Energetska efikasnost prozora i vrata: Ključni faktori za smanjenje potrošnje energije

Energetska efikasnost je postala važan faktor pri odabiru prozora i vrata za domove i poslovne objekte. Osim što doprinosi smanjenju potrošnje energije, energetski efikasni prozori i vrata također obezbeđuju udobnost, smanjuju buku i povećavaju vrednost nekretnine. U ovom članku istražujemo ključne faktore koji utiču na energetsku efikasnost prozora i vrata, kao i savete za odabir pravih proizvoda za vaše potrebe.

Termoizolacija prozora i vrata

Termoizolacija je ključni faktor u energetskoj efikasnosti prozora i vrata. Kvalitetna izolacija sprečava gubitak toplote zimi i ulazak toplote leti. Prozori i vrata sa visokom termalnom izolacijom koriste materijale koji smanjuju prenos toplote, poput PVC-a, drva ili aluminijuma sa prekidom toplinske provodljivosti. Također, važno je obratiti pažnju na kvalitet zaptivanja između okvira prozora/vrata i zida kako bi se sprečio prodor vazduha.

Izolacija krova, kamena vuna
Izolacija krova

Dvostruka ili trostruka stakla

Prozori i vrata sa dvostrukim ili trostrukim staklima pružaju bolju termoizolaciju u poređenju sa jednostrukim panelima. Ovi paneli se sastoje od više staklenih slojeva sa hermetičkim prostorom između njih. Ova hermetička komora smanjuje prenos toplote i poboljšava energetsku efikasnost. Dvostruki ili trostruki stakleni paneli također smanjuju kondenzaciju i buku iz spoljnog okruženja.

PVC stolarija
Stakleni paneli u PVC prozorima – Foto: Oknoplast

Niskoemisiono staklo

Niskoemisiono (Low-E) staklo je premazano tankim slojem transparentnog materijala koji smanjuje prenos toplote i UV zračenja. Ovaj premaz reflektuje toplotu unazad, zadržavajući toplotu unutar prostora tokom zime, dok istovremeno sprečava prekomerni prodor toplote tokom leta. Korišćenje niskoemisionog stakla u prozorima i vratima značajno doprinosi energetskoj efikasnosti.

3M PRESTIGE folija za građevinsko staklo
3M PRESTIGE folija za građevinsko staklo

Zaptivanje

Dobro zaptivanje je od ključne važnosti za energetsku efikasnost prozora i vrata. Loše zaptivanje može rezultirati curenjem vazduha, propuštanjem toplote i prodorom vlage. Kvalitetna dihtung guma postavljena duž ivica prozora/vrata osigurava dobro zaptivanje i sprečava neželjeni protok vazduha. Održavanje redovnih pregleda i zamena oštećenih brtvi važan je korak u očuvanju energetske efikasnosti.

Saveti za odabir energetski efikasnih prozora i vrata

Proverite energetski efikasnost proizvoda prema oznakama ili sertifikatima, poput Energy Star. Razmislite o dvostrukim ili trostrukim panelima sa niskoemisionim staklom za bolju izolaciju. Izaberite prozore/vrata sa termalnim prekidom kako biste sprečili prenos toplote. Pripazite na kvalitet zaptivanja i osigurajte da su brtve integrisane u dizajn proizvoda. Razmotrite upotrebu senzora za otvaranje/zatvaranje prozora kako biste smanjili gubitak energije.

Post House, Bruklin u Tehnomarket LINEAL Therm 77 sistemu
Aluminijumski prozori iz serije Tehnomarket LINEAL Therm 77

Zaključak

Energetska efikasnost prozora i vrata ima značajan uticaj na potrošnju energije, udobnost i vrednost objekata. Pravilan izbor materijala, termalna izolacija, korišćenje dvostrukih ili trostrukih panela sa niskoemisionim staklom i dobro zaptivanje ključni su faktori za postizanje energetski efikasnog doma. Primenom saveta za odabir pravih proizvoda, možete smanjiti potrošnju energije i uživati u udobnom i održivom okruženju.