eHandle ConnectSense – drži prozor na oku

eRučica za prozor ConnectSense od HOPPE-a nudi opsežne funkcije za nadziranje prozora u pametnim domovima. Prilikom pokušaja provale se pouzdano detektuju i mere odvraćanja mogu odmah da se pokrenu. Konstantno upoređivanje položaja ručice i položaja prozorskog krila omogućuje pouzdan (daljinski) nadzor stanja prozora u pametnim domovima.

Nadzor prozora

ConnectSense eRučica pouzdano detektuje pokušaje provale kroz prozor u pametnoj kući i to prijavljuje smart home centrali. Detektuju se i prijavljuju položaj kako ručice (zatvoren, nagnut, otvoren), tako i prozora (zatvoren, otvoren). Integracijom u sistem pametne kuće, eRučica ConnectSense nudi opsežne funkcije za praćenje stanja prozora u objektu, i ako je sistem odgovarajuće konfigurisan, čak i dok ste u pokretu koristeći poruke pametnog telefona.

eRučica ConnectSense – drži prozor na oku / foto: HOPPE
eRučica ConnectSense – drži prozor na oku / foto: HOPPE

Detektuje pokušaje provale na prozoru

Posebno razvijen algoritam može razlikovati stvarni pokušaj provale (npr. otvaranje prozora polugom) i slučajni udar (npr. izazvan dečjom igrom loptama).

Čim ručica otkrije pokušaj provale, mogu da se pokrenu mere odvraćanja putem kontrolnog centra pametne kuće. Te radnje korisnik može individualno da konfiguriše u sistemu pametne kuće i mogu uključivati, na primer, spuštanje roletni, uključivanje svetla, alarm sirene ili slanje obaveštenja o provali stanarima putem pametnog telefona.

Više pogodnosti za pametne kuće

Pored funkcije otkrivanja provale, korisnici mogu definisati scenarije koji obezbeđuju višu energetsku efikasnost i udobnost.

Konstantno upoređivanje položaja ručice i prozora omogućava da sistem precizno odredi da li je prozor zaista otvoren ili je samo ručica u položaju za otvaranje, a prozorsko krilo nije pomerano.

eRučica ConnectSense – drži prozor na oku
eRučica ConnectSense – drži prozor na oku / foto: HOPPE

Na primer, sistem grejanja ili rashlađivanja može biti tako postavljen da se isključuje kada korisnici ventiliraju prostorije. Ili se roletne mogu automatski zatvoriti samo onda kada su balkonska vrata zatvorena. Mogući su i dalji scenariji – u zavisnosti od podešavanja sistema pametne kuće i preferencija stanara.

Veoma pouzdan prenos zahvaljujući standardnom radio protokolu Z-Wave Plus

ConnectSense eRučica koristi standardni radio protokol Z-Wave Plus. Stoga je opremljena aktuelnim „S2” sigurnosnim standardom i uspostavlja šifrovanu komunikaciju u kombinaciji sa Z-Wave Plus kontrolnim centrom pametne kuće. Ručica je „downward” kompatibilna i zahvaljujući tome se može integrisati u postojeće Z-Wave mreže. ConnectSense eRučica može da se koristi u bilo kojoj Z-Wave mreži u kombinaciji sa drugim sertifikovanim Z-Wave uređajima od drugih proizvođača. Mnogi Z-Wave uređaji mogu delovati kao repetitori, čime povećavaju pouzdanost i domet mreže.

eRučica ConnectSense – drži prozor na oku
eRučica ConnectSense – drži prozor na oku / foto: HOPPE

Kako bi se osiguralo da se signal prenosi u svakom trenutku, ConnectSense eRučica šalje signal kada se ručicom rukuje, kada se detektuje pokušaj provale i takođe u redovnim intervalima (npr. svakih sat vremena). Radio signal se emituje sve dok kontrolni centar pametne kuće ne potvrdi prijem. Napajanje se lako održava, snabdeva se baterijom koja traje otprilike dve godine.

Bezvremenski dizajn

Baterija i štampana ploča su skrivene unutar ručice od visokokvalitetnog nerđajućeg čelika. Poklopac od PVC-a na kraju ručice obezbeđuje nesmetan prenos bežičnog signala. ConnectSense eRučica je dostupna u popularnoj ugaonoj formi serije Amsterdam. Pored klasičnih boja: satinirani INOX (F69) i saobraćajna bela (F9016), dostupna je i u savremenoj crnoj mat boji (F9714M).

eRučica ConnectSense – drži prozor na oku
eRučica ConnectSense – drži prozor na oku / foto: HOPPE

Dostupna i sa oprobanom protivprovalnom zaštitom

Modeli sa rozetom snabdevenom cilindrom i ključem u kombinaciji sa odgovarajućim prozorskim elementima ispunjavaju uslove evropskog standarda DIN EN 1627-1630 (klase otpornosti RC 1-6) i time pored detektovanja provale nude oprobanu protivprovalnu zaštitu.

Grupa HOPPE je evropski lider za razvoj, proizvodnju i distribuciju sistema okova za vrata i prozore. Porodično preduzeće osnovano 1952. godine sa sedištem u Švajcarskoj ima oko 2.500 zaposlenih širom sveta. Grupu vode Volf Hope i Kristof Hope iz druge generacije, a Kristijan Hope je prvi predstavnik treće generacije aktivan u upravljanu.

www.hoppe.com

HOPPE s.r.o.
Pražská 5377 – CZ-430 01 Chomutov
M. +381 65 3349 281
E. predrag.veljovic@hoppe.com
W. www.hoppe.com

Prethodni tekstBird Friendly Glass u ponudi Press Glassa
Sledeći tekstReč urednika: 12 godina časopisa „Prozori+Vrata”