Rast cena repromaterijala iz raznih oblasti industrije

Globalna pandemija je usporila rute isporuke sirovina i građevinskog materijala, a tražnja je sve veća. To je dovelo do problema koji je zahvatio celu Evropu. Upravo nestašica materijala diže cenu koja je od januara ove godine počela da raste.

Urednik časopisa PROZORI&VRATA Predrag Rađen je komentarisao rast cena PVC stolarije  i građevinskih materijala od početka 2021. godine.

Duboko verujem da je pozadina priče sa virusom COVID 19, između ostalog, i rast cena repromaterijala iz raznih oblasti, od elektro, preko automobilske do građevinske industrije. Cene su drastično korigovane i da apsurd bude veći čini nam se da niko više ne pita za cenu građevinskog materijala već samo za dostupnost i vreme isporuke. Ipak, nije tako.

Upoznat sam sa nekim investicijama koje su stopirane upravo zbog ratsa cena građevinskog materijala. Ne verujem da će se cene vratiti na staro ili na period pre početka Korone, ali smatram da cena većine građevinskih proizvoda nije realna.

Prosto, u ovom momentu tržište guta sve jer cena kvadratnog metra stana obara sve rekorde, ali je pitanje, šta će biti sledeće godine ili šta će se desiti kada cena kvadrata bude išla dole, jer u nekom momentu će se i to desiti.

Što se tiče PVC ili alu profila oni nisu poskupeli kao čelik, transport i neki drugi materijali. Nameće se pitanje da li će naši građani moći da zamene stolariju, ako nisu uspeli to rešiti subvencijama države, kada znamo da je cena gotovog proizvoda (prozora) porasla od nove godine za 20-30%. Ono što mene brine je to što rast cena materijala ili kvadrata nije u srazmeri rasta kupovne moći naših građana. U svakom slučaju, vreme će pokazati koliko su prognoze ispravne, a do tada će razliku u cene plaćati kranji kupci.

www.prozorivrata.com

Časopis “PROZORI&VRATA”
Filipa Višnjića 17a, 21000 Novi Sad
Tel.: +381 21 6333 824
Mob: +381 64 6462 980
redakcija@prozorivrata.com
www.prozorivrata.com