Energetska efikasnost i napredne tehnologije

BEOGRAD 22.02.2013. U globalnoj ekonomiji, tehnologije i energetska efikasnosti su ključni elementi za stvaranje i održavanje konkurentnosti. Srbija troši 2,5 puta više energije po jedinici društvenog proizvoda od svetskog proseka i 4 puta više od proseka u zemljama EU. Primena naprednih tehnologija omogućava uštede i do 40% energije koja čini 30% operativnih troškova većine preduzeća, i na taj način neposredno utiču na bolju poziciju kompanija, lokalnih zajednica i cele države.
Prema najnovijem Izveštaju Svetskog ekonomskog foruma, Srbija je, kad je reč o konkurentnosti, i u 2012. godini zadržala 95. mesto na listi od 144 zemlje. Od zemalja u okruženju jedino Grčka, koja se našla na 96. mestu, beleži neznatno lošiji rezultat u odnosu na Srbiju.

Potreba za znanjem u energetici se uvećava sa intenziviranjem razvoja energetskih tehnologija i sve većim korišćenjem obnovljivih izvora energije i potrebom da se poveća energetska efikasnost i konkurentnost proizvoda i privrede. S obzirom na to da Srbija ima, u svetskim razmerama, veoma skromne naučne i tehnološke potencijale, u procesu njene tehnološke modernizacije poseban značaj treba da ima transfer tehnologije i znanja iz inostranstva.

Stoga, CEDEF je po treći put organizovao Konferenciju namenjenu privrednicima, centralnoj i lokalnoj upravi, sa ciljem da se svim učesnicima predstave savremena tehnološka i IT rešenja u oblasti zgradarstva, javne rasvete, grejanja, transporta i obnovljivih izvora energije. Predstavljena su napredna rešenja koja su primenljiva u Srbiji i regionu, a obezbeđuju veću energetsku i troškovnu efikasnost i podižu konkurentnost preduzeća i privrede u savremenim tržišnim uslovima.

Na skupu su govorili:
Jovanka Arsić ‐ Karišić, predsednik UO CEDEF
Dr Radomir Žikić, pomoćnik ministra, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije,
Ljubivoje Ršumović, predsednik, Kulturno prosvetna zajednica Srbije
Jovan Šarenac, direktor adhezivnih tehnologija, Ceresit
Miloš Stojković, Data Centre tehnički konsultant, Schneider Electric Data Centar Partner ‐ Enel PS,
Aleksandar Đikanović, projektni menadžer, Xella Srbija – YTONG
Zoran Dukić, Technical Specifier Support, Kingspan
Nenad Lučić, menadžer za razvoj proizvoda, Sberbank
Bojana Vukosavljević, menadžer programa, EBRD Business Advisory Services (BAS) Srbija,
Slobodan Petrović, sekretar Udruženja za energetiku i energetsko rudarstvo, Privredna komora Srbije
Prof. dr Nikola Rajaković, redovni profesor, Elektrotehnički fakultet, Univerzitet u Beogradu
Ana Radojević, šef odeljenja za lokalni ekonomski razvoj, Kragujevac
Boško Tašin, energetski menadžer, Novi Bečej
Vesna Šabanović, član MEMSa, Beograd
Marinković Milorad, član opštinskog veća za infrastrukturu, Šabac

Dr Radomir Žikić, pomoćnik ministra, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, rekao je:“ Ministarstvo je u poslednjih nekoliko godina uradilo nešto manje od 1 000 istraživačkih projekata u vezi sa energetskom efikasnošću i uštedom energije. Istraživanja se odnose na razvoj novih materijarala i uključivanja savremenih softverskih rešenja na ceo sistem. Spremni smo da podržimo ovakve inicijative i pojačamo interakciju između privrede i Ministarstva u svrhe povećanja energetske efikasnosti, smanjenja troškova i veće konkurentnosti privrednih subjekata u Srbiji.“

“Jedan od osnovnih trendova u elektro energetici je optimizacija rada različitih sistema i rešenja, kao i povezivanje tehnologija radi sigurnijeg i efikasnijeg rada. Ovakav trend izazvan je sve većim potrebama za različitim vidovima energija i sve ograničenijim resursima kao i potrebama za uštedom energije. Takav trend će se i nastaviti i dolaziće do integracije sve kompleksnijih sistema i preplitanja različitih struka, energetske, telekomunikacione, mašinske da bi bila moguća kompletna integracija koju omogućavaju moćni softverski alati podržani najnovijim generacijama računara i računarskih mreža velikih protoka. Konkurentnost privrede zavisi i sve više će zavisiti od korišćenja napredne tehnologije i rešenja i uštede na svim poljima, a naročito uštede energije koja čini oko 30% operativnih troškova jednog preduzeća”, izjavio je direktor kompanije Schneider Electric Dragoljub Damljanović.

