Kako zameniti prozore?

Ko zimi nije sedeo pored prozora kroz koji duva, taj ne zna šta je patnja. Zaista. Setite se, sigurno ste imali slično iskustvo. Nije baš prijatno, zar ne? Ne samo da nije prijatno, nego nije ni ekonomično. Velika količina energije odliva se kroz prozore koji ne dihtuju, koji su dotrajali i čija zamena je neminovna. A, ako ste se pitali kako zameniti prozore, evo postupnog rešenja.

Kako zameniti prozore korak po korak

Da bi se postavio novi prozor, jasno je da prvo moramo demontirati stari, što ujedno označava i početak zamene prozora. Nakon toga vrši se spajanje profila u jedan prozor sa više okvira, koji se potom ugrađuju u otvor gde je bio stari prozor. Šupljine između prozora i zida popunjavaju se pur penom, a potom se buše rupe na profilu za ankere, odnosno metalne tiple, pomoću kojih se profil pričvršćuje za zid.

Da bi prozor izgledao kao prozor, on mora imati i krila, te je njihovo kačenje za profil naredni korak. Poslednje stavke ugradnje su ubacivanje stakla i štelovanje, odnosno podešavanje samog prozora.

Obrada špaleta oko prozora može se podvesti pod sam proces kako zameniti prozore, ali je često i deo procesa zidarskih radova. Zapravo, od dogovora sa majstorom zavisi da li će i ovaj korak biti uvršten u zamenu prozora.
Sada kada znate kako zameniti prozore, postavlja se pitanje da li to možete obaviti sami, uz pomoć prijatelja, kuma ili je neophodno da anagažujete majstore.

Činjenica je da se možete edukovati na internetu, posmatrati kako to ljudi rade, ali isto tako je tačno da je zamena prozora ozbiljan posao i da su za to potrebni profesionalci. Pođite od činjenice da se stolarija menja jednom do dva puta u životnom veku čoveka, što dalje govori da ona mora pravilno funkcionisati, odnosno pravilno se ugraditi da bi bila dugoročna. Svaka i najmanja greška, sitnica, može biti kobna kada je stolarija u pitanju. Ne samo da će uticati na njen životni vek, uticaće na komfor života, kao i troškove grejanja i hlađenja.

Stoga, ukoliko ste izdvojili pozamašnu sumu novca da zamenite stolariju, izdvojte i novac „za ruke“ i budite sigurni da ćete nakon toga uživati. Međutim, ovo ne važi ukoliko ste vi profesionalni majstor i pouzdano znate kako zameniti prozore.