Kako odabrati pravi stil prozora?

Odabir pravog stila i boje za vaše prozore jedna je od najvažnijih odluka koje ćete doneti kada je u pitanju planiranje i izgradnja novog doma ili projekat renoviranja. Kako da izaberete prozore i osigurate da dobijete izgled koji želite za svoj novi dom.

Kako odabrati pravi stil prozora?

Prozori su veliki faktor u ukupnom izgledu vašeg gotovog doma i moraju da odgovaraju stilu kuće. Evo nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir kada birate prozore.

 • Procenite stil i period vaše kuće. Nemojte instalirati jeftiniji klizni prozor u prostor koji treba da ima prozor sa karakteristikama koji je povezan sa izgledom kuće.
 • Da li ste pored okeana i želite da iskoristite morski povetarac? Ako je tako, razmislite o korišćenju prozora sa žaluzinama kako biste osigurali da možete prirodno provetravati i hladiti unutrašnjost vašeg doma.
 • Razmislite kako otvarate prozore. Da li želite prozorske prozore? Ovo je stil koji ima šarke, bilo na vrhu, dnu ili sa strane. Ako je tako, ovi se otvaraju napolje i ako želite ekrane, moraće da se instaliraju unutra.
 • Da li je vaša kuća dom Heritage-a ili kuća koja daje znak ranijem izgledu? U tom slučaju treba da razmislite o tradicionalnim prozorima sa krilima (ili dvostruko okačenim za savremenu verziju).
 • Ako gradite kuću u stilu Hamptonsa, razmislite o korišćenju ispravnih prozora da biste dobili autentičan izgled.
Fasadna crvena cigla izgleda lepo i u enterijeru,ali i u eksterijeru
Foto: Fasadna crvena cigla izgleda lepo i u enterijeru,ali i u eksterijeru

Gornji dom je tretiran veoma simpatično sa odgovarajućim prozorom koji je sačuvan za tradicionalni kalifornijski bungalov, ali sa prikladnijim prozorom savremenog stila za proširenje. Obratite pažnju da su prozori beli u originalnom delu kuće i crni za moderno proširenje.

 • Pažljivo pregledajte svoj tlocrt kako biste bili sigurni da su prozori postavljeni na pravo mesto. Ovo su oblasti na koje treba obratiti pažnju kada birate prozore:
 • Razmislite gde želite da postavite tuš kabinu jer to ne bi trebalo da bude pored prozora. To otežava i skuplja hidroizolaciju i popločavanje jer morate da popločate oko prozora. Ako vas komšije ne previde, morate da obezbedite da se možete okupati i diviti pogledu – čak i ako se radi samo o drveću. Takođe je vizuelno prijatno imati samostojeću kadu ispred prozora sa slikama, čak i ako treba da imate nejasno staklo ili kapak.
 • Da li želite prozor kao svoj ukras u kuhinji? Usput, ne bih, ali znam da ih klijenti vole. Ako je to slučaj, onda morate pažljivo razmisliti o visini i širini prozora kako biste bili sigurni da pravilno funkcioniše sa dizajnom vaše kuhinje. Video sam previše klijenata koji nisu u stanju da postignu tačno ono što žele sa rasporedom kuhinje jer prozor nije na pravom mestu.
 • Postavljanje kreveta. U idealnom slučaju, krevet bi trebalo da bude postavljen pod pravim uglom u odnosu na unutrašnja vrata, a ne direktno suprotno, jer to čini da soba radi i izgleda bolje. Možda biste voleli da svoj krevet postavite nasuprot predivnom pogledu. Uverite se da vaš tlocrt to dozvoljava i ako želite dodatni prozor kako biste maksimalno iskoristili unakrsni povetarac, onda razmislite o istaknutom prozoru iznad kreveta tako da imate mesta za glavu kreveta.
 • Razmotrite generalno lokaciju nameštaja kada pregledate svoj tlocrt i postavljanje prozora/vrata. Morate razmisliti kako ćete gledati TV ili se opuštati oko kamina itd. Prečesto klijenti ispunjavaju svoje kuće prozorima da bi im dali lagan i prozračan osećaj, što je sjajno, ali onda shvate da nemaju apsolutno nijedan zid za nameštaj!
 • Da li volite sedišta do prozora? Ako je tako, razmislite koje prozore odaberete da vam pomognu da ovo olakšate.
 • Ako imate stariji dom Federacije, možda ćete biti dovoljno srećni da imate divan prozor za erker, u kom slučaju se pobrinite da stil prozora bude u skladu sa ovim.
VELUX krovni prozori
VELUX krovni prozori

