Dalji planovi Nemačke za skladištenje obnovljive energije

Nemačko ostrvo Borkum na Severnom moru danas je centar istraživanja vezanih za maksimalno korišćenje obnovljive energije i njenog skladištenja. Štaviše, plan je da ono postane potpuno samoodrživo do 2020 godine. Kako piše Jutarnji list, projekat NETfficient je započeo 2015. i ove godine je prvi put puštena struja u mežu.

Trenutno polovina proizvodnje električne energije dolazi iz obnovljivih izvora, od čega 70% iz vetra, a ostalo iz sunca. Olaf Look, jedan od ključnih ljudi zaduženih na ovom projektu naglašava da Borkum ne samo što treba da postane potpuno energetski nezavisno, nego je plan da se odmakne od potrebe za električnom energijom proizvedenom od fosilnih goriva.

Plan je da se ostrvo odmakne od potrebe za električnom energijom proizvedenom od fosilnih goriva.

Foto: netfficient-project.eu

Projekat NETfficient je težak 11,4 miliona evra od čega je deo finansiran iz budžeta programa EU Horizon. U njega je uključeno 13 partnera iz sedam evropskih zemalja među kojima su istraživačke ustanove, preduzetničke kompanije i gradske vlasti.

Na ostrvu se trenutno nalaze dve vetroelektrane snage 1,8 MW, a postavljeno je i 7.750 solarnih panela sa snagom od 1,4 MW. Električna energija proizvedena iz vetroelektrana i solarnog parka ulazi u pametnu mrežu za distribuciju koja je opremljena inovativnim tehnologijama skladištenja na kojima se vredno radi.

Kreiranje novih tehnologija za skladištenje električne energije je takođe jedan od primarnih ciljeva na ostrvu. Među njima su prenamenjenje baterije iz električnih vozila, superkondenzatori, litijum-jonske baterije itd. Tako je 40 stambenih jedinica i pet javnih zgrada na ostvru (uključujući i gradski akvarijum) danas opremljeno jedinicama za proizvodnju sunčeve energije i tehnologijom skladištenja.

Ova oprema je u obliku baterije veličine frižidera, a gotovo se ne čuje dok radi. Solarna energija koju ove baterije proizvedu tokom dana koristi se tokom noći. Zanimljivo je da su na ovaj način u ceo proces uključeni i građani, i o ne samo kao potrošači, već i proizvođači energije – i to na njihovu korist, jer će im računi za struju biti značajno manji.

Foto: netfficient-project.eu/ Izvor: gradnja.rs