Konkurentnost privrede - energetska efikasnostNenad Lučić, menadžer za razvoj proizvoda Sberbank predstavio je linije kreditiranja za projekte pospešivanja energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, kao i kupovinu i korišćenje savremenih tehnologija u te svrhe. “Prateći globalne trendove i imajući na umu značaj očuvanja životne sredine i ublažavanje efekata klimatskih promena, Sberbank Srbija je razvila EKO kredite za unapređenje energetske efikasnosti i uštedu energije koji se plasiraju iz izvora Nemačke razvojne banke (KfW). Do sada je plasirano 9 miliona EUR, a preko 300 do sada realizovanih projekata ostvarilo je više nego pozitivan uticaj na životnu sredinu kroz smanjenje ukupne potrošnje energije za 43% i smanjenje ukupne emisija CO2 za 38%. Na ovaj način, Sberbank Srbija potvrđuje svoje poslovanje kao društveno odgovorna institucija koja brine o zaštiti životne sredine i kreira uslove koji će obezbediti dugoročne i pozitivne efekte u cilju povećanja energetske efikasnosti“.

Aleksandar Đikanović, projektni menadžer, Xella Srbija – YTONG istakao je: „Tehnologija Xelle Srbija standardizovana je prema najvišem evropskom modelu. YTONG sistem podrazumeva gradnju objekta sa paletom elemenata koji su neophodni za izgradnju jedne kuće. Time se obezbeđuje homogena struktura koja rešava problem termo‐mostova i omogućava maksimalnu uštedu energije. YTONG Termoblok plus bez dodatne termoizolacije najvažniji je brend kompanije Xella Srbija. Inovativnim proizvodima, kvalitetnim uslugama po meri modernog čoveka, sa rešenjima gotovih sistema za gradnju – XELLA postavlja standarde na tržištu građevinskih materijala”.

Zoran Dukić, Technical Specifier Support, Kingspan izjavio je: „Kingspan je vodeća svetska kompanija u oblasti proizvodnje izolacionih krovnih i zidnih sistema za građevinarstvo visokog kvaliteta, prepoznatljiva po inovativnosti, dizajnu, kvalitetu i tehničkoj ekspertizi. Glavni proizvodi kompanije su IPN sendvič paneli i paneli sa mineralnim vlaknima, kao i kompletan prateći materijal. Kingspan je lansirao novu i revolucionarnu ispunu panela THERMALSafe kao dopunu FireSafe Isophenic (IPN) sistemu sendvič panela sa visokom protivpožarnom zaštitom. THERMALSafe tehnologija se zasniva na primeni nanočestica u ispuni Firesafe IPN‐u. Na ovaj način je smanjena Lambda vrednost na neverovatnih 0,0202W/m2K što je najniže na tržištu. Kingspan paneli su proizvedeni od materijala najboljeg kvaliteta i predstavljaju najbolje i najjednostavnije rešenje za termoizolaciju objekata i postizanje energetske efikasnosti”.

Bojana Vukosavljević, menadžer programa, EBRD Business Advisory Services (BAS) Srbija, naglasila je: „Istraživanja pokazuju da je u pojednim industrijskim sektorima potrošnja energije 4‐5 puta veća nego prosečna potrošnja u zemljama EU, a preko 50% kompanija nije imalo nikakva ulaganja u ovu oblast u poslednje dve godine. Rezultati okruglog stola koji je BAS održao pokazuju da vlasnici malih i srednjih preduzeća sve više pokazuju svest o potrebi ulaganja u projekte energetske efikasnosti, kao i saznanje da to ne mogu uraditi iz sopstvenih resursa, te da im je potrebna i stručna, konsultanska i finansijska pomoć“.

Energetska efikasnost i napredne tehnologije Energetska efikasnost i napredne tehnologijePrema rečima prof. dr Nikole Rajakovića, redovni profesor, Elektrotehničkog fakulteta, Univerzitet u Beogradu, postoje veliki potencijali Srbije za unapređenje energetske efikasnosti. “Srbija ima velikih gubitaka, preko 15%, u distributivnoj i prenosivoj mreži. Međutim, kako cena električne energije raste, tržišni učesnici se suočavaju sa novim izazovima koji im pomeraju sve više fokus sa operativnih troškova na troškove kapitala, stimulišući ih da dugoročno investiraju u povećanje svoje energetske efikasnosti”.

Jovanka Arsić ‐ Karišić, predsednik UO CEDEF rekla je: „U cilju povećanja konkurentnosti srpskih proizvoda i srpske privrede u regionu, a i šire, neophodno je povećati energetsku efikasnost. Jedan od načina za povećanje energetske efikasnosti i konkurentnosti jeste ulaganje i primena savremenih tehnoloških i IT rešenja. Napredne tehnologije u energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima čine proizvodnju racionalnijom i održivom, a konkurentnost većom. Uštede i do 40% kroz energetsku efikasnost neposredno utiču na cenu koštanja proizvoda, a samim tim I na bolju poziciju kompanija, lokalnih zajednica i cele države”.