Doživite inovacije uživo: start-up preduzeća u Glasstec-u

Otkrijte inovativni potencijal industrije stakla u Start-up zoni na Glasstec 2024 – platformi za mlade, dinamične kompanije sa revolucionarnim idejama. Prijavite se sada i osigurajte svoje mesto!

Dobrodošli u Glasstec-ovu Start-Up zonu – inovativnu platformu za staklo

Kao vodeći svetski sajam za međunarodnu industriju stakla, Glasstec će se održati od 22. do 25. oktobra 2024. i služiće kao think tank i forum za mlade, inovativne kompanije. U Start-up zoni možete predstaviti svoje napredne usluge, proizvode i vizije vrhunskim donosiocima rešenja u industriji stakla, kao i stručnjacima i ličnostima iz biznisa, istraživanja i politike.

Vruće teme ove godine biće: dekarbonizacija, cirkularna ekonomija i digitalizacija.

Dekarbonizacija – nove ključne tehnologije i održivi resursi

Rigorozni pomak od fosilnih goriva je globalni izazov koji pogađa sve industrije. Ne samo napredovanje klimatskih promena i cilj neutralnosti CO2 do 2045. godine, već i zavisnost od uvoza fosilnih goriva otkrivaju da ne postoji alternativa prelasku na obnovljive izvore energije i nove tehnologije.

Proizvodni procesi u industriji stakla su već u velikoj meri optimizovani za proizvodnju stakla doslednog kvaliteta i niske emisije. Neutralnost CO2 može se postići samo prelaskom na nove ključne tehnologije za izbegavanje emisija povezanih sa procesom.

Fokus je prvenstveno na rešenjima kao što su potpuno električne peći, koje, međutim, ne mogu da rade samo na obnovljivu električnu energiju zbog visokih energetskih zahteva. Hibridne peći na vodonik mogle bi da ostvare oko 80% potrebne energije električnim putem, a ostatak sagorevanjem vodonika. Sledeći izazov je izgradnja infrastrukture za obnovljivu električnu energiju i vodonik.

Cirkularna ekonomija – energija, resursi i reciklaža u industriji stakla

Staklo kao materijal za pakovanje može se koristiti beskonačno. Ipak, industrija stakla još nije u potpunosti kružna. Još uvek postoji potencijal da se iskoristi duž lanca vrednosti stakla kako bi se smanjila upotreba energije i resursa i povećale stope recikliranja.

Prednosti su očigledne: više kružna ekonomija znači manju upotrebu sirovina, manje emisije gasova staklene bašte i samim tim više zaštite klime i resursa. Ne samo da se energetski intenzivni procesi u proizvodnji stakla mogu optimizovati, već se i potrošnja staklene ambalaže može smanjiti kroz nove modele za višekratnu upotrebu.

Odlučujući pristup rešavanju ovog problema mogao bi biti smanjenje kvarcnog peska u odnosu na povećanu upotrebu stakla i reciklata. Proces topljenja čini do 85 procenata energije potrebne za proizvodnju stakla.

Digitalne tehnologije – digitalizacija, veštačka inteligencija

Digitalizacija je tema koju gotovo niko u industriji stakla ne može da izbegne. Za mnoge kompanije koje žele da završe digitalnu transformaciju, međutim, prvo pitanje je: odakle započeti proces digitalizacije? I kakve će koristi proizaći iz toga?

Izazovi sa kojima se industrija suočava postoje u mnogim oblastima: bilo da se radi o nedostatku kvalifikovanih radnika, procesima koji se ne prepliću optimalno, velikoj potrebi za internom koordinacijom ili povećanom pritisku rokova i troškova.

Holistički pogled na automatizovane procese, mašine, zaposlene i proizvode nudi rešenja za efikasnije korišćenje postojećih resursa i postizanje lakšeg protoka materijala. Veštačka inteligencija je takođe važan pristup dizajnu za budućnost automatizacije u industriji stakla. U budućnosti biće moguća skalabilna rešenja koja se mogu fleksibilno prilagoditi prema potrebi u pogledu njihovog okruženja i cilja njihove primene.

Prijavite se sada za Start-up zonu!

Imate mladu, dinamičnu i inovativnu kompaniju sa posebnim fokusom na proizvodnju stakla, tehnologiju proizvodnje stakla, obradu stakla i završnu obradu stakla, proizvode od stakla i aplikacije stakla ili staklene alate i merenje stakla? I želite da budete deo Glasstec 2024 Start-Up Zone da predstavite svoje inovacije globalnoj industriji stakla? Onda se radujemo vašoj prijavi!

Velike prednosti za početnike:
• Jedinstvene mogućnosti umrežavanja: Upoznajte vrhunske tvorce rešenja u industriji stakla i uspostavite vredne veze koje mogu pokrenuti vašu kompaniju napred;
Vidljivost i prisustvo u medijima: Iskoristite međunarodnu pažnju koju generiše Glasstec kao vodeći svetski sajam i ojačajte prisustvo vaše kompanije u očima javnosti.

Prijavite se ovde

Uslovi učešća:

  • Starost kompanije: < 5 godina;
  • Zaposleni: < 20;
  • Godišnji promet: < 10 miliona evra.

Platforma i odskočna daska za start-up

Glasstec je međunarodno najveći forum za poslovanje, umrežavanje i transfer znanja kroz čitav lanac vrednosti stakla: proizvodnja i tehnologija stakla, prerada i završna obrada stakla, aplikacije za staklo ili alati za staklo. Vrhunski tvorci rešenja iz industrije stakla iz celog sveta sastaju se ovde svake dve godine, te ovaj forum može biti odskočna daska za mlade i inovativne start-up kompanije sa ogromnim potencijalom.

glasstec 2022 logo

www.glasstec-online.com/