera. Međutim, kada je u pitanju pouzdanost kompanije upravo činjenica da postoji mnogo proizvođača i distributera može biti negativna stvar. Jer, kako prepoznati pouzdanu kompaniju? Jedna od stvari na koju je potrebno obratiti pažnju je prisustvo kompanije na tržištu. Što je kompanija duže na tržištu, veći joj je i kredibilitet. Druga stvar koja govori o tome koliko je kompanija pouzdana je njen brend ili brend proizvoda koje distribuira. Što je brend poznatiji i afirmisaniji to će i kompanija biti pouzdanija kao i proizvodi koje distribuira.

Ovo, međutim, ne znači da novim i manjim kompanijama ne treba verovati. Najčešće će upravo ove kompanije nuditi konkurentsku cenu proizvoda. Prilikom izbora proizvođača i distributera najbolje je napraviti sopstvenu listu prednosti i mana u koju je potrebno uključiti karakteristike stolarije, kvalitet, cena, usluga i kvalitet ugradnje. Ovakav način gledanja na stvari će biti od velike pomoći prilikom odlučivanja koji proizvođač, kompanija ili tim za ugradnju je najbolji za vas. Prilikom istraživanja o kompanijama i proizvođačima ne treba se samo voditi komentarima i ocenama drugih potrošača već se osloniti i na svoju listu želja i potreba kako bi se došlo do konačnog rezultata – odgovora kojeg proizvođača izabrati.

Koje su prednosti PVC stolarije
Održavanje PVC stolarije

Druga stvar koja može biti izuzetno od koristi prilikom izbora i ocene stolarije od PVC-a je njihova izuzetna energetska efikasnost. PVC veoma loše provodi temperaturu sto ga čini veoma dobrim materijalom za ove svrhe. Sam ram od PVC-a ima veoma malu propusnost vazduha što maksimalno smanjuje „curenje“ toplote iz ili u prostoriju a ovo najviše utiče na energetsku efikasnost elementa i prijatan boravak u unutrašnjim prostorima bez obzira na godišnje doba, klimu i vremenske uslove određenog podneblja u kome se objekat nalazi.

Takođe, ram od PVC-a može imati dodatnu ispunu kao svojevrsnu dodatnu termoizolaciju koja ga čini izuzetno efikasnim u energetskom smislu. Uz sve ove karakteristike, stakla koja se danas koriste prilikom ugradnje PVC-a su takođe energetski efikasna.

Najčešće dvostruki, stakleni paneli u PVC prozorima u zavisnosti od tipa i vrste, mogu imati i ispunu od inertnih gasova koji čine da ovakve vrste stakla provode veoma nizak nivo energije. Ovo čini ovakva stakla izuzetno efikasnim u energetskom smislu ako u obzir uzmemo činjenicu da su upravo stakla najveći krivci za gubitak (ili dobitak) toplotne energije preko stolarije. Određena stakla su dodatno premazana ili imaju dodatne folije koje ne samo da doprinose energetskoj efikasnosti ovih elemenata već štite unutrašnji prostor od UV zračenja.

Cena prozora od PVC-a je takođe jedna od velikih prednosti ove vrste stolarije. Cena je često značajno manja u odnosu na druge vrste prozora dok je kvalitet, u isto vreme, na istom nivou kao i kod drugih vrsta prozora.

Koje su prednosti PVC stolaarije
Dvostruki stakleni paneli u PVC prozorima i vratima

Ovo, naravno, ne znači da su prozori od PVC-a superiorni u odnosu na druge prozore, već da u odnosu na druge materijale koje možemo izabrati za prozorske ramove PVC sa svojom cenom može biti ozbiljan konkurent. Ovo, naravno, ne znači da su svi PVC prozori generalno jeftiniji od drugih materijala, naprotiv, pojedini prozori od PVC-a, posebno sa specijalizovanim funkcijama i dodacima, često imaju i visoku cenu.

Prozori od PVC-a su najčešće prefabrikovani što u velikoj meri olaksava njihovu ugradnju istovremeno smanjujući cenu iste.

Oni se mogu izrađivati po meri i mogu biti nepravilnih oblika. Takođe, za sve one koji su skloni lepom dizajnu i žele personalizovan prostor, osim bele boje mogu izabrati iz širokog spektra boja koje mnogi proizvođači nude. Međutim, pored niza prednosti PVC stolarija ima i mane. PVC je materijal koji je vrlo neotporan na uticaj sunčevih zraka.

Usled ove osobine PVC stolarija će bledeti tako da će se boja koja se izabere na početku životnog veka PVC elementa vremenom izmeniti, često na nepredvidiv nacin, u zavisnosti od toga u kojoj klimatskoj zoni se element nalazi, kako je orijentisan i u zavisnosti od količine UV zračenja kojoj će biti izložen.

Usled ovih faktora može se desiti da PVC stolarija tokom vremena neravnomerno izbledi i upravo zbog ovoga treba voditi računa o boji koja se bira za ovu vrstu stolarije, pogotovo u podnebljima u kojima će prozori biti izloženi velikoj insolaciji.

Stolarija od PVC-a je jedan od najpopularnijih izbora na svetskom tržištu danas
Pravilan odabrir proizvođača i distribur+tera PVC stolarije

U podnebljima koje imaju veoma oštru klimu, bilo toplu ili hladnu, prilikom ugradnje stolarije od PVC-a neophodno je istražiti i raspitati se da li PVC stolarija može odoleti ekstremnim klimatskim uslovima koji u podneblju vladaju.

Iako je u pojedinim slučajevima ovo prednost, sledeća mana PVC stolarije može biti upravo njen izgled. PVC prozori, iako mogu doći u širokom spektru boja, mogu delovati veoma teško i napadno na određenim objektima. Sledeća stavka u vezi sa njihovim izgledom je činjenica da se oni ne mogu farbati niti im se izgled na bilo koji drugi način može promeniti. Dakle, kada se jednom kupi, izgled PVC stolarije se ne može izmeniti.

Stolarija od PVC-a je jedan od najpopularnijih izbora na svetskom tržištu danas. Ovo ne čudi s obzirom na niz prednosti koje stolarija od ovog materijala poseduje. Međutim, iako stolarija od PVC-a ima mnogo prednosti, ovo možda nije najbolja opcija za sve i prilikom izbora i kupovine neophodno je sagledati i njene mane. Na ovaj način će se doneti najbolja moguća odluka prilikom izbora stolarije, jer svaki objekat je slučaj za sebe i zahteva posebno i pažljivo razmatranje.

Piše: Irma Talović, d.i.a.