Jedinstveni saveti za detaljno renoviranje stana

Renoviranje stana i Vašeg životnog prostora ne mora uvek biti mukotrpan posao, ukoliko je organizacija sprovedena detaljno uz pravilan raspored radnih aktivnosti. Neophodno je početi od grubih radova i uklanjanja kabastih stvari koje su nefunkcionalne. Ukoliko su radovi usmereni na zamenu dotrajale spoljašnje i unutrašnje stolarije, sledite kasnije uređenje zidova ali i podova hoblovanjem.

Veoma je važan odabir kvalitetnih materijala koji će prostoru dati postojanost i komfor. Uklopite prirodne boje ili se igrajte sa raznolikošću ambijentalnih celina. Unutrašnje uređenje zahteva kvalitetan odabir stolarije koja će prostoru dati sigurnost, toplinu i komfor. Najviše pažnje neophodno je posvetiti kvalitetnim unutrašnjim vratima za sobe.

Kod odabira sobnih vrata sledite odabir raznovrsnih formi

Usled renoviranja unutrašnjeg ambijenta i odabira sobnih vrata, birajte različite forme, oblik i dostupne materijale. Svaka unutrašnja vrata pa i sobna, moraju biti funkcionalna i estetski lepa. Osnovna odlika sobnih vrata mora imati ulogu toplotne i zvučne izolacije. Najčešće se vrši kombinacija punog drveta, medijapana ili PVC materijala.

Na osnovu specifikacije proizvoda i načina ugradnje zavisi dugotrajnost proizvoda. Birajte vrata sa dobrim mehaničkim karakteristikama koja pružaju odbojnost zvuka i sprečavaju hlađenje prostorija, što je pozitivna stvar spavaćih soba i čuvanja privatnosti.

Saveti za detaljno renoviranje stana
Drvena sobna vrata

Koje tipove sobnih vrata možete odabrati za renoviranje stana

Najčešće opisana i često upotrebljivana unutrašnja stolarija svih soba izdvaja PVC i drvene materijale. Pored ustaljenih i često korišćenih materijala, možete birati raznovrsne forme odnosno oblik koji utiče na spoljašnji dizajn i kreiranje estetskog izgleda. Prema navedenom, sobna vrata mogu biti sa formom stakla, reljefa, ravna, pravolinijska ili lučna. Odabir se svodi na unutrašnje uređenje soba i efekat topline koji želite postići.

Zanimljiv odabir predstavljaju klizna vrata koja se dalje razlikuju prema načinu sečenja prilagođenom samom otvoru i štoku vrata. Širinu sobnih vrata prilagodite veličini spavaćih soba, pri čemu dvokrilna vrata imaju veću površinu upotrebljivu za namenski tip prostorija poput dnevnog boravka.

Opredelite se za kvalitetnu drvenu stolariju

Ukoliko želite postići potpuno prirodni efekat unutrašnjeg ambijenta, birajte tople boje drvenih materijala. Drvo unosi posebnu toplinu, deluje masivno a samim tim i kvalitetno. Ukoliko sledite savete majstora za postepenu ugradnju nećete osetiti nelagodu poput lošeg dihtunga vrata ili prozora. Unutrašnja stolarija je ipak više primenljivija za drvene materijale, upravo zbog zaštićenog uticaja nepovoljnih vremenskih prilika.

Vodite računa o prilagođenosti pervajza

Pervajz je samoštelujućeg tipa i za odabir unutrašnjih vrata poput soba morate poznavati njegove karakteristike. Pervajzom se prikrivaju svi mogući deformiteti tokom ugradnje i njime se dubina štoka lakše koriguje. Montaža pervajza klasičnog tipa vezana je za spoljašnost vrata odnosno deo štoka koji dalje omogućava prilagođavanje odnosno štelovanje.

U zavisnosti od dubine zida izvršite odabir pervajza ali i štoka koji održava stabilnost kompletnih vrata pregradnih prostorija. Ukoliko prethodno sagledate dubinu zida, imaćete jasan uvid u kombinaciju dostupnih dimenzija gotovih vrata.

Ukoliko ne želite serijsku proizvodnju vrata, uvek imate mogućnost odabira onih koja najbolje odgovaraju spavaćim sobama. Zavisno od željenog materijala, dodatnih elemenata poput brava, sistema zaključavanja i debljine materijala, formirane su cene izrade i ugradnje. Birajte spoljašnji dizajn koji ćete lako održavati, počev od svakodnevnog čišćenja do zamene šarki i drugih mehaničkih delova poput brava.