Svedite toplotne gubitke na minimum

Zima je period kada se prihvatamo ćebadi i toplih džempera u želji da se utoplimo. Na isti način može biti korisno proveriti i prozore u našim domovima i radnim prostorima i eventualno ih „obući“ u toplije ruho kako bismo obezbedili što veći komfor i toplotu u unutrašnjem prostoru.

Tokom zime prozori odaju najveći deo toplote u svim prostorima, međutim oni su istovremeno preko potreban izvor svetlosti bez kog bismo se osećali kao da živimo u pećini. Prozori koji se nalaze na južnim fasadama tokom sunčanih zimskih dana čak mogu da budu izvor toplote zbog svog položaja. Međutim, tokom noći ili tokom oblačnih i tmurnih dana, kroz prozore se neminovno gubi dobar deo toplote.

Zbog svega ovoga je veoma važno posebno povesti računa o prozorima tokom zime kako bi se ovi toplotni gubici sveli na što manju meru što će kao rezulatat uticati na toplotni komfor u prostoru ali i na mesečni račun za grejanje.

Postavljanje trake oko prozora koja će omogućiti njegovo bolje dihtovanje i smanjiti protok vazduha kroz prozor

Kao prvo, treba povesti računa o stanju prozora, da li ima pukotine i da li propušta promaju. Ukoliko prozor nije u najboljem stanju možete ga zameniti ukoliko imate novca za to, ili se možete poslužiti nekim trikovima za prvu pomoć koji će uticati da prozor odaje manje toplote.

Neke manje popravke možete uraditi sami ili uz pomoć majstora. Ono što svakako možete sami da uradite je postavljanje trake oko prozora koja će omogućiti njegovo bolje dihtovanje i smanjiti protok vazduha kroz prozor. Pukotine u ramu prozora treba popuniti glet masom, pur penom ili nekim drugim adekvatnim materijalom.

Zanimljivo rešenje za promaju može biti „prozorska zmija“, platnena cev ispunjena sunđerima ili drugim mekim materijalima koju možete postaviti na prozorsku dasku s unutrašnje strane kako bi ublažavala i smanjivala protok vazduha kroz prozorsko okno.. Ovo rešenje može biti posebno interesantno za dečije sobe pošto se „zmija“ može napraviti od različitih, šarenih materijala koji mogu biti interesantan detalj u dečijoj sobi.

Međutim, nije samo prozorsko okno kritičan element koji propušta toplotu. Još veći krivac za ovo odavanje toplote su prozorska stakla. Bez obzira kakvi su vam prozori, ukoliko nemate neke od veoma novih energetski efikasnih prozora sa specijalnim dvostrukim ili trostrukim staklima i posebnom ispunom, upravo će stakla biti ta koja će najmanje sprečavati protok i odavanje toplote. Ono što se povodom ovoga može uraditi su posebni „prekrivači“ za prozore koji će obezbediti veću termalnu izolaciju vaših prozora.

Posebne zavese i draperije je nešto što će svakako pomoći u zadržavanju toplote preuzimajući ulogu dodatne izolacije za prozor. Mogućnost draperije ili teške zavese da spreči odavanje toplote preko prozora zavisi od tipa, vrste i boje tkanine od koje je draperija napravljena kao i od položaja draperije u odnosu na prozor. Najkonvencionalnije draperije mogu redukovati odavanje toplote preko prozora za oko 10%.

Kako biste što više smanjili odavanje toplote preko prozora pomoću draperija, trudite se da ih postavite što bliže prozoru. Po mogućnosti draperije treba da budu što više uz tavanicu i da padaju na prozorsku dasku ili , još bolje, da budu do poda. Ukoliko odaberete dobar materijal za draperiju – težak i dobrih termoizolacionih osobina, i postavite draperiju na opisan način, možete smanjiti odavanje toplote preko prozora čak i do 25%.

Ono što takođe može pomoći očuvanju toplote je platnena roletna koja se instalira sa unutrašnje strane prozora. Ovu roletnu možete koristiti u kombinaciji sa draperijama ili samostalno i ona može biti i odlično rešenje za zaštitu od prekomernog sunčevog zračenja i svetla a samim tim i temperature leti kao što utiče na očuvanje toplote u unutrašnjosti zimi.

Stare prozore zamenite novim energetski efikasnim

Različiti zastori takođe mogu pomoći izolaciji prozora, posebno ako se radi o zastorima sa specijalnim slojem materijala koji omogućava dobru termoizolaciju. Ove zastore možete naručiti ili napraviti po meri i u tom slučaju možete sami birati dezen i materijal od kojeg će zastori biti napravljeni.

Još jedno rešenje koje uključuje tkaninu je specijalan jorgan za prozore. Ukoliko vam se sviđa koncept platnene roletne ili zastora a pritom volite da majstorišete sa mašinom ili poznajete nekoga ko ume i voli, možete sami da napravite specijalan jorgan za prozore. Ovo može biti pravo malo umetničko delo u bojama i dezenima koje volite i koje vam odgovaraju a na prozor se mogu namestiti pomoću specijalnih kukica.

Ovakav tretman prozora je pogodan jer se može vrlo lako namestiti i skinuti sa prozora. Takođe, dizajn može biti veoma zahvalan i promenjiv jer možete imati jorgan sa dva lica. Ispuna takođe može biti različita i može obezbeđivati različit stepen izolacije.

Jednostavan komad čvrstog termoizolacionog materijala isečen da pasuje dimenzijama prozora takođe se može montirati u prozorski ram i tako uticati na poboljšanje termalnih karakteristika prozora tokom zime. Ploča se može montirati pomoću specijalnih kukica na prozor i po potrebi se može skidati.

Energetski efikasni prozori sa specijalnim dvostrukim ili trostrukim staklima

Sa unutrašnje strane možete nalepiti tapetu ili ploču prefarbati, zalepiti poster, tkaninu ili na drugi način rešiti estetski kako će ploča izgledati.

Naravno, najbolje rešenje za prozore koji su u lošem stanju je da ih zamenite novim, energetski efikasnim. Danas mnoge banke čak daju kredite za kućne poduhvate koji povećavaju energetsku efikasnost doma i ovo je svakako opcija koju možete razmotriti. Ukoliko prozori nisu u jako lošem stanju i ukoliko investicija novih prozora može da sačeka, onda se svakako možete poslužiti nekim od opisanih intervencija na prozorima.

Idealno, rešenja koja se na prozorima upotrebljavaju treba da smanje odavanje toplote koliko je najviše moguće i da u najvećoj mogućoj meri redukuju njen uticaj na toplotni komfor i ekonomiju domaćinstva. Danas postoje različiti načini na koji možemo ovo da uradimo, a uz pomoć mašte i malo veštine tretman prozora možemo i sami dizajnirati i izvesti, lepo i efikasno. Danas nije toliko teško napraviti odličan tretman prozora koji lepo izgleda i u isto vreme čuva toplotu i novčanik.

Piše: Irma Talović, d.i.a.