Vrata u enterijeru

Vrata su prvi element na koji nailazimo prilikom dolaska u neki prostor. Ukoliko imamo ovo u vidu, može se reći da su vrata svojevrsna vizit karta prostora. Posmatrana kao strukturni element prostora, vrata su veza između prostorija (ukoliko se radi o unutrašnjim vratima) ili veza između doma i spoljnog sveta (ukoliko se radi o spoljašnjim vratima). Ovaj važan element je dugo bio ignorisan.

Danas to više nije slučaj. Na tržištu postoji najrazličitiji izbor vrata, bilo da se radi o tipu i obliku, bilo da se radi o materijalu i elementima kao što su šarke i kvake.

Osnovna podela vrata je na ulazna i sobna vrata. Ulazna vrata predstavljaju portal u prostor ili u spoljni svet, dok su sobna vrata veza između prostorija. Ulazna vrata ne samo da pružaju sigurnost za prostor, već predstavljaju i karakter prostora. Mogu biti „obična“ ili sigurnosna, sa svetlim otvorima ili masivna. Vrata takođe mogu biti vrata specijalne namene, visokozvučno izolovana, protivpožarna.

Dalje, vrata delimo prema materijalu. Najčešće se prave od drveta, PVC-a, aluminijuma ili kao kombinovana od ovih materijala, a za posebne namene primenjuju se i posebna estetska rešenja od stakla i drugih materijala. Svaki od ovih materijala odgovara određenoj primeni. Metalna vrata se u prostorima u kojima živimo i boravimo uglavnom upotrebljavaju za ulazna vrata ili vrata specijalne namene. Ukoliko su ulazna vrata metalna (najčešći slučaj kad se radi o sigurnosnim vratima) front vrata je zbog estetike plastificiran ili od medijapana.

Drvena vrata se primenjuju kao ulazna ali i kao sobna vrata. Izrađuju se najčešće od lameliranog masiva, od hrasta, lipe, trešnje, smreke, bukve, javora. Ovakva vrata prostoru daju toplu, pirodnu notu, ali i notu elegancije i luksuza. Sobna vrata od medijapana (MDF) mogu biti furnirana ili završno farbana sa poliuretanskom pokrivnom bojom. Vrata od medijapana se izrađuju sa ispunom od iverice, ali i od kartonskog saća.

Ova ispuna se postavlja između dve ploče medijapana koji obrazuju frontove vrata. Ukoliko je ispuna vrata od kartonskog saća, vrata su daleko lakša nego ona sa ispunom od iverice. Kartonsko saće je zapravo presovan karton u obliku saća. Ovaj element ima fizičke karakteristike rešetke i odličan je zvučni i termoizolator, međutim, vrata sa ovakvom ispunom su slabije čvrstine u odnosu na vrata sa ispunom od iverice, tako da ih je preporučljivo koristiti kao unutrašnja vrata, ređe kao ulazna.

Osnovni delovi vrata su: dovratnik (okvir, ram, štok), jedno ili više krila, okovi, pragovi i zaptivci i dodatni elementi koji mogu biti funkcionalni ili estetski. Dovratnik je element koji odgovara širini zida u koji se vrata ugrađuju i zapravo predstavlja noseću konstrukciju za vrata i vezu između vrata i zida. Krila su elementi koji „zatvaraju“ vrata, i zapravo čine osnovni elemenat vrata. Okovi su šarke (spojnice), brave, kvake. Okovi su funkcionalni elementi koji u isto vreme mogu biti izuzetno dekorativni. Danas na tržištu postoji velik izbor okova za vrata koji mogu odgovoriti svakoj želji i estetskoj potrebi. Dodatni funkcionalni i estetski elementi na vratima su špijunke, različite reze, ukrasne lajsne, stakla i slično.

Za upotrebu u manjim prostorima, ili kad je potrebno obezbediti povremeno pregrađivanje prostora, najpraktičnije rešenje su klizna i harmonika vrata.

Ova vrata funkcionišu na malo drugačijem principu nego standardna vrata. Kod kliznih vrata ploča vrata kliže po donjoj šini dok gornja šina služi uglavnom samo za vođenje. Klizna vrata, osim što štede prostor, deluju veoma moderno i estetski.

Kao i standardna vrata, klizna vrata mogu biti izrađena od različitih materijala u zavisnosti od namene i potreba prostora. Harmonika vrata su veoma praktična kada je potrebno pregrađivanje prostora. Takođe se kreću po donjoj i gornjoj šini, ali sastavljena su od manjih ploča – segmenata – koje se, kad se vrata otvore, slože kao nabori harmonike. Izrađuju se od PVC-a, drveta, sa svetlim otvorima na segmentima. Izgled, materijali i veličina ovog tipa vrata takođe zavisi od prostora u koji se ugrađuju i želja i afiniteta korisnika tog prostora.

Kad je dizajn vrata u pitanju, danas na tržištu postoji veoma veliki izbor. Možete birati vrata od različitih materijala, različitih boja, sa različitim estetskim dodacima. Ona mogu biti i različitog oblika, izrađena po meri, sa nadsvetlom, svetlim otvorima. Izbor zavisi od ukusa , potreba ali i prostora u koji se vrata ugrađuju. Potrebno je stvoriti sklad između dizajna enterijera i dizajna vrata. Ukoliko menjate postojeća vrata obratite pažnju na to kako će se uklopiti u Vaš enterijer. Ukoliko birate vrata za potpuno novi prostor, izaberite i nameštaj i vrata tako da ovaj element zapravo bude deo nameštaja u Vašem prostoru. Najbolji efekti postižu se kad se vodi računa o doslednosti u dizajnu prostora.

Vrata mogu stvoriti jednak utisak kao i skup komad nameštaja. S njima je neizbežan svakodnevni bliski kontak – dodirujete ih i gledate izbliza. Za koja god vrata da se odlučite prilikom opremanja prostora, imajte na umu da ovaj elemenat ne samo da predstavlja Vaš prostor, već je takođe izložen stalnom „radu“. Još jedna stvar koju ne treba smetnuti sa uma: kvalitet ugradnje proizvoda je kod vrata jednako važan kao i kvalitet izrade. Iz ovih razloga treba razmisliti koliko je isplativo na vratima pokušavati uštedeti na bilo kojoj od ove dve stvari.

Imajući sve ovo na umu, nameće se zaključak da je najlogičnije pokušati naći ravnotežu između svih ovih elemenata: kvaliteta izrade i kvaliteta ugradnje, dizajna vrata i dizajna enterijera, svih navedenih osobina i cene. Pažljivim odabirom i uklapanjem, dobićete veoma lep i kvalitetan element u prostoru.