Projekat vredan milion eura je u funkciji: GEALAN otvorio visoko skladište u Tanni

Prošle su dobre dve godine od ceremonije revolucionarnog događaja na lokaciji Tanna u GEALAN-u – sada je službeno otvoreno novo potpuno automatizovano skladište visokih polica u prisustvu brojnih visokih gostiju. U međuvremenu, nova zgrada vredna 16 miliona eura, već je puštena u rad.

Eksterijer je već pre nekoliko meseci dovršen, a vrlo složen enterijer posljednjih je nedelju i mesec dana instaliran, namešten, proveren i optimizovan. Službenim otvaranjem skladišta visokih polica, GEALAN sada predstavlja posljednju veliku prekretnicu u razvoju projekta vrednog milion eura.

Velika nova zgrada može se izdaleka videti na prilazu Tanni u Tiringiji: 125 metara duga, 26 m visoka, 22 metra široka novo je potpuno automatizovano skladište visokih polica, koje će podržati GEALAN u smislu logističke efikasnosti u budućnosti
Velika nova zgrada može se izdaleka videti na prilazu Tanni u Tiringiji: 125 metara duga, 26 m visoka, 22 metra široka novo je potpuno automatizovano skladište visokih polica, koje će podržati GEALAN u smislu logističke efikasnosti u budućnosti / foto: Gealan

Kompanija mora biti otporna

Dvojica generalnih direktora GEALAN-a preuzeli su kratku dobrodošlicu i uvod u proslavu. Ivica Maurović, direktor Uprave GEALAN-a, naglasio je stratešku važnost novog višemilionskog projekta:

„Naša inspiracija u GEALAN-u je nadahnuti ljude. Zajedno s našim partnerima i zaposlenima želimo definisati okvir za svet prozora, inovativan, održiv i orijentisan na kupca. U svetu koji se brzo menja, ovo je pravi izazov. Da bi preživela u teškim vremenima, mogla nastaviti ulagati i privući kvalifikovane zaposlene, kompanija mora biti otporna. Mora biti u stanju razlikovati se na tržištu i tako povećati vlastitu konkurentnost. Samo će takve kompanije prevladati krize i tako generisati rast. Takav rast i povezana daljnja ulaganja tada su takođe jamstvo regiji za otvaranje novih radnih mesta za kvalifikovane zaposlene. Naše novo potpuno automatizirano skladište visokih polica, jedno od najvećih ulaganja u novijoj istoriji GEALAN-ove kompanije, podržaće nas u svemu tome. Pomoći će nam da održimo jednostavnost, učinkovitost, brzinu i dobar pregled u sve složenijem svetu i tako nas pripremimo za budućnost u svim tim područjima.“

Prikladna roba sada dolazi ljudima

Tino Albert, generalni direktor za tehnologiju i finansije u GEALAN-u, opisuje glavne prednosti novog skladišta visokih polica u praksi na sljedeći način:

„S našim novim opcijama preokrećemo postupak preuzimanja: Prava roba sada dolazi kolegi – obično ljudi putuju na velike udaljenosti od 10-14 kilometara po smeni u skladištu kako bi sastavili narudžbe kupaca. To štedi vreme i čini rad učinkovitijim. Osim toga, fizičko opterećenje zaposlenika značajno se smanjuje pojednostavljenim rukovanjem i ergonomskim dizajnom stanica za preuzimanje.“

U raznim pozdravima povodom inauguracije višemilionskog skladišnog projekta visokih polica, mnogi su učesnici tada izrazili svoju zahvalnost. Okružni administrator Christian Herrgott (okrug Saale-Orla) zahvalio je GEALAN-u na jasnoj predanosti regiji i poželeo kompaniji sve najbolje za novu logističku eru koja je sada neminovna. Tannin gradonačelnik Marco Seidel ne samo da je zadovoljan što je novi projekt vredan milion eura realiziran u njegovom urbanom području, već je pohvalio i činjenicu da je i nova zgrada postala „vizualno vrlo lepa i prava privlačnost“. Konačno, arhitekta Hans-Jürgen Wittig iz istoimene kancelarije Hofa zahvalno se i ponosno osvrnuo na razdoblje planiranja i izgradnje:

„Kao arhitekta, srecni ste kada projekat možete vratiti klijentu. Da biste klasifikovali skladišni prostor ovog skladišta visokih polica: Za prizemno skladište blokova s dobrih 5,000 prostori za skladištenje kaseta, inače bi vam trebala površina od 9000 kvadratnih metara.“

S leva: okružni administrator Christian Herrgott (okrug Saale-Orla), gradonačelnik Marco Seidel (Tanna), Tino Albert (generalni direktor za tehnologiju i financije GEALAN), Ivica Maurović (direktor Uprave GEALAN-a), Jans-Jürgen Wittig (arhitekta)
S leva: okružni administrator Christian Herrgott (okrug Saale-Orla), gradonačelnik Marco Seidel (Tanna), Tino Albert (generalni direktor za tehnologiju i financije GEALAN), Ivica Maurović (direktor Uprave GEALAN-a), Jans-Jürgen Wittig (arhitekta) / foto: Gealan

Već je u funkciji

Čak i pre službenog početnog signala, skladište visokih polica već je pušteno u rad. Oko četvrtine skladišnih prostora u novoj zgradi sada je opremljeno kontejnerima. Čuvanje će se nastaviti u sledećih nekoliko nedelja dok se ne popuni svih 5.000 mesta za čuvanje. U međuvremenu, narudžbine kupaca već se obrađuju putem novog skladišta visokih polica – broj artikala izdvojenih dnevno konstantno raste s brojem uskladištene robe. Trenutno se o sistemu još uvek brine logistički projektni tim dok se ne naprave sve postavke i optimizacije softvera i dok skladište uglavnom ne bude puno. Nakon toga dospeva na naplatu primopredaja svakodnevnog poslovanja.

Tanna će u budućnosti postati SREDIŠTE GEALAN logistike sa svojim novim mogućnostima: Sa svog položaja u Tiringiji, GEALAN opskrbljuje sve zapadnoeuropske zemlje svim sistemima profila u svim bojama i ukupno oko 35.000 različitih varijanti proizvoda.

GEALAN je uložio oko 16 miliona eura u izgradnju novog potpuno automatiziranog skladišta visokih polica. Visoko skladište implementirano je u skladu sa standardom KfW 45, odnosno od samog je početka izgrađeno da bude izuzetno energetski efikasno.

Gealan skladište visokih polica u Tanni
Gealan skladište visokih polica u Tanni / foto: Gealan

Prednosti skladišta visokih polica

Skladište visokih polica opisuje skladište s policama visine od 12 metara. Obično nudi nekoliko hiljada prostora za čuvanje paleta, gde se mogu skladištiti i ravna roba i duga roba. Novo skladište visokih polica na lokaciji Tanna u GEALAN-u takozvano je automatsko skladište duge robe.

Automatska skladišta visoke ili duge robe optimalno koriste raspoloživi prostor jer se mnogo volumena može čuvati u minimalnom otisku zbog visine. Osim toga, nema potrebe za putovanjem na velike udaljenosti radi isporuke ili prevoza robe. Zahvaljujući potpunoj automatizaciji, sistem brzo i učinkovito služi čak i velikom, teškom i glomaznom robom.

Gealan

GEALAN RS d.o.o.
Majora Zorana Radosavljevića 374, 11273 Beograd-Batajnica
T. +381 11 748 0404
grujo.ristic@gealan.rs
marko.andrejevic@gealan.rs
www.gealan.rs