Sobna vrata – koje su opcije pred vama kada odlučite da ih zamenite

Izgled nekog enterijera zavisi od mnogo faktora, a retko se može izdvojiti samo jedna stvar koja je u njemu najvažnija – jednostavno, mnogo je važnih segmenata. U uređenju enterijera važi pravilo da se sve uklapa u celinu. No ipak, u toj celini može se staviti akcenat na jedan njen deo – negde su to zidovi, zavese, stolarija, detalji ii neki komadi nameštaja. Ono što svakako veoma utiče na izgled doma u celini jesu sobna vrata koja ste odabrali za svoje prostorije. Ovo su neke opcije koje su pred vama kada ste u situaciji da birate sobna vrata za svoj novi ili renovirani dom.

Birajte između običnih i premijum vrata, sa staklom ili bez njih

Reklo bi se da je kod vrata najvažnije to kako ona izgledaju. I svakako da im se taj estetski momenat ne može osporiti, ali neretko se zaboravlja da ona treba da imaju tu ulogu da budu dobar izolator zvuka i toplote, kao i da budu laka za rukovanje i održavanje. Na tržištu postoje različiti modeli što se tiče kvaliteta drveta, ali i vrata koja se prave u kombinaciji drveta i stakla. Posebno prefinjena vrsta vrata su ona urađena od mahagonija, koja mogu biti farbana – bela ili u nekoj od prirodnih nijansi drveta, ili presvučena pvc folijom, koja omogućava efekat furniranih vrata. Naravno, najveća je tražnja za onim vratima koja su kvalitetna a po ceni i pristupačna, odnosno ona koja odražavaju najbolji odnos kvaliteta i cene.

U zavisnosti od vrste prostorije bira se i da li će to biti vrata od kombinacije drveta i stakla, ili će biti puna. Naime, za spavaće sobe se obično biraju ona puna, kao i za kupatila – u prostorijama gde je potrebna potpuna intima. Kada su u kombinaciji sa staklom, vrata omogućavaju da prolazi svetlo kroz njih, tako da imaju veoma veliku ulogu u osvetljenju celokupnog životnog prostora. Obično se ona stavljaju u kuhinju ili dnevnu sobu.

Cena za sobna vrata se formira i u zavisnosti od drugih činilaca

Za sobna vrata cena nije samo odraz materijala od kojih su izrađena, već se formira i u zavisnosti od niza drugih faktora. Jedan od ključnih činilaca jeste dizajn vrata, koji može znatno da varira od jednostavnih, minimalističkih modela do složenih, ručno izrađenih varijanti sa detaljima i ukrasima. Takođe, vrsta i kvalitet završne obrade, kao što su bojenje, lakiranje ili furniranje, utiču na cenu. Mehaničke komponente poput kvaka, brava, šarki i sistema za klizanje doprinose ukupnom trošku. Pored toga, personalizacija i prilagođavanje dimenzija vrata specifičnim prostorijama može dodatno povećati cenu. Na kraju, troškovi montaže i dostave takođe igraju važnu ulogu u konačnoj ceni sobnih vrata. Sve ove komponente zajedno određuju ukupnu cenu i čine je promenljivom u zavisnosti od individualnih potreba i želja kupaca.

Koji su najpopularnije boje i dezeni

Kako su vrata stvar koja se ne menja svaki dan, pa u pogledu njihovog izgleda preovladavaju uglavnom neutralne boje – bela i sve boje različitih vrsta drveta. U nekim momentima je neka boja manje ili više tražena – kao što je danas, na primer, tražene svetle natur nijanse u kombinaciji sa atracitom. Boja vrata se uklapa uz ostatak ambijenta, gde uz nežne boje idu svetliji tonovi, dok uz tamnije ide tamnija boja vrata. Što se dezena tiče, nešto su manje praktični modeli koji imaju strukturu, odnosno koji su u pojedinim delovima izrezbareni. Takođe, manje su praktični za održavanje materijali visokog sjaja, iako deluju mnogo prefinjenije i elegantnije.

Koje su još karakteristike sobnih vrata na koje treba obratiti pažnju

Kao što smo već pomenuli, jedna od važnih stvari jeste zvučna i toplotna izolacija, koja se postiže time što se u izradi koriste kombinacije materijala (što se može uvideti kada se pogleda poprečni presek), sa posebnom izolacionom ispunom, što se u radnjama gde se prodaju vrata može i videti. Koliko vam je zvučna izolacija bitna, treba napomenuti prodavcu i potražiti model koji ima vrhunske karakteristike u tom pogledu. Zatim, tu je i te kako bitna brava, koja sigurno manje važna nego kod ulaznih vrata – ali važno je da ona funkcioniše kako treba, da bude kvalitetna i da se njome vrata i otvaraju i zatvaraju bez problema.

Uvek je dobro izabrati ona sa garancijom i proverenog proizvođača

Na kvalitetna vrata prodavci nude i odgovarajuće garancije – od 5 i više godina. To je nešto što kupce može opredeliti za određeni model. Takođe, važno je i da firma od koje kupujemo može da ponudi profesionalnu ugradnju, ali i kasnije održavanje vrata. Što se tiče proizvođača, najpre se ističu oni proverenog i uglavnom inostranog porekla, koja nose imena koja ulivaju sigurnost. Zato je potrebno pre kupovine informisati se koji su to proizvođači i naći one koji nam i cenovno odgovaraju. Jer kako nam je važno da izaberemo kvalitet, važno nam je da sve to i finansijski podnesemo najbolje što je moguće.