Razvoj PVC sistema – Kažeš PVC a misliš PROZOR

Materijal koji je u arhitekturi otvorio novo poglavlje ekonomičnosti, oblika, izdržljivosti i lakoće rukovanja je polivinil hlorid – PVC. U pitanju je termoplastični veštački materijal koji se dobija iz prirodnih sirovina soli i nafte, gde većinsku ulogu nosi so. Čak 57 posto PVC-a je kuhinjska so sa nizom građevinsko – fizičkih prednosti, dok se preostalih 43 posto temelji na nafti.

Najveća primena ovog materijala je upravo u izradi stolarije. PVC prozori postali su izuzetno popularni i u velikoj meri potisnuli drvo, alimunijum i ostale materijale. Iako naravno i ovi drugi materijali dan danas nalaze svoju primenu i imaju svoje prednosti, PVC prozori svakako prednjače u brojnosti. Oni se sastoje iz niza elemenata: okvira, dihtunga, okova i stakla. Svaki od ovih elemenata ima svoju ulogu u konstrukciji i performansama prozora i tako je važno da je svaki izrađen od kvalitetnih sirovina i na način koji omogućava dugotrajnost.

Ono što najpre vidimo i zauzima najveći deo prozorskog okna su upravo okviri. Kod PVC stolarije oni se izrađuju od plastične mase, ali u zavisnosti od proizvođača dodaju im se određeni aditivi koji poboljšavaju karakteritike materijala. Aditivi se dodaju u zavisnosti od zahteva i želja proizvođača odnosno korisnika i mogu činiti PVC stolariju otpornu na UV zračenje, mogu poboljšati mehaničku otpornost, elastičnost, a imaju i niz drugih svojstava.

Debljina prozorskih okvira ne zavisi samo od broja komora
PVC stolarija – veliki otvori

Kod ovih prozorskih okvira važna stavka je broj komora i osim samog kvaliteta svih elemenata, upravo tu se nalaze najveće razlike i prelama se odabir prozorskih okvira. Broj komora direktno utiče na izolacijska svojstva prozora, odnosno sa povećanjem broja komora rastu i izolacijske karakteristike okvira.

Gubitak toplotne energije ili prekomerno zagrevanje objekta u najvećoj meri se vrši preko prozora. Iako tu najveći udeo nosi staklo, ni sami okviri nisu bezazlena stavka jer i oni ostvaruju komunikaciju spoljašnjeg sveta sa unutrašnjem, a od njihove izrade i kvaliteta zavisi i komfor unutar samog objekta. Broj ovih komora se menjao vremenom, odnosno kako su se razvijale tehnologije rasli su i standardi, a istovremeno i svest o štetnosti prekomernog zagrevanja odnosno nepotrebnog gubitka toplote, te je vremenom rastao i broj komora koje prozorski okvir treba da ima da bi zadovoljavao standarde. Na početku su se PVC prozori izrađivali sa dve ili tri komore. Današnji standard uslovljava primenu prozora sa pet ili više komora i dubinom ugradnje od minimalno 70mm.

Uvaženo je mišljenje da razlika u cenama PVC stolarije nastaje upravo na investiciji u kvalitet materijala. Karakteristika manje kvalitetnih PVC profila je upravo istanjena debljina zidova, usled čega nakon izvesnog vremena dolazi i do krivljenja profila. Jednostavno, što su ovi zidovi tanji to su podložniji krivljenju i vremenom je ono neizbežno ukoliko je debljina zidova manja od propisane. Cena raste sa njihovom debljinom, tako da nema potrebe ni preterivati tamo gde se ta razlika zaista ne oseti, te se pri odabiru treba konsultovati sa stručnjacima koji tip prozorskog okvira je najbolji za svaki pojedinačni slučaj. 

PVC prozori postali su izuzetno popularni
PVC prozori postali su izuzetno popularni

Druga važna stavka od koje zavisi kvalitet prozorskih okvira su dihtunzi i kvalitet materijala od kojeg su oni napravljeni. Dihtunzi na prozorima štite od ulaska prašine i vode, vetra i buke. Uglavnom se prozorski profil izvodi sa dva dihtunga ili tri, gde najvažniju ulogu nosi središnji. Takvi okviri su uglavnom označeni sa MD – Mitteldichtung na nemačkom, reč koja upravo označava središnji dihtung. Gumeni dihtunzi od nekvalitetnih guma vremenom izgube elastičnost i počinju da se krune i time ugrožavaju čitav prozor jer time prozorski ram gubi na svojoj efikasnosti i prestaje da dihtuje kako valja, a posledice toga su višestruke.

Zatim pažnju treba obratiti na okove. Najčešće se upotrebljavaju takvi da dozvoljavaju otvaranje prozora oko vertikalne ose – u stranu, i na vent – blago otvaranje oko donje ose. Nije zgoreg da se kod prozora koji su dostupni prolaznicima, odnosno onima koji se nalaze na donjim etažama, primene protivprovalni okovi. Boja takođe može ukazati na kvalitet okova, tj. mahom su kvalitetniji okovi srebrnaste boje, a ne žućkaste, zahvaljujući šestovalentnim cinkom kojim su pocinkovani. Radi povećanja nivoa sigurnosti u PVC stolariju je moguće ugraditi metalne delove i kvalitetan okov, sigurnosne brave i šarke, tako da pružaju visok nivo zaštite.

Svaki prozor se može i testirati i ukoliko postoji teškoća u otvaranju i zatvaranju prozora to je jasan pokazatelj da sam okov, odnosno mehanizam, nije zadovoljavajućeg kvaliteta. Ovde se na kvalitetu štedi tako što se okovi proizvode od tanjeg čelika lošeg kvaliteta, manje elastičnosti i površinske zaštite, što može uzrokovati čak i pucanje mehanizama, tj. prozorkih okvira. Za takve jeftinije i manje kvalitetne delove je veoma teško pronaći rezervne delove, što dodatno komplikuje situaciju ukoliko se odaberu ovakvi nekvalitetni okovi.

Kvalitetna PVC stolarija
Kvalitetna PVC stolarija

Kvalitetna PVC stolarija ne propušta atmosferalije, kišu, sneg i padavine u unutrašnjost objekta. Što je podjednako važno, kvalitetna PVC stolarija direktno utiče na manji gubitak toplotne energije čime se štedi na dodatnom hlađenju ili zagrejavanju prostorija, a što je u urbanim sredinama naročito važno, utiče i na zvučnu izolaciju i može smanjiti buku čak za 20-30 decibela. Pored standardnih PVC prozorskih okvira izrađuju se i specijalni koji se primenjuju na objektima specijalnih namena, kao što su bolnice, škole i dr. Takvi specijalni PVC prozori mogu posedovati još veći stepen zaštite od buke.

Kvalitetan PVC ne korodira, ne truli i ukoliko stolariju čine kvalitetni elementi, ne menja svoj oblik vremenom. Ovakva stolarija zaista može biti otporna i dugovečna i nije u nju potrebno veliko ulaganje i održavanje tokom dužeg niza godina. Još jedna od prednosti PVC stolarije je i što je relativno otporna na požar i teško gori.