Koji sve elementi čine kvalitetan prozor?

S vremenom se usavršavaju karakteristike drvene i aluminijumske stolarije, ali se svojim svojstvima u pogledu energetske efikasnosti naročito ističe PVC stolarija. Međutim, da bi se to ostvarilo, nužno je sadejstvo njenih sastavnih elemenata.

Profile PVC stolarije specifikuje postojanje komora unutar rama koje imaju termoizolaciona svojstva budući da su ispunjene vazduhom. Obično ih je tri ili pet, a ako je samo jedna, ispunjena je termoizolacionim materijalom, na primer stiroporom ili stirodurom, jer se tako postiže željeni efekat. Ovi su profili izuzetno otporni i trajni, a po postavci ne iziskuju nikakva dodatna ulaganja, farbanje niti lakiranje, lako se održavaju.

Pored rama, vrlo je bitno i staklo jer ono može zauzimati i do 90% prozora, te naposletku od njegovih karakteristika najviše zavisi i kvalitet samog prozora. Neki od bitnih parametara koji se razmatraju kada je reč o staklu jesu koeficijent termičke provodljivosti, koeficijent propustljivosti UV-zraka, kao i zvučna izolacija. U okviru PVC stolarije nalazi se IZO ili niskoemisiono staklo, pri čemu prozor uobičajeno ima dva stakla. Između njih nalazi se prostor ispunjen gasom ili vazduhom, koji deluje kao izolator. Kako bi se dodatno pojačala izolaciona svojstva PVC prozora, sve češće se primenjuje troslojno staklo. Ono je u energetskom smislu znatno efektnije, premda ceo prozor u izvesnoj meri biva i teži.

Okrugli prozor u kupatilu
Okrugli prozor u kupatilu / foto: Monstera from pexels.com

Cela konstrukcija i ugradnja treba da budu usklađene ukoliko imaju troslojno staklo, te tako sami profili potrebuju izvesna ojačanja. Ovi su prozori odlikovani još boljom toplotnom, ali i zvučnom izolacijom. Naročitu primenu mogu imati kod prozora koji se nalaze preko celog zida ili na fasadama od stakla, kada je mnogo veća izloženost toploti, svetlosti i buci.

Posebno su važni i okovi koji osiguravaju dihtovanje i pokretljivost. Oni se dele na tipske, specijalizovane za određen tip profila (PVC, drveni, aluminijumski), na primer šarke, cilindri, šine, potom univerzalni, kojima je glavni sigurnosni aspekat, a tu spadaju mehanizmi za rukovanje, katanci ili brave, a tu su i pomoćni, koji omogućuju spajanje elemenata samog prozora i kompletnog proizvoda sa zidom, na primer spojnice, ankeri i dr. U zavisnosti od oblika i osobina prozora, zavisiće i izbor okova, a postoje i okretni, nagibni, okretno-nagibni, klizno-nagibni, podizno-klizni…

Okovi čine da prozor bude funkcionalan i ispuni estetske zahteve, pri čemu moraju odgovoriti kvalitetom koji najviše zavisi od samog materijala, a takođe moraju biti ispitani (izdržljivost u pogledu otvaranja i zatvaranja, opterećenje masom, udaranje o prepreku i dr.). Konačan izbor zavisiće od same stolarije, kako vrste, tako i dimenzija i specifičnih karakteristika. Uglavnom je pri odabiru preporučljivo opredeliti se za proverene proizvođače, brendove koji su garant kvaliteta.