Šta utiče na konačnu cenu unutrašnjih vrata

Formiranje cene unutrašnjih vrata zavisi od niza faktora. Saznajte kako da platite što manje a dobijete što više!

Krilo i štok, napravljene po meri, postavite u zid
Krilo i štok, napravljene po meri, postavite u zid

Unutrašnja vrata mogu se nabaviti u standardnim dimenzijama ili izraditi po meri, to jest, po dimenziji otvora. Vrata koja se prave po meri skuplja su, naravno, od onih koja se kupuju gotova po lancima građevinskog materijala. Međutim, to nije jedina razlika koja utiče na formiranje njihove cene.

Cene vrata koje se izrađuju po meri kreću se od 150 evra po komadu, za najjednostavnije krilo bez detalja, pa čak do 500 evra po komadu što je cena za vrata bogatijeg izgleda (dosta detalja, lajsni) izvedena od furnira egzotičnih vrsta drveta.

Cena vrata na slikama od bojenog MDF-a iznosila je 295 evra
Cena vrata na slikama od bojenog MDF-a iznosila je 295 evra

Treba napomenuti da i visina vrata može da utiče na cenu. Vrata standardnih visina (200 cm visina krila vrata, 210 cm visina s pervajzom, to jest, visina otvora 206 cm od gotovog poda) jeftinija su onih gde je visina krila 210 cm zbog boljeg iskorišćenja materijala jer izlazi iz standardnih dimenzija MDF ploča.

Takođe, vrata izvedena u furniru skuplja su od onih izvedenih u bojenom MDF-u. Ako uporedimo cene vrata od bojenog MDFa, cenu može da podigne ukoliko se odlučite za visoki sjaj vrata naspram istih u mat verziji.

Cena vrata na slikama od bojenog MDF-a iznosila je 295 evra. Visina vrata je nešto veća od standarda, 220 cm što doprinosi njegovom luksuznom i raskošnom izgledu.

Montažu vrata uglavnom izvodi firma koja ih je i proizvela i ona ulazi u cenu vrata dok se kvake uglavnom naplaćuju posebno.

Pogledajte kako se vrši montaža vrata u bojenom MDF-u sa tri vizuelne podele na frontu izvedene lajsnama.

Način ugradnje unutrašnjih vrata pravljenih po meri

Krilo i štok, napravljene po meri, postavite u zid. Proverite smer otvaranja!

Na podu između okvira i zida postavite potporne letvice i proverite vertikalnost rama uz pomoć libele.

Proverite vertikalnost rama uz pomoć libele.
Proverite vertikalnost rama uz pomoć libele.

Obratite pažnju da gornje i donje dimenzije rama budu jednake. Štelovanje rama vrata vrši se uz pomoć klinova koji se umeću u prostor između zida i vrata dok se ne dobije idealna pozicija.

Štelovanje rama vrata vrši se uz pomoć klinova
Štelovanje rama vrata vrši se uz pomoć klinova

Ovo je jedan od najbitnijih i ujedno najkomplikovanijih koraka ugradnje: Bitno je idealno namestiti ram kako bi krilo vrata lepo leglo, a vrata se lako otvarala i zatvarala.

Fiksirajte ram pomoćnim potpornim letvicama
Fiksirajte ram pomoćnim potpornim letvicama

Fiksirajte ram pomoćnim potpornim letvicama i još jednom testirajte funkciju otvaranja i zatvaranja kao i vertikalnost rama. Pur penu nanesite u prostor između zida i štoka. Nakon što se ona stvrdne, odrežite višak koji je iscurio.

Spoj između pervajza i zida koji se pojavio jer zid nije idealno ravan
Spoj između pervajza i zida koji se pojavio jer zid nije idealno ravan

Na kraju se stavlja pervajz. Spoj između pervajza i zida koji se pojavio jer zid nije idealno ravan, što je čest slučaj, zatvara se akrilnim silikonom koji se kasnije farba u boju zida.

Ručkice vrata variraju cenom od 10 pa do 50 evra i uglavnom ne ulaze u cenu izvođenja.

Tek nakon postavke pervajza vrata postavljaju se parket lajsne.

Savetuje se da ugradnju vrši dvoje ili više osoba kao i da ovaj postupak prepustite stručnim licima. Predlaže se zaštita parketa prilikom ugradnje vrata kartonom ili filcom.

Izvor: www.gradnja.rs
foto: Gradnja.rs