8 Salisbury SQ – strukturalna fasada sa staklenim jedinicama velikih dimenzija

8 Salisbury Square je moderna 10-ospratnica, poslovni objekat u samom srcu Londona. Kroz reorganizaciju prostora i upotrebe ovog poslovnog objekta, zgrada je dobila dodatni kancelarijski prostor i modernizovanu fasadu. PRESS GLASS je dostavio skoro 200m2 kompleksnih strukturalnih komponenti za centralni deo, prizemnog dvospratnog prostora i staklene jedinice koje sačinjavaju glavni ulaz.

Poslovni objekat, predstavljen kao „prostor za razmišljanje“, se nalazi iza užurbane FleetStreet ulice, u mirnijem delu sa prilazom iz dvorišta. TP Bennet Architects design su uključeni u renoviranje i temeljnu rekonstrukciju postmoderne zgrade. Arhitektonski i konstrukcijski dizajn doneo je novu ocenu objekta Grade A za prostor u podnožju i narednih osam spratova koji su upotpunjeni sa impresivnim spoljašnjim terasama na pet spratova.

Originalna struktura objekta je ojačana i proširena sa otp. 3.200m2 dodatnog kancelarijskog prostora. Rekonstrukcijom je dodato preko 14.000m2 Class A kancelarijskog prostora, uključujući i 6 krovnih terasa sa pogledom na grad.

Hajlajt objekta je dvospratni prostor recepcije sa glaziranim jedinicama stakla koje se pružaju skoro 6m u visinu. Recepcija je osvetljena prirodnom svetlošću kroz 3 zasebna staklena panela. Ulaz se nalazi na najvišem, centralnom staklenom panelu, koji ima preko 5,800mm. Prema specifikaciji koju je dobio, PRESS GLASS kompanija je proizvela i dostavila veoma zahtevno kaljeno i laminirano IZO staklo (IGU) sa silikonskim zavarivanjem.

Kako bi poboljšali toplotnu izolaciju i smanjili neprijatno zagrevanje prostora sva IZO stakla su proizvedena po najnovijoj tehnologiji sa trostrukim srebrnim zaštitnim premazom. Kako bi ispunili zahtev klijenta da stakleni paneli sakriju čeličnu konstrukciju, delovi stakla su obrađeni sa visoko kvalitetnom digitalnom štampom. IGU stakla su postavljena uz pomoć okova od nerđajućeg čelika kreirani specifično za ovu namenu kao deo konstrukcije.

„Kroz istoriju izvođača i njegove reputacije za izgradnju staklenih fasada, uz to da do sada nije bilo saradnje između ove dve kompanije, izvođač radova se obratio PRESS GLASS kompaniji u trenutku kada je projekat već bio u odmakloj fazi, kako bi pronašao partnera za dopremanje većine strukturalnih elemenata fasade. PRESS GLASS je asistirao i u dizajnu i nabavci“, komentariše Matthew Kershaw, menadžer prodaje PRESS GLASS UK.

PRESS GLASS objašnjava da su u levom i u desnom panelu ugrađene staklene jedinice i do 1900mmx4000mm a centralna jedinica sadrži impozantno staklo dimenzija 400x5800mm.

„Dimenzije stakla, specijalni zahtevi za zaštitu i finalno glaziranje stakla, digitalna štampa, kompleksan proces proizvodnje elemenata za fiksiranje, pakovanje i bezbedan transport na lokaciju u svakoj fazi izgradnje po projektnoj dokumentaciji – od koncepta do finalizacije“, dodaje Metthew.

Objekat je dobuo dozvolu za upotrebu 14. novembra 2017. godine.

PRESS GLASS d.o.o. Hrvatska
Ulica dr. Marijana Mlinarića 5, Poduzetnička Zona Jalžabet, 42203 Jalžabet
T. +385 42 62 90 01
E. varazdin@pressglass.com
W. www.pressglass.com

PRESS GLASS SA Poljska
Nowa Wies, ul. Kopalniana 9 42-262 Poczesna
T. +48 34 327 50 69
E. nowawies@pressglass.com