Polovna vrata i prozori, greška ili pametna kupovina?

Ušteda energije, smanjivanje troškova i energetska efikasnost su pitanja i teme koje se već dugi niz godina beleže kao jedne od najaktuelnijih u svetu, a i kod nas. Od početka rata u Ukrajini i otvaranjem ekonomske i energetske krize, ova pitanja su postala svakodnevna. Jedan od načina štednje i smanjivanja troškova energenata sigurno je adekvatna izolacija objekta i izbor odgovarajuće stolarije. Mnoga istraživanja su pokazala da se više od trećine energije odliva kroz dotrajale prozore. Zbog toga, a usled nedovoljnih sredstava ili namere da se prođe jeftinije, polovna vrata i prozori, su neretko predmet kupovine.

Kako je PVC stolarija jedna od najaktuelnijih stolarija kada je zamena dotrajale stolarije u pitanju, upravo su PVC polovna vrata i prozori jedni od najponuđenijih i najtraženijih.

I pored toga što su polovna vrata i prozori u većini slučajeva bolja opcija u odnosu na dotrajalu stolariju, njihova kupovina nije dobar potez. Ukoliko se pitate zašto, razlozi su brojni i realni.

Polovna vrata i prozori – mane

Polovna vrata i prozori, kao što samo ime i kaže su korišćeni prozori i vrata. Da li su bili u upotrebi dve, pet, deset, dvadeset godina ne znamo i ne možemo utvrditi. Eto prvog pravog i realnog problema. Prilikom njihove kupovine nemamo pouzdane informacije koliko su stvarno korišćeni, odnosno koliko su stari. Nema deklaracije i potvrde o godini proizvodnje, kao ni podataka o materijalu, kvalitetu profila, stakla ili okova. Jednostavno rečeno nemamo ništa. Kupovina takvih prozora i vrata je veliki rizik.

Iako je jedan od motiva kupovine tvrdnja da je u pitanju nemačka polovna stolarija, jer je nemački brend poznat po proizvodnji kvalitetnih pravila visokog standarda, verodostojnost tih tvrdnji je upitna. Naime, danas svaki polovni profil se naziva nemački, dok je istina potpuno drugačija. Iskustvo je pokazalo da se u većini slučajeva radi o kineskim profilma čija su polovna vrata i prozori veoma lošeg kvaliteta. Pored PVC materijala koji može biti veoma štetan po zdravlje ljudi zbog različitih primesa koji su dodati u sirovinu, ova stolarija ima i veoma loša stakla sa slabim dihtovanjem i izolacijom, kao i krte i loše okove. Jednom rečju škart u najavi.

Ukoliko su polovna vrata i prozori vaš izbor morate biti svesni da vam isti nikada neće pružiti energetsku efikasnost i uštedu energije i troškova kao novi prozori i vrata. Takođe, bićete prinuđeni da izaberete ono što se nudi, a ne ono što vi želite, jer bez obzira na činjenicu da je ovaj biznis sve zastupljeniji, izbor modernih profila određene boje i dizajna je moguć samo prilikom kupovine nove stolarije.

Prednosti kupovine polovnih vrata i prozora

Prednost koju polovna stolarija može da pruži je u uslovima kada vam je trenutna stolarija toliko loša da ste prinuđeni da uzmete neku prelaznu opciju, koja će vam pružiti koliko toliko odgovarajuću zaštitu. Mada, ako se uzme u obzir da prelaznu varijantu polovne stolarije takođe morate platiti i to bez da znate šta kupujete i kako će vam ista koristiti, nameće se zaključak da svesno ulazite u još veći trošak. Ukoliko želite da prođete jeftinije, neka vam polovna stolarija bude opcija koju vi nećete iskoristiti, jer to nije pametna i ekonomična kupovina.