Saveti za održavanje PVC stolarije

Izbor stolarije u moru ponude, danas zna biti veoma izazovan posao. Nije li tako? Međutim ukoliko znate šta želite, šta vam je potrebno i koliko novca imate da izdvojite za ovu važnu stavku, izbor je mnogo lakši. PVC stolarija je danas jedna od najzastupljenijih stolarija i to treba da zahvali pre svega svojoj funkcionalnosti, energetskoj efikasnosti, estetici, lakoći uklapanja u svaki enterijer i jednostavnosti održavanja. Kada sve uzmete u obzir PVC stolarija ima odličan odnos cene i kvaliteta. Iako sama po sebi garantuje dug vek trajanja, veoma važna stvar jeste njeno pravilno tretiranje. Tu se pre svega misli na jednostavno, ali pravilno održavanje stolarije. Kako bi priča bila prostija, okrenimo se konkretnim stvarima, a to su saveti za održavanje PVC stolarije.

Čišćenje PVC stolarije

U zavisnosti od prostora gde se nalazi PVC stolarija, baš kao i svaka druga izložena je različitim spoljašnjim faktorima zagađenja i nečistoća. Pa tako u gradskim sredinama gde je povećana količina smoga, prašine, isparenja, prljanje prozora je veće. Međutim kod PVC stolarije čišćenje je veoma lako. Dovoljno je koristiti meku krpu natopljenu vodom ili odgovarajućom, blažom tečnošću koja u sebi ne sadrži alkohol, benzin, nitro razređivač, aceton i druga agresivna sredstva koja bi mogla naneti oštećenje na profilu ili staklu PVC stolarije.

Ukoliko se pitate čime očistiti PVC stolariju i gde da pronađete sredstvo za čišćenje PVC stolarije DM ih ima u svojoj ponudi. Takođe možete se posavetovati i sa proizvođačem i distributerom PVC stolarije koji ili imaju u svojoj ponudi odgovarajuća sredstva ili vas mogu posavetovati šta tačno da uzmete.

Prilikom brisanja tvrdokornijih mrlja na profilu i staklu, nikada nemojte koristiti sunđere sa abrazivnim površinama ili, ne daj bože, žice, jer ćete zasigurno napraviti oštećenja koja se mogu ispraviti, ali koja, nesumnjivo, predstavljaju dodatni finansijski trošak.

Pa šta onda da radite, pitate se? Bilo koja mrlja da je u pitanju, površinu natopite vodom i ostavite malo da odstoji, a potom lako obrišite mekanom krpom. Baš iz tog razloga, nakon ugradnje PVC stolarije skinite zaštitne trake, najkasnije u roku od tri meseca, i nalepnice sa stakla. Ukoliko ostanu duže na profilu ili staklu, pod uticajem toplote se tope i teže skidaju. Ako i dođete u takvu situaciju, rešenje su voda i mekana krpa, nikako neki oštri sunđeri i alati.

U zavisnosti od okruženja i izloženosti isparavanju i taloženju nečistoća, preporučuje se redovno održavanje jednom mesečno. Naravno, u zavisnosti od okolnosti, usklađujete održavanje PVC stolarije.

Ugradnja PVC stolarije ima svoj nastavak

Kada kažemo da je održavanje PVC stolarije lak i jednostavan posao, to ne znači da nakon ugradnje iste nemate nikakve obaveze. Zapravo, nemate, ukoliko ne želite da vam stolarija traje kako je propisano, pa i duže.

Naime, čišćenje PVC stolarije, videli ste i sami je prilično jednostavan posao. Složićete se da ne može jednostavnije. Međutim, održavanje stolarije se bavi pored njene čistoće i funkcionalnošću. Šta to zapravo znači, interesuje vas? To znači da s’ vremena na vreme, najčešće jednom godišnje, kao redovno održavanje, treba proveriti okove, ručice, spojnice, dihtung gume, videti u kakvom su stanju i da li normalno funkcionišu. Iako vam možda i deluje da su u savršenom stanju, ipak ih je neophodno malo osvežiti.

servis i idržavanje prozora
Održavanje i servis stolarije / Foto: Pexels

Za održavanje okova, čija je funkcija nemerljiva budući da omogućavaju normalno otvaranje i zatvaranje prozora i vrata, da pružaju stabilnost, sigurnost i nesmetan rad, dugoročno korišćenje, koristi se ulje za podmazivanje PVC stolarije. Dovoljno je nakapati par kapi na metalne delove, brave, šarke. Takođe, postoji i opcija u vidu spreja koja olakšava rad okova, ali i sprečava njihovu koroziju.

Dihtung gume treba istrljati silikonskim maramicama, koje im vraćaju svežinu i elastičnost. Ukoliko zaboravite da gume tretirate na pravi način, vremenom, pod uticajem visokih temperatura i velikih temperaturnih razlika, one se isušuju, što može dovesti do njihovih oštećenja, propadanja, što je veliki problem budući da nema dobrog dihtovanja, energetska efikasnost je slabija i prozori gube svoju funkciju. Drugim rečima problem u najavi.

Gde da nabavite sva ova sredstva pitanje je, koje vas muči? Ne brinite set za održavanje PVC stolarije možete pronaći kod proizvođača i ovlašćenh distributera.

Servis PVC stolarije sprečava eventualne probleme

Nakon ugradnje PVC stolarije, obavezno proverite sa firmom koja vam je vršila ugradnju da li postoji i kolika je garancija za obavljeni posao? Takođe, raspitajte se koliko puta je potrebno obaviti redovan servis, da li to oni rade i koja je trenutna cena? Takođe, ukoliko se ukaže potreba za nekom vrstom popravke, da li imaju dežurnog servisera i kako doći do njega? Što bi se reklo zlu ne trebalo, ali bolje je da imate informaciju, zar ne?

Individualni dokaz izdat od strane ift Rosenheim instituta
Foto: ift Rosenheim

Savet za kraj

Kako se danas na tržištu nalazi veliki broj proizvođača PVC stolarije, izbor najboljeg proizvođača zna biti veoma težak. Ne dajte se zbuniti. Izdvojte malo vremena, informišite se o PVC stolariji, proizvođačima, šta nude, kakve su im garancije kvaliteta, koje profile i okove koriste, da li imaju svoj servis za kvalitetnu i profesionalnu ugradnju, pružaju li tehničku podršku,…

A, kada sve to obavite, pronađete svoj idealni PVC prozor, ugradite ga, ne zaboravite da je održavanje PVC stolarije pola njenog zdravlja. Nećete valjda to zaboraviti i dovesti se u situaciju da popravke, kvarovi, dodatni troškovi utiču na vaše zdravlje? Nećete.

I da, ljudi se često pitaju da li je polovna PVC stolarija u redu? Može biti. Ali ne zaboravite da je ona već korišćena i ne znate kako je održavana. A kako sada znate koliko je održavanje važno za vek trajanja i pravilan rad stolarije, sami donesite odluku.

I ne zaboravite. Da biste nešto dobili, morate nešto i da date. Kada je PVC stolarija u pitanju, vaše je nega i njeno održavanje. Od vas zavisi. I to je dobro. Rešenje je u vašim rukama.