G2A Arena – harmonična reprezentacija sferičnih oblika napravljenih od staklenih elemenata

G2A Arena se nalazi u Jasionki je najveći kongresni centar ovog dela Poljske. Kompletnu staklenu fasadu koja uključuje i svetlarnik i staklenu kupolu proizveo je PRESS GLASS. Preko 8.000m2 stakla tipa 70/37. RECONAL je bi glavni izvođač koji je sklopio spoljašnje fasade.

G2A Arena je multifunkcionalan i moderan objekat koji se nalazi na lako pristupnom mestu. Njegov futuristički dizajn projektovao je APP DOM dizajn studio. Kompleks se sastoji od dve povezane strukture sa ukupnom površinom od 28.000 m2. Funkcije objekata su podeljene na osnovu dve vizuelno drugačije strukture: obrnuti konus (kongresni centar) i kupola (namenjena sajamskim izložbama). To je velika prednost ovog centra – zgrade su nezavisne, ali se mogu koristiti i kao skladna celina.

KONGRESNA ZGRADA

Arhitektonski oblik kongresnog objekta podseća na stakleni stadion izgrađen prema kružnom konceptu. Oblik je sličan obrnutom i presečenom konusu. Za ovu namenu PRESS GLASS je dostavio 2.200 m2 fasadnog stakla (kaljeno i laminirano staklo) tipa 70/37 i dodatnih 1.400m2 staklenih jedinica netransparentnog emajliranog stakla. Svetlarnik je u obliku staklene kupole i on obezbeđuje dodatno izvor prirodne svetlosti. Preko 800 m2 PRESS GLASS stakla je korišćeno samo za izradu kupole.

Kongresna zgrada se sastoji iz tri sprata iznad zemlje i podrum sa podzemnom garažom. Najveći auditorijum u ovoj regiji POljske se nalazi u kongresnoj zgradi G2A Arene. Prostor može da ugosti skoro 900 osoba.

IZLOŽBENI CENTAR

Druga zgrada u okviru G2A Arena kompleksa je jednospratnica, otvorenog tipa. Sa preko 4.800 m2 izložbenog prostora upotpunjena je sa dodatnim međuspratovima. Oblik zgrade je futurističkog dizajna moderne arhitekture. Konstrukcija kupole se oslanja na čeličnim lukovima koji svojom strukturom povezuju oba dela kupole. Tako da je uspostavljena stabilnost i dodatna potpora fasadnim elementima. Skoro 3.000m2 kaljenog i laminiranog stakl aje korišćeno za zastaklivanje donjeg dela kupole. Staklo kompanije PRESS GLASS je, takođe, korišćeno za zastaklivanje vertikalne konekcije kupole.

Foto: PRESS GLASS, G2A Arena

DOSTAVA I INSTALACIJA STAKLENIH JEDINICA G2A ARENE

Jacek Sikora, direktor prodaje, zadužen za delove projekta dobavljača PRESS GLASS kompanije, naglašava da izbor stakla tipa 70/37 nije bio nimalo slučajan.

„Velika količina spoljnog zastaklivanja fasade predstavljalo je izazov u smislu termoizolacije objekta i njenih korisnika, posebno u slučajevima kada je objekat izložen jakom suncu i toplom vremenu. Upotrebili smo termoizolacijsko staklo kako bi osigurali prijatnu atmosferu unutar objekta uz odgovarajuću količinu osvetljenja.“

Roman Lemanowicz, RECONAL Works Manager, naglašava da je ovo najizazovniji projekat u kom je učestvovao do sada. Zastaklivanje dve različite strukture uz nestandardne oblike zahteva izuzetnu preciznost i različit pristup konstrukciji ova dva objekta. RECONAL je morao da menja strategiju u toku izgradnje zbog uklapanja specifičnih elemenata fasade, a sve je ipak uspešno završeno u planiranom roku.

G2A Arena u Poljskoj - staklena fasada PRESS GLASS
Foto: PRESS GLASS, G2A Arena

„Aluminijumska konstrukcija i staklo namenjeno za izgradnju fasade pripremljena je u skladu sa specifikacijama projekta, gde su noseći čelični elementi kupole dostavljeni na lokaciju nosačima, fiksirajući aluminijumsku konstrukciju. Veoma bitno je bilo da se nosači postave na tačno određenu poziciju kako bi osigurali dalju postavku aluminijumske konstrukcije, postavku stakala i na taj način osigurali projektovanu funkcionalnost fasade. U toku izgradnje, ispostavilo se da je bilo potrebno nosače postaviti na drugačije lokacije od onih koje su naznačene po projektu. Na svu sreću, uspeli smo da eleminišemo greške. Promarni cilj je bila tačnost postavke fasadnih elemenata, uspešno smo postavili sve delove prema predviđenom konceptu.“ objašnjava Roman.

Interesantno je da da su sva stakla dostavljena od strane PRESS GLASS-a imala trapezoidan oblik. Dizajneri su odabrali elemente koji će predsatviti sferične i cilindrične oblike strukture kompleksa. Trapezoidno staklo za bilo različitih oblika, a oblik je zavisio od pozicije stakla na fasadi za svaki nivo kupole. „Konstrukcija fasade je zahtevala izuzetnu tačnost što u fazi proizvodnje, tako i u fazi izgradnje“ dodaje Jacek Sikora.

Osim zahteva koji se tiču individualnih oblika i veličine stakala, ona su se i proizvodila na drugačije načine. Ukoliko bi se stakla proizvodila na različitim lokacijama, mogli bi da dođe do diskontinuiteta u dostavi. „Noseći se sa činjenicom da je cela porudžbina stakla za ovaj projekat proizvedena u jednoj fabrici, izbegli smo ovaj rizik“, objašnjava Rafał Wrona, direktor proizvodnje specifičnih zahteva kompanije PRESS GLASS

Oblici stakla su izrađeni striktno po porudžbini i specifikacijama. „Naš cilj ej bio da sinhronizujemo dostavu stakla na lokaciju po zahtevu klijenta, prema rasporedu izgradnje različitih delova objekata“ naglašava Zdzisław Warzycha, transport menadžer kompanije PRESS GLASS.

G2A Arena u Poljskoj - staklena fasada PRESS GLASS
Foto: PRESS GLASS, G2A Arena

Ukupno 8.200 m2 kaljenog i laminiranog stakla trapezoidnog oblika je korišćeno pri izgradnji ovog projekta kao i 21.000 metara aluminijumskih profila kako bi ostvarili arhitektonsku viziju dizajnera. Ovaj objekat je zvanično otvoren 23. juna 2016. godine.

PRESS GLASS

PRESS GLASS d.o.o. Hrvatska
Ulica dr. Marijana Mlinarića 5, Poduzetnička Zona Jalžabet, 42203 Jalžabet
T. +385 42 62 90 01
E. varazdin@pressglass.com
W. www.pressglass.com

PRESS GLASS SA Poljska
Nowa Wies, ul. Kopalniana 9 42-262 Poczesna
T. +48 34 327 50 69
E. nowawies@pressglass.com