Šta nikako ne treba zaboraviti prilikom ugradnje PVC prozora?

PVC stolarija za razliku od drvene, puno bolje zadržava toplinu i lakše se namešta i podešava. Često se dešava da nakon ugradnje, majstori u žurbi odlaze, zaboravljajući reći nešto veoma važno.

PVC prozori u zimskom periodu

Treba znati dve bitne stvari o PVC prozorima koje je važno iskoristiti tokom zime. Prva stvar je da sve prozore treba redovno podmazivati. Kada mehanizmi i ručice počnu da škripe, većina ljudi zove majstora. Međutim ovaj problem se može lako samostalno rešiti. Šarke, brave, sistemi zaključavanja, ručke i drugi metalni elementi održavaju se povremenim čišćenjem i podmazivanjem  minimum jednom godišnje. Za podmazivanje se koristi specijalno ulje, ali može i obično suncokretovo.

PVC prozori u vašem domu
Slika 2 – PVC prozori u vašem domu

Druga bitna stvar na koju treba obratiti pažnju jeste promena “režima” na prozorima. U jesenjem periodu, prozore i balkonska vrata treba staviti na “zimski režim”, a na proleće na “letnji”.

Podešavanje PVC prozora i balkonskih vrata na “zimski režim”

Vijak u mehanizmu za zatvaranje na prozoru ili balkonskim krilu okreće se ka unutra. Pri okretanju ključa, vijak se pomera u odnosu na svoju osu, čime se reguliše sila pritiska i potiska okvira vrata.

Postavljanje PVC prozora
Slika 3 – Postavljanje PVC prozora

Najčešće se prozori  prilikom postavljanja ostavljaju u “standardnom režimu” koji. Možete sami proveriti u kojem “režimu” u vaši prozori tako što ćete postaviti list papira na prozorsko krilo. Ukoliko se papir skine bez problema – vaši prozori su u “letnjem režimu”. Ukoliko ga ne možete skinuti a da ga ne iskidate – znači da su u “zimskom”.

PVC stolarija i njihov režim tokom godine
Slika 4 – PVC stolarija i njihov režim tokom godine

Prozore nikako ne možete ostaviti u “zimskom režimu” tokom cele godine iz razloga što ćete tokom vremena biti primorani da menjate delove prozora. U “zimskom režimu” opterećenje na gumu prozora se značajno povećava. Prilikom otvaranja i zatvaranja prozora, guma se brzo troši, a da bi se pravilnno zamenila, mora se pozvati stručna pomoć.

Prethodni tekstKako i gde je nastala prva pasivna kuća
Sledeći tekstHörmann proširio svoju delatnost