Uzmite u obzir završnu obradu kada birate prozore

Ako postavljate drvene prozore onda je ovo jednostavno. Samo treba da uzmete u obzir vrstu boje i uvek preporučujem kvalitetan polusjaj za izdržljivost. Međutim, ako tražite opciju sa praškastim premazom, morate zapamtiti da pored boje morate odabrati i završni sloj. Prozori premazani prahom će biti u mat, satenskoj i visokoj sjajnoj završnoj obradi. Mat završne obrade apsorbuju više svetlosti i čine da boja izgleda tamnije, dok će završni sloj visokog sjaja reflektovati svetlost i učiniti da boja izgleda svetlije.

Završna obrada koju odaberete takođe će vam dati drugačiji izgled. Mat boje su trenutno u modi, ali zapamtite da ih nije uvek najlakše održavati čistim! Da biste dodali izbore, svaka kompanija za prozore će isporučiti različite boje u različitim završnim obradama. Na primer, možda želite određenu boju, ali dobavljač prozora će je ponuditi samo u određenoj završnoj obradi koja možda nije ona koju ste želeli. Obično se sve može postići kao posebna porudžbina, ali to će dodati značajan iznos vašem budžetu. Zato uvek vodite računa o završetku koji želite pre nego što uđete predaleko u proces odabira.

Sistem prozora i vrata Lineal Therm 77
Sistem prozora i vrata Lineal Therm 77

Koju boju treba da izaberem za svoje prozore?

Ovo je uvek veliko pitanje kada birate prozore. Opet, lakše ako su drvene jer se uvek mogu ponovo ofarbati. Međutim, ako gledate prozor premazan prahom, onda ste prilično zaglavljeni sa ovim. Možete ih zapravo ofarbati, ali to nije lako i jednostavno i idealno bi trebalo da izaberete boju sa malo dugotrajnosti.

Izaberite boju premazanu prahom koja je bezvremenska.

Crna je omiljena jer ne izlazi iz mode. Alternativno, čisto belo ili eloksirano srebro su takođe prilično bezvremenski. Trenutno preciziram dosta prozora u Monumentu. Ovo je veoma neutralna crno-crna boja bez osnovne boje. Voodland Grei je takođe prilično klasičan. Veoma slične sivoj sivoj, ove boje su bile popularne za prozore poslednjih 20 godina, tako da opet, lepa klasična opcija, ali ima zeleni podton. Što se tiče bele, više volim Surfmist jer je blago siva, ali unutra vidite više osnovne boje. Mislim da će ovo izdržati test vremena, ali sa trendovima se nikad ne zna!

Prozor koji deli dve male prostorije hodnik i kupatilo
Unutrašnji prozori za male prostore

Koje staklo da izaberem?

Dvostruko zastakljivanje je popularno u mnogim zemljama širom sveta. Takođe možete učiniti kuću udobnijom u toplim klijentima sa Lov E staklom. Ovo dolazi u različitim nivoima snage i dobra je ideja da ovo pažljivo pogledate jer će promeniti boju i refleksivnost stakla. Uvek gledajte uzorke da biste bili sigurni da vam se sviđa ukupan izgled sa vašom spoljašnjom šemom boja.