Kako se postiže energetska efikasnost prozora

Energetski efikasne zgrade su definisane kao zgrade koje su projektovane i izvedene tako da u značajnoj meri mogu da umanje potrošnju energije potrebne za grejanje i hlađenje, nezavisno od sistema, energije i opreme koja se bira za hlađenje ili grejanje zgrade. Energetski efikasnim mogu se smatrati kako novoizgrađene tako i renovirane postojeće zgrade. U modernom svetu postaje sve očiglednije da resursi koji su nam na raspolaganju nisu neograničeni, da je prirodna okolina u velikoj meri ugrožena ljudskim delovanjem i da je energija koja nam je na raspolaganju ili ograničenih kapaciteta ili potencijalno veoma štetna za prirodnu okolinu i samim tim i ljude.

PVC stolarija, Foto: REHAU
PVC stolarija, Foto: REHAU

Energetska efikasnost se postiže na tri načina

* Kao prvo, arhitektura može u značajnoj meri da utiče na energetsku efikasnost objekta.

Oblik zgrade, orijentacija, zaštita od sunca i pasivni solarni sistemi spadaju u mere pasivne sunčane arhitekture koja čini objekat energetski efikasnijim. Postizanje energetske efikasnosti na ovaj način je ograničeno samo na novoizgrađene objekte jer ako se pasivna sunčana arhitektura nema u vidu od samog starta to jest same ideje o objektu onda ju je nemoguće naknadno ostvariti.

* Energetski efikasna ovojnica zgrade je još jedan faktor koji doprinosi njenoj energetskoj efikasnosti.

Termoizolacija, kvalitetni, energetski efikasni prozori i vrata, izbegavanje hladnih mostova, u velikoj meri poboljšavaju njene energetske performanse. Ovaj način je važan zbog mogućnosti poboljšanja energetske efikasnosti već postojećih objekata što je danas kada postoji svest i vodi se računa o neobnovljivim prirodnim resursima kao i prirodnoj sredini ali i klimatskim promenama veoma važno.

* Treći faktor je ventilacija objekta, posebno kod velikih objekata koji koriste sisteme za ventilaciju.

Kada se radi o energetskoj efikasnosti, prozori i vrata su jedan od najvažnijih elemenata zgrade bez obzira o kakvoj tipologiji i veličini objekta se radi. Prozori i vrata su zapravo rupe u ovojnici zgrade kroz koje se gubi čak i do 40 % energije to jest toplote tokom zimskog perioda i hladnoće tokom letnjih meseci. Zbog ovoga prozori i vrata igraju najvažniju ulogu u redukciji i sprečavanju energetskih gubitaka.

foto: DECEUNINCK / PVC stolarija - Elegant A 76X Concrete gray
foto: DECEUNINCK / PVC stolarija – Elegant A 76X Concrete gray

Autor teksta: Irma Talović d.i.